Читайте нас в соціальних мережах

"28 осіб отримали вироки щодо незаконної вирубки лісів на Тернопільщині", - керівник обласної прокуратури

Середа, 17 лютого 2021 18:30
За останній рік «Тернополяни» багато публікували матеріалів про розкрадання лісів в області зі значними сумами збитків та незаконне вирубування тисяч кубометрів цінних порід дерев.

Зокрема, як Кременецький лісгосп очолив Павло Штиник, якого звільнили за незаконні вирубки на Монастирищині, також Тернополяни писали про незаконні схеми, які створили лісники Тернопільщини для власного збагачення.

Йшлося й про можливе звільнення з посади головного лісника Тернопільщини Олега Яремка.

 

Про те, як карають «чорних лісорубів Тернопільщини» розповів керівник Тернопільської обласної прокуратури  Андрій Миколайчук.

-Громадськість Тернопільщини заявляє про масові незаконні вирубки на території області та махінації з деревиною у лісовому господарстві краю. Скільки є порушено справ щодо розкрадання лісу та незаконних рубок на теренах Тернопільщини?

-Упродовж 2020 року зареєстровано 110 кримінальних проваджень, слідство у яких здійснюють працівники поліції, за статтею 246 КК Українимова йде якраз про  незаконну порубку лісу, з них у 33 провадженнях обвинувальні акти скеровано до суду. За 2019 рік, приміром, до суду було скеровано 17 кримінальних проваджень.

Також, впродовж 2020 року судами  розглянуто 30 кримінальних проваджень вказаної категорії, винесено 28 обвинувальних вироків щодо 28 осіб, з них 15 на підставі угод.

-Що це за справи? 

-Якщо говорити про конкретні провадження, то слідчими СВ Чортківського ВП ГУНП в Тернопільській області  здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні  за фактом незаконної порубки дерев породи «Дуб» на території заказнику державного значення «Дача Галілея» на землях села Заболотівка Чортківського району та в лісі між селом Дзвиняч та селом Дуплиська Заліщицького району Тернопільської області, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною 4 статті 246 КК України.

Внаслідок незаконної порубки дерев, згідно з висновком судово-економічної експертизи, завдано збитки на суму 256 тисяч гривень.

На даний час, досудове розслідування у вказаному кримінальному провадженні триває.

-А у 2021 році є зареєстровані кримінальні справи щодо незаконної вирубки лісу?

-У січні цього року зареєстровано 14 кримінальних проваджень вказаної категорії та 4 вже скеровано до суду, усі - за фактами незаконної порубки лісу.  

- Прокурори обласної прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у ряді кримінальних проваджень, слідство в яких проводиться слідчими Державного бюро розслідувань…

-Вже у січні поточного року прокурорами скеровано до суду обвинувальний акт стосовно головного лісничого одного з державних підприємств Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого частиною 3 статті 365 КК України – це перевищення службових повноважень.

Слідством встановлено, у липні 2017 року головним лісничим без спеціальних дозволів видано лісорубний квиток на проведення вибіркової санітарної рубки на території ботанічного заказника загальнодержавного значення «Яблунівський».

На підставі зазначеного лісорубного квитка працівниками державного лісового господарства проведено рубку 222-х дерев, внаслідок чого порушено вимоги законодавства про природно-заповідний фонд та  завдано збитків державі на 884 тисяч гривень. Обвинувальний акт уже в суді.

-А як, щодо інших лісників області?

-Триває розслідування кримінального провадження, в якому у січні 2021 року  помічнику лісничого одного з  лісництв  ДП «Тернопільське лісове господарство» повідомлено про підозру  у вчиненні злочину, передбаченого частиною 3 статті 368 КК України – одержання неправомірної вигоди.

Посадовець вимагав у громадянина неправомірну вигоду  в сумі 60 тисяч гривень за відпуск деревини поза обліком в загальній кількості 60 метрів кубічних, видачі документів на деревину із нижчим сортом та безперешкодний вивіз її з території ввіреної йому ділянки лісництва.

5 січня 2021 року під час одержання частини неправомірної вигоди в сумі

22 тис. 500 грн помічника лісничого затримано в порядку статті 208 КПК України.

Після зібрання усіх необхідних доказів , обвинувальний акт буде скеровано до суду.

 

До речі, насамкінець розмови прокурор Тернопільщини Андрій Миколайчук розповів, що за своє життя посадив кілька тисяч дерев.

«Я за своє життя посадив декілька тисяч дерев, адже я  родом з Житомирської області, де лісів дуже багато, і мав можливість сам долучитись до висаджування дерев. Під час навчання в інституті, в період літніх канікул, що проходили у лісопосадках –ми садили дуби, сосни, інші дерева. Коли я приїжджаю додому, то бачу їх, вони  вже набираються сили. Масове вирубування дерев - то біда не тільки Тернопільщини, а й усієї України. Бо, якщо  сьогодні ми почнемо їх швиденько садити на місці зрубаних, то має пройти не один десяток років, щоб там знову був ліс, - підсумував Андрій Миколайчук».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ