Читайте нас в соціальних мережах

"Правий сектор" вимагає прибрати з Почаївської лаври зображення російського імператора

Понеділок, 11 грудня 2023 11:43
Представники тернопільського осередку "Правий сектор" вимагають прибрати з Почаївської лаври імперську символіку.

За словами активістів, на стіні у храмі досі є зображення російської царської сім'ї Романових, які канонізовані в рпц як "святі мученики".

"Із набранням чинності Закону України "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії", викоріненню підлягають не лише наслідки комуністичного минулого, а й символіка російської імперської політики інших періодів історії. До неї належить у т.ч. зображення, присвячені особам, які обіймали керівні посади в органах влади російської імперії.

Просимо уповноважені державні органи та структури забезпечити виконання Почаївською Лаврою УПЦ МП вимог Закону України та прибрати зі стін Святині зображення очільника російської імперії Ніколая ІІ та його сім'ї", – йдеться у дописі "Правого сектора" у Facebook.

Крім того, активісти закликали Міністерство культури та інформаційної політики перевірити законність внесення московським патріархатом російсько-імперської символіки до інтер’єру Почаївської Лаври, яка є пам’яткою архітектури національного значення.

Нагадаємо, Почаївська лавра досі перебуває під контролем УПЦ московського патріархату, яка має угоду на безоплатне користування монастирем до 2052 року. Цей договір був відписаний урядом Януковича у 2003 році.

Вранці 30 листопада Служба безпеки України прийшла у монастир з обшуками. Причиною візиту спецпризначенців стало поширення проросійських поглядів представниками лаври.

Читайте також: Московський патріархат у Почаєві – це аномалія, яка повинна зникнути, - митрополит ПЦУ Нестор

Тернопільщина вперше в історії виселила з собору московський патріархат (фото, відео)

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #2 Олена 11.12.2023, 20:40
Ігорквітко,ваші коментарі завжди їдучо антиукраїнські, як вас там насправді звати вияснять відповідні органи,і з якого дупла ви віщуєте свої коментарі,
Скарга
0 #1 Ihor Kvitko 11.12.2023, 15:10
А с каких пор "Правый сектор" у нас стали специалистами по церковным делам? Такими вопросами должны заниматься профильные ведомства. А ребятам из "Правого сектора" лучше бы на фронт отправиться, а не церковные изображения изучать.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ