Читайте нас в соціальних мережах

52 в'язні Чортківської тюрми розстріляли в полі: минув 81 рік з часу Ягільницької трагедії

Вівторок, 28 листопада 2023 18:00
Наприкінці листопада минає 81 рік з часу жахливої сторінки в історії України - Ягільницької трагедії, коли відбувся масовий розстріл гестапівцями українців між Чортковом і Ягільницею.

81 рік тому, в далекому 1942 році, страшна доля спіткала 60 українців, в’язнів Чортківської тюрми.

Гітлерівці їх розстріляли у полі між Чортковом та Ягільницею.

Більшість із убитих фашистами були мешканцями Тернопільщини, Івано-Франківщини, Львівщини.

В основному це селяни, інтелігенція, молодь та священик Павло Витвицький, який був парохом в с. Жаб’є на Верховині. Усі вони були молоді та сильні духом, стали жертвами німецько – фашистського терору. Ця подія отримала назву «Ягільницька трагедія».

Передувало цьому те, що 14 жовтня 1942 року німці-нацисти перевезли 20 українців, звинувачених у приналежності до ОУН, із тюрми в Коломиї до тюрми в Чорткові, а 27 листопада 52 в'язні (серед них — хворі на тиф з інфекційної лікарні) розстріляли на полі поблизу Ягільниці. Формальний привід для арешту й розправи — убивство у Львові одного з керівників гестапо.

Довший час точне місце поховання не було відоме. Але після декількох років пошуку на початку жовтня 2017 року таки віднайшли місце розстрілу. Допомогли цьому лиси, які вирили нору й витягнули назовні фрагменти кісток людей.

Розкопки розпочали працівники меморіально-пошукового підприємства «Доля» 3 жовтня 2017 року, а вже наступного дня приступили до ексгумації тіл, які перепоховано у братській могилі жертв нацизму та сталінізму.

Перепоховали убієнних на кладовищі у Чорткові у листопаді 2017 року. 


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ