Читайте нас в соціальних мережах

Священника, який загинув у трагічній аварії, поховали на подвір'ї рідної церкви у Монастирку (фоторепортаж)

Субота, 20 березня 2021 17:20
Сьогодні, 20 березня, у селищі Монастирок, Борщівського району, що на Тернопільщині відбулося поховання отця Феодосія, в народі Ярослава Глинського, який 18 березня загинув у смертельній аварії.

Тернополяни писали, що 18 березня, на дорозі, у селі Глибочок, Борщівського району сталася ДТП, в якій загинули троє осіб. 

Одним із загиблих виявився 40-річний настоятель Хрестовоздвиженського храму села Монастирок, ієромонах отець Феодосій, в народі Ярослав Глинський.

Вчора, 19 березня, у рідній церкві отця Феодосія в Монастирку сотні вірян, священників та знайомих прощалися з тілом отця. 

Люди приносили квіти, плакали та довго молилися біля труни з тілом отця Феодосія. 

У селі розповіли, що саме завдяки цьому священнику Монастирок вдалося відродити, храм оновити, і сотні паломників почали приїжджати у селище. 

Отець був екзорцистом, тому до нього приїжджали не тільки за порадою, а й за оздоровленням душі та тіла з різних куточків України.

4 березня 2021 року отець Феодосій - Ярослав Глинський відсвяткував 40 років. 

18 березня потрапи в у жахливу аварію, де зіткнулися легковий автомобіль та мікроавтобус - отця з машини витягували рятувальники за допомогою спеціального обладнання.

Сьогодні ж - 20 березня, сотні священників та вірян зібралися на похорони отця Феодосія.

Його відспівували в рідному храмі, а поховали на території церкви. 

Додамо, що у Монастирку, неподалік цієї церкви є  Скельний монастир, який заснували у ІХ ст. Монахи поселились і вели служіння у гроті під назвою «Язичеський». Назва печери вказує на те, що раніше у ній розташовувалось язичницьке капище.

Поруч зі скельним монастирем у XVI ст. С. Потоцький збудував Свято-Воздвиженський василіанський монастир та келії для монахів. Вдячні ченці із задоволенням перебрались до нової споруди, адже у печері було дуже холодно.

Мурований храм після цього ще декілька разів руйнували та відбудовували, востаннє у 2001 р. Настоятель храму о. Феодосій тоді згадував, що храм настільки хитався, що для його укріплення витратили 15 т цементу.

Є у цьому скельному храмі-монастирі і єдина в Україні ікона Ісуса Христа із закритими очима - це сталося в ХVІІ ст. Монахи зібралися в монастирі для звичної вечірньої молитви. Раптом гра світла і тіні утворила на стіні печери зображення обличчя Христа. Один із монахів обвів його грудкою вапняку, а згодом – фарбою, щоб зберегти.

Вийшовши зі скельного монастиря, бачиш ще одну несподіванку – величезну кам’яну брилу з заглибленням у вигляді хреста. Розповідають, що язичники використовували її для жертвоприношень, і кров жертв залишала темні смуги на сірій шкірі каменя. А дощова вода, яка потрапляє в заглиблення брили, і сьогодні набуває червоного відтінку.

За словами місцевих жителів, саме завдяки старанням та праці отця Феодосія до Монастирка почали їхати сотні паломників та туристів - хто оздоровитися, хто помолитися, а хто знайти душевний спокій та мир у серці. 

Знайшов такий спокій і отець Феодосій, якого сьогодні поховали на подвір'ї рідного храму у його Монастирку. 

Вічна пам'ять.....

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ