Читайте нас в соціальних мережах

"Доказів, що чоловік стріляв по дітях в стані алко- чи наркосп'яніння - немає", - прокурор Тернопільщини

Понеділок, 08 лютого 2021 20:30
У Тернополі, 21 січня, близько 11 години ранку, 11-річного Максима Капустяника поранили, коли він катався на санках біля школи № 27. Повідомлення про вибух невідомого предмету на спортивному майданчику біля школи надійшло у поліцію того ж дня - 21 січня близько 11-ої години.

Травми були схожі на опіки від петарди, але згодом лікарі нарахували понад 4 десятки дробинок, деякі з них травмували внутрішні органи. Бригада екстреної швидкої допомоги забрала дитину у лікарню. Рятували життя Максима у столичній клініці "Охматдит".

Згодом стало відомо про ще одну жертву стрілка. Дробину в щоці через постріл з гладкоствольної рушниці отримав 8-річний хлопчик, який також катався на санках.

Правоохоронці встановили траєкторію та вікно, з якого ймовірно був здійснений постріл. Поліцейські обшукали квартиру, вилучили зброю та направили її на експертизу.

Тернополянам  стало відомо, що стріляв по дітях 42-річний Валерій Устінов, спортивний інструктор в одному із клубів Тернополя. Чоловік сам з Рівненщини, у Тернополі проживав сам, розлучений, має неповнолітнього сина.

Прокуратура вимагала запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення застави. Чоловіку вручили підозру.  Експертизи по справі проводять у Вінниці та Тернополі.

У суді стрільцю обрали запобіжний захід – тримання під вартою без права внесення застави до 3 квітня 2021 року. Його дії кваліфікували за ч.4 ст. 296 (Хуліганство) та ч.1 ст. 121 (Умисне тяжке тілесне ушкодження) Кримінального кодексу України. Санкції статей передбачають позбавлення волі на строк відповідно до семи та восьми років.

Про перебіг розслідування даної справи розповів керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

- Тернопіль і Україну в цілому, шокувала новина про стрільця, який серед білого дня у місті розстріляв дитину з гладкоствольної рушниці. На щастя, дитина жива, стрільця затримали та оголосили йому підозру. Як триває розслідування даної справи та чому так довго затримували підозрюваного?

- Коли це сталося, розслідування даного провадження було в пріоритеті як у співробітників поліції так і у працівників прокуратури. Це - неординарна подія. Злочин скоєно в умовах неочевидності, ніхто не бачив, хто вчинив даний злочин. Спершу ж була версія про  петарду чи якийсь інший вибуховий пристрій. І тільки потім, коли кваліфіковані медики оглянули потерпілого хлопчика та виявили дріб у тілі, то з’явилась версія про вогнепальне поранення із дуже високою вірогідністю від  мисливської зброї, тоді й пішли відпрацьовувати в цьому напрямку. І рівно два тижні від дня події – 21 січня, знадобилося, щоб оголосити стрільцю підозру. Дуже багато працівників правоохоронних органів було залучено до розслідування та встановлення деталей даної справи. Ви ж зрозумійте, зараз не можна просто так затримати людину і прийти до суду  з питаннями  про обрання міри запобіжного заходу. Якщо слідчий суддя не побачить доказів і не оцінить  обгрунтованість підозри, він не задовільнить це клопотання. Щоб прокурори були у суді переконливими, їм потрібно було зібрати достатньо доказів, що це саме ця особа зробила цей постріл і вчинила даний злочин. І тому ще призначено більше трьох десятків експертиз у Тернополі та Вінниці та пройшло 2 тижні від самої події до – обрання запобіжного заходу.

- За якими статтями обвинувачують чоловіка і скільки років позбавлення волі йому загрожує?

- За процесуального керівництва Тернопільської місцевої прокуратури 3 лютого 2021 року особі повідомлено про підозру за ч. 4 ст. 296 (хуліганство вчинене з використанням зброї) та ч.1 ст. 121 КК України (умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень). Тернопільський міськрайонний суд обрав запобіжний захід підозрюваному у виді тримання під вартою без права внесення застави до 3 квітня 2021 року. Чоловіка  взяли під варту у залі суду. За інкримінованими  статтями стрільцю загрожує 7 років і, відповідно,  8 років позбавлення волі. Тобто йому можуть максимально дати 8 років позбавлення волі. Ще  занадто рано говорити про покарання. Ми ще не отримали висновки експертиз. Триває лікування дітей, і тільки після його завершення, експерти зможуть надати свої висновки. Це теж може вплинути на кваліфікацію дій даної особи.

- Кому належить мисливська гладкоствольна рушниця з якої стріляв Устінов і чи був у нього дозвіл на зброю?

- У чоловіка був дозвіл на зброю, але протермінований. Дозвіл на цю рушницю був дійсним до листопада 2014 року. Якщо людина вдома тримала зброю для полювання, то можна припустити, що він і займався мисливством.

- Чи є інформація в якому стані чоловік здійснив злочин. Чи був він під дією наркотиків, або ж алкоголю?

- Перші пояснення ця особа давала на шостий день після події. Навіть, якщо в той момент він і був у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, то за шість днів вже ніяка експертиза це не підтвердить. Якщо б на шостий день працівники поліції, коли з ним спілкувалися, провели відповідне обстеження, чи дослідження, то стрілець міг сказати, що  щось вжив напередодні. На сьогодні, об’єктивних даних, які б свідчили, що чоловік перебував у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, у матеріалах провадження немає. Якщо б таке зафіксували, то це є обставиною, яка обтяжує покарання та враховується судом при призначенні покарання.

- Як стрілець пояснює свій вчинок?

- По-перше він сам визнає, що це вчинив саме він, і ні в кого немає сумнівів у цьому. Єдине, що підозрюваний все ж мотивує свою позицію випадковістю, що це сталося ненавмисно. Знову ж таки, він та його адвокат мають право будувати позицію захисту так, як вони вважають за необхідне. Прокурори та слідчі будуть керуватися тими матеріалами, які здобуті в ході слідства. Остаточна правова кваліфікація дій цієї особи буде надана на стадії завершення розслідування та експертиз з урахуванням оцінки всіх зібраних доказів.  

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ