Читайте нас в соціальних мережах

Нові деталі у справі ректора ТНПУ: ігноруючи закон, Богдан Буяк втягує підлеглих у злочинні дії

Середа, 27 березня 2024 18:25
У місцевих ЗМІ та соцмережах тривають баталії щодо визнання недійсними виборів ректора тернопільського педуніверситету.

Нагадаємо, 19 березня  Восьмий апеляційний адміністративний суд визнав  вибори ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, які були проведені 29 грудня 2022 року, такими, що не відбулись, а також скасував наказ Міністерства освіти і науки України від 16.01.2023 «Про призначення на посаду ректора», яким Буяка Богдана Богдановича призначено ректором університету.

Цікаво те, що псевдоректор Богдан Буяк у звичній для себе манері обрав стратегію ввести в оману колектив і громадськість: цинічно запустив в інформаційний простір повідомлення, що рішення суду є фейковим. Незважаючи на те, що він особисто був присутній на судовому засіданні, брав активну участь, чув на власні вуха ухвалу, після повернення зі Львова, цинічно послуговуючись інформаційними ресурсами ТНПУ, начебто від імені колективу оприлюднив спростування факту скасування результатів виборів.

За нашою інформацією, зараз Богдан Буяк змушує викладачів і студентів підписуватися на свою підтримку, вдаючись до залякувань, погроз та інших заходів адмінтиску. З цією ж метою збирають збори трудового колективу: руками підлеглих Буяк хоче «просунути» протизаконне, але нібито колегіальне рішення спільноти ТНПУ – не визнавати і не виконувати судове рішення. Сценарій вже готовий: із двогодинною реєстрацією, «явкою всіх в обовʼязковому порядку», полум’яними виступами, аплодуванням за помахом диригентів. Все у кращих радянських традиціях.

Правовий аналіз

Зважаючи на значний інтерес громадськості до цієї події, ми попросили юристів проаналізувати постанову Восьмого апеляційного суду.

Висновки апеляційного суду ґрунтуються на дослідженні таких підстав, що Положення про організаційний комітет з проведення виборів ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Положення про порядок проведення виборів ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, Положення про виборчу комісію з проведенням виборів ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка не погоджувалися виборним органом первинної профспілкової організації студентів, первинною профспілкою організації працівників, оскільки рішення у формі «постанови» профспілковими органами не приймалися. Процедура прийняття такого рішення головою профспілки одноособово не передбачена, відповідно спірні положення виборним органом не погоджені, а протилежний висновок суду першої інстанції (суддя Андрій Осташ) щодо погодження положень є помилковим.

Більше того, наші джерела з університетського середовища повідомляють, що справді ніякого публічного обговорення, голосування і затвердження на Вченій раді зазначених положень не відбувалось. Усі члени колективу це знають. Положення, які регламентують процедуру проведення виборів, були підписані «заднім числом», а рішення про їх затвердження теж постфактум нібито занесено до протоколу засідання вченої ради від 27.09.2022 р. під пунктом 3. Різне.

Як насправді пан Буяк «готував» вибори?

Напередодні засідання Вченої ради у групі «Вчена рада ТНПУ» (у месенджері «Viber») з’явилось повідомлення із порядком денним засідання Вченої ради такого змісту:

1. Про участь здобувачів вищої школи та науково-педагогічних працівників університету в міжнародних науково-педагогічних працівників університету в міжнародних науково-педагогічних працівників університету в міжнародних науково-освітніх заходах та проєктах у світі наукової атестації.

2. Про присвоєння вченого звання доцента Драпак Галині Борисівні по кафедрі іноземних мов.

3. Різне.

Як бачимо, жодного натяку на обговорення та прийняття важливих документів, як це звично відбувалося. Також членам Вченої ради заздалегідь не надіслали проєктів цих Положень для вивчення та надання пропозицій. І це закономірно, адже самих положень на момент проведення цього засідання Вченої ради в природі не існувало.

Суд звернув увагу на той факт, що у такий спосіб ТНПУ імені Володимира Гнатюка протиправно своїми діями не дав можливості Володимиру Міську як члену вченої ради Університету взяти участь в обговорені питань і внесенні пропозицій щодо організації й проведення виборчого процесу, що свідчить про порушення його права як декана факультету та кандидата на посаду ректора.

Ще однією підставою для скасування виборів ректора було те, що під час організації та проведенні виборів ректора університетом було допущене порушення вимог Закону України «Про вищу освіту» в частині визначення загальної кількості осіб, які мають право брати участь у виборах ректора. Пан Буяк у ручному режимі, виходячи із субʼєктивних міркувань, тобто «на око», визначав, хто, наприклад, із числа непедагогічних працівників має увійти в квоту учасників голосування.

Деталі рішення про скасування виборів

Встановивши такі порушення, суд прийшов до висновку про визнання дії ТНПУ імені Володимира Гнатюка з організації проведення виборів ректора, що відбулись 29.12.2022 року, протиправними, зокрема:

  • Визнати протиправним та скасувати протокол засідання Організаційного комітету проведення виборів ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка № 13 від 29.12.2022.
  • Визнати протиправним та скасувати протокол виборчої комісії з виборів керівника закладу вищої освіти Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка № 9 від 29.12.2022.
  • Визнати такими, що не відбулись вибори ректора Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, які були проведені 29 грудня 2022 року Тернопільським національним педагогічним університетом імені Володимира Гнатюка.
  • Визнати протиправним та скасувати наказ Міністерства освіти і науки України від 16.01.2023 «Про призначення на посаду ректора», яким Буяка Богдана Богдановича призначено ректором Тернопільського педагогічного національного університету імені Володимира Гнатюка строком на 5 років з 17.01.2023 до 16.01.2028.

Закон не має вибіркової дії! «Жонглюючи» його нормами, а по суті, ігноруючи їх, ректор Буяк ввів в оману цілий колектив, втягнув підлеглих у злочинні дії. Але не врахував, що перехитрив себе самого.

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #62 Зеновій 30.03.2024, 17:08
Можна бути озлобленим за поразку , але ще Черчіль казав , що той , хто озлоблений - є рабом. Потрібно зупинитися, якщо ти маєш намір боротися за довіру колективу і не заважати працювати йому, а люди розумні і свій вибір зроблять…
Скарга
0 #61 Неля 30.03.2024, 16:52
Колектив педуніверситету свою позицію висловив двічі: на виборах ректора і на загальних зборах трудового колективу. Місько може замовляти суди, статті і тд. Але якщо програв, то поразку потрібно визнати.
Скарга
-4 #60 Тернополянин 29.03.2024, 20:37
Читаєш і диву дивуєшся як ця шобла може навчити молоде покоління, а вихід напрошується один, всіх розрахувати із закладу до єдиного і набрати новий колектив та баста.
Скарга
0 #59 Марко 29.03.2024, 15:30
З тих всіх коментарів Галини Буяк видно одно, що їх найбільше бісить що Місько був бик з Коропця, але його чомусь всі бики з Коропця і колєги з гуртожитку які посилали за пивом і люди які знають, люблять, а Буяк був фраєром з Тернополя, а став непонятно чим. Що Міська і його жінку вигнали, а в них не закінчуються гроші і взагалі що в нього така гарна жінка. Що з Міськом можна вирішувати проблеми а Буяк - це суцільна проблема для його жінки і для університету але найбільше бісяться що рядовий водій Місько може сидіти в окопі, робити свою роботу , їхати в машині з побратимами чи їхати в Буковелі то йому по хуй до Буяків, але Буяком він не дає спокою
Скарга
-2 #58 Іван 29.03.2024, 11:55
Прошу «працівниця ТНПУ» не обсерати нашого зібрання, бо то було справжнє свято демократії! Тебе жаба дусить, бо ти з компанії міська і олічки, не знаєш що таке громадянське суспільство. То коли відкрите голосування і Генсерук веде стрім для Богдана Богдановича, щоб бачити як голосують чи всі мають щасливі очі від того як їх нагинають і журналістів не пускають і не можна задавати питань і треба хлопати, коли всі хлопають, і не можна в носі колупатися. І ще виступи мають бути наперед приготовлені, але в мікрофон кажуть що ми вільні люди. Ти тупа просто і мозги пропила, бо Місько-бик з Коропця дав тобі 40 к $, землю і квартиру, а його компанія рейдерів тримає тебе на алкогольному гачку.
А Мирослава Йолопівна - гордість універу і майже Тернопілля. Вона просто неправильно слова прочитали в тому листочку який я їй роздав в сказала, що Буяк ніс капусту, а мала прочитати що він рубає капусту. Але нічого всі і так зрозуміли, не то що ти тупа
Скарга
-3 #57 Працівниця ТНПУ 29.03.2024, 11:36
Сиділа вчора в залі на тому збіговиську і думалам, який позор! Як то все виглядає позорно, і примітивно! Слухала ті дотовіді основних сраколизів. Спочатку стало якось так шкода, що у це все вплутався, піддався на ці брубні буяковські маніпуляції Зуляк. Я його завжди до вчорашнього мала за розумного пана професора, помилилася. Бо з такими блазнями, як Кіцак, Калаук, Грицак, Дробик..., все зрозуміло! Але коли на сцену виперлася Криськів, то стало і гидко, смішно і думала: Боже, що я тут роблю! То такий позор! В мене питання до організатора того позору і великого волонтера-розкр адача Каплуна, невже ви немогли якихось поважніших, мудріших людей підговорити, щоб щось мудріше казали, щоб тим любям, що сиділи в залі не так встидно було? Бо слухати про мішки з капустою було просто гидко і смішно. У що ви перетворили навчальний заклад? Що за звернення до міністерства освіти, суду, чи куди там ви це хочете надсилати? Хіба загнані люди під прицілом вовків могли сказати чесно свою думку, своє слово? Це що подоба партійних зборів? Совєти знову рулять?
Скарга
-2 #56 Степан 29.03.2024, 09:16
Якраз Місько-бик з Коропця уявив себе королем і думає, що все вирішить. Але деканом вже не є, депутатом вже точно не буде, бо виборці вже не повірять аферисту. Попав
Скарга
+5 #55 Білий дім 29.03.2024, 07:22
Використовувати імʼя і прізвище без згоди людини - нове дно підлості ботів Міська і ко . Білий дім до ректорства не має відношення взагалі, як і Ігор Кульчицький до коментаря, від слова … Зовсім!!!!
Скарга
-7 #54 Кульчицький Ігор 29.03.2024, 05:11
Знаю Богдана не один рік і можу сказати що в білому домі його всі наші підтримують так що буде так як ми там вирішимо
Скарга
-9 #53 Кульчицький Ігор 29.03.2024, 05:05
Богдан побожна людина нам багато чим допоміг в свою чергу ми тримаємо за нього
Скарга
+2 #52 Анатолій 28.03.2024, 23:00
Та Місько може і би не йшов в ректори і зараз би не тратився на суди , бухав би собі , але рейдери зашугали його кримінальними справами , бо він їм пообіцяв порішати землю педуніверситету . Тепер і метається як загнаний щур
Скарга
+1 #51 Зеновій 28.03.2024, 22:55
Навіть якщо різниця і в 1 голос, то поразку потрібно визнати. Ми не Узбекистан, де традиційно набирають по 85%.
Скарга
+1 #50 Пньович 28.03.2024, 21:46
Так буяка підтримали лише 305 голосуючих
А міська 240 голосуючих!
Це результати першого туру!
Значить не весь трудовий колектив хотів буяка
Люди хотіли змінити щось)
Я би нічого не говорив, якщо би буяк мав 85% підтримки
Скарга
+2 #49 Дмитро 28.03.2024, 21:24
Ректора обирає трудовий колектив.Є наглядова рада . З рейдерами,які підсадили на гачок Міська за його махінації вже розбираються правоохоронці
Скарга
-5 #48 вітя 28.03.2024, 15:28
Як на мене, то Міністерстві потрібно прислати сюди свою людину, що у всьому розбереться. Нехай ректором буде нейтральна людина і так буде найкраще і правильно.
Скарга
+2 #47 Неля 28.03.2024, 15:18
Місько і Олічка бояться зборів, бо їм там в черговий раз дадуть копняка)) того і підключають ботів і замовні статті
Скарга
0 #46 Ростислав 28.03.2024, 14:41
Місько був шнирьом старшокурсників - бігав їм за пивом . Тепер шнирює перед рейдерами- допомагає їм вкрасти державну землю . А Буяк не дає.
Скарга
+1 #45 Ростислав 28.03.2024, 14:37
Заколотники (Місько, Петришина і ко) бояться зборів, бо Буяка вибрав колектив і зараз підтримує. Бо Буяк відстоює інтереси колективу, а не рейдерів , як Місько
Скарга
+5 #44 Наталя 28.03.2024, 14:33
Колектив має право на збори, щоб зберегти свою роботу і висловити свою позицію заколотникам , які ні самі не працюють і іншим заважають
Скарга
0 #43 Оксана 28.03.2024, 13:47
Написали в оголошені що запрошують всіх на збори трудового колективу.
Від самого ранку, керівники підрозділів телефонують і витягують працівників щоб ті пішли на збори!
Через профком всіх зганяють як стадо!
Скарга
+12 #42 Працівник ТНПУ 28.03.2024, 13:02
Перестаньте брудом поливати один одних! Як ваші коменти впливатимуть на вирішення питання ректора, чи на проведення зборів…аж ніяк!
Скарга
+3 #41 Дмитро 28.03.2024, 12:54
Боти Міська /Петришиноі лають , а педуніверситет розвивається і без них.
Скарга
+4 #40 Ніна 28.03.2024, 12:49
Оси не сідають на гнилий плід. Буяк розвиває педуніверситет, трутні відсіваються.
Скарга
+3 #39 Степан 28.03.2024, 12:32
«Аналітик», ти би спочатку проаналізував, що в коментарях варто вказувати ім’я. То хто тупий, я чи ти?
А вірш був правдивий - весь Інстаграм ржав з «королеви/корол я - Петришин/Місько ».
Скарга
+5 #38 Зеновій 28.03.2024, 12:24
От коли розкриють ІР шки дописувачів, як потім незручно буде ходити «головним корпусом»
Скарга
-1 #37 Аналітик 28.03.2024, 12:14
Степан, ти придуркуватий?)
Це тільки тупі людини думають, що петришина кидала би сюди свій вірш?
Весь розум пропив?
Скарга
+7 #36 Степан 28.03.2024, 11:55
Ще не бачив в коментах віршів…оце Петришину ковбасить…це твій Місько «король-голозад ий» приїхав в сандаликах з Коропця і бігав за пивом в гуртожитку пацанам.
Скарга
-5 #35 Буякокоп 28.03.2024, 11:49
Я, як колишній працівник ТНПУ, уже не можу спостегігати за тим усім, що робиться там, де я працював пів життя. Буяк - гімно! Гімно, яке смердить на усю Україну. Пригадую що він ніого доброго, окрім гноблення розумних людей ні робив. Позвільняв мудрих працівників, обклався підлабузниками, тупими блазнями. Гидко дивитися, як той весь дурний люд плазує, лиже йому задницю. Щей Богом прикривається. А хіба Бог вчив гнобити людей, звільняти з роботи, лишати без посад мудрих, а тупих блазнів усюди просувати??? На що ви схожі стали з тим Буяком??? Люди, схаменіться!!!! Не лежіть так йому сраки!!!! Міністерство освіти, ви де? Де незалежна перевірка? Не розумію, чому Буяк покарав усіх, хто мав іншу думку, але на нього самого управи нема? Гидоцтво! Тфу!
Скарга
+7 #34 Наталя 28.03.2024, 11:44
Дружині Буяка хватає розуму, щоб не опускатись до рівня дружини Міська, яка ще не відійшла від святкування на Хуторі чи Буковелі (під час війни) і пише через ботів маячню
Скарга
0 #33 Дзідзьо 28.03.2024, 11:43
Весело буде сьогодні на зборах! Питання до організаторів: попкорн та кока-кола будуть за рахунок профкому чи слід принести свої?
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ