Читайте нас в соціальних мережах

ЄС відкриє кордони для вакцинованих туристів та спрощує в’їзд з третіх країн

П'ятниця, 21 травня 2021 20:00
Рада Європейського Союзу ухвалила рекомендацію, відповідно до якої передбачено зняття обмежень на подорожі для вакцинованих громадян третіх країн, а також переглянуто критерії скасування обмежень на подорожі громадян, які виключені з закону про свободу руху в ЄС.

Про це йдеться на сайті Ради ЄС.

Зазначимо, що прийнятий документ носить рекомендаційний характер та не є обов’язковим для впровадження країнами-членами. Відтак рекомендації можуть бути впроваджені як повністю, так і частково кожною окремою державою-членом ЄС. Наприклад, наразі попри заборону несуттєвих подорожей для громадян України в ЄС, Греція, Кіпр, Хорватія та Болгарія відкрили кордони для наших співвітчизників за умови наявності негативного результату ПЛР-тестування.

Зняття обмежень для вакцинованих осіб

Рекомендації Ради ЄС передбачають зняття обмежень на несуттєві, тобто туристичні, подорожі для громадян третіх країн, які отримали останню рекомендовану дозу вакцини схваленої Європейським агентством з лікарських засобів принаймні за 14 днів до прибуття. Держави-члени також можуть зняти обмеження на необов’язкові поїздки для тих, хто пройшов повний курс щеплення вакциною, яка схвалена ВООЗ.

Зазначимо, що наразі в Україні проводиться щеплення наступними вакцинами:

  • Pfizer – схвалена Європейським агентством з лікарських засобів та ВООЗ
  • AstraZeneca (SKBio) корейського виробництва – схвалена Європейським агентством з лікарських засобів та ВООЗ
  • AstraZeneca (Covishield) індійського виробництва – схвалена ВООЗ
  • Sinovac – схвалена ВООЗ та проходить процес перевірки Європейським агентством з лікарських засобів

Підставою для підтвердження факту вакцинації буде цифровий зелений сертифікат (який наразі впроваджується в ЄС) або сертифікати третіх країн, що містять мінімальний набір даних, і які можна буде перевірити на справжність. МОЗ України повідомляє, що Ковідний сертифікат може бути запущений в Україні до 1 липня. Документ буде розроблено з урахуванням вимог Digital Green Certificate Єврокомісії та Smart Vaccination Certificate ВООЗ.

Критерії скасування обмежень для мандрівників з третіх країн

Рада Європейського Союзу оновила рекомендацію щодо зняття обмежень на поїздки з третіх країн. Відповідно змінено критерій щодо допустимої кількості інфікування на COVID-19 для скасування обмежень на необов’язкові поїздки – за новими правилами кількість випадків COVID-19 на 100 000 жителів за останні 14 днів збільшено з 25 до 75.

Зазначимо, що 6 травня Рада ЄС оновила перелік країн, для громадян яких рекомендується зняти обмеження для несуттєвих подорожей. Серед цих країн: Австралія, Ізраїль, Нова Зеландія, Руанда, Сінгапур, Південна Корея, Таїланд, Китай, Гонконг та Макао. Оновлений перелік країн, який базуватиметься на даних Європейського центру з контролю та профілактики захворювань буде опублікований найближчим часом.

В рекомендаціях також передбачені екстрені механізми перегляду рішень щодо закриття кордонів для громадян третіх країн у випадку погіршення епідеміологічної ситуації в країнах походження.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар