Читайте нас в соціальних мережах

“Звитяга нескорених”: понад сотню ветеранів змагалися у Тернополі (фоторепортаж)

Понеділок, 17 червня 2024 10:00
У Тернополі  відбувся спортивний захід для ветеранів та учасників бойових дій «Звитяга нескорених».

До змагань долучилися 105 учасників (з них - 76 ветеранів) з 9 областей України.

Спортивний захід провели МХП спільно з Федерацією стронгмену України у межах програми підтримки військових та ветеранів «МХП Поруч».

Почесний Президент Федерації стронгмену України Василь Вірастюк розповідає, мета змагань – залучити ветеранів до спорту.

– На думку фахівців в галузі фізичної культури, спорт мотивує, організовує і допомагає ветеранам соціалізуватись, бути в колі своїх побратимів. Саме тому атмосфера на таких заходах тепла та дружня, ми всі однодумці, говорить Василь Вірастюк.

У програмі змагань представлено 4 адаптивних види спорту.

– Перший - жим лежачи на рази впродовж однієї хвилини. Вага для чоловіків 60 кілограмів, для жінок (якщо вони зареєстровані) – 30 кілограмів. Другий вид спорту – аеробайк. Суддями встановлюється навантаження у 30 кілокалорій, які учаснику потрібно спалити. Переможе той, хто зробить це якнайшвидше, пояснює Василь Вірастюк. – Третій вид спорту – веслування на тренажері – 100 секунд на кількість метрів. Четвертий вид залежно від отриманих травм, бо є хлопці з ампутаціями та подвійними ампутаціями нижніх кінцівок. Тож це ривок гирі або жим гирі сидячи.

Для того, аби всі спортсмени взяли участь в рівних умовах, змагання проходять у 11 категоріях за групами обмежень.

Аби взяти участь в “Звитязі нескорених”, до Тернополя приїхав лучанин Тарас Сасовський. Він воював у складі 100 окремої  бригади ТрО (зараз 100-та окрема механізована бригада).

– Поранення отримав 15 травня 2023 року під Бахмутом, це був приліт міномета. Так сталося, що лишився на залізних ногах, але дякую Богу, що живий. Зі спортом дружу досить давно, проте на професійному рівні почав ним займатися після поранення. Мотивувало бажання змінити себе, стати міцнішим. Додатковим стимулом стало те, що бачив живий приклад хлопців з ампутаціями, які виступають і роблять такі речі, що здоровим важко повторити. Тож мій посил побратимам: навіть після важкого поранення життя не закінчується. Воно трансформується і стає ще цікавішим. Все у ваших руках, каже Тарас Сасовський. 

Сьогодні ветеран бере участь у трьох видах спорту: багатоповторний жим штанги, гирі і веслування. 

– Для мене це не перші змагання, раніше вже брав участь у “Київ незламний”, проходив відбір на “Ігри нескорених”. Для мене це, в першу чергу, комунікація: зустріти своїх, поспілкуватися, це своя спільнота, – говорить Тарас Сасовський.

Тернополянин Володимир Мартинюк – представник роти поліції особливого призначення. Він отримав поранення у 2022 році на Запоріжжі під час участі в боях.

– Втратив слух на ліву сторону, зараз протезований. Також проблеми з рукою – пошкоджені нервові закінчення. Сподіваюся, що реабілітуюся і слух відновиться. Я займався спортом ще до поранення. Виступав у федерації паверліфтингу, де займав призові місця і безпосередньо представляв  ГУНП у Тернопільській області. Це мої перші змагання після поранення, говорить Володимир Мартинюк. – Для мене головне – участь в змаганнях. Всі, хто сюди прийшов, – вже переможці. 

1

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ