Читайте нас в соціальних мережах

«У грибному бізнесі дуже відчувається нестача чоловіків»: розповіли, яким був 2023 рік для ферми Fungi Farm

П'ятниця, 29 грудня 2023 16:03
Фінансовий директор найбільшої ферми печериці в Тернопільській області Fungi Farm розповів про виклики грибівництва у 2023 році.

Про найбільші проблеми грибної промисловості та перспективи розвитку Євген Саловський говорив з грибним інформаційним агентством UMDIS.

– 2023 рік був досить нестабільним для грибного бізнесу, як і для життя країни в цілому. Після високих урожаїв на початку року та навесні, з червня по жовтень, вся країна страждала від низьких урожаїв, які не могла компенсувати навіть висока ціна грибів,  наголосив фінансовий директор Fungi Farm Євген Саловський.  

Він зазначив, що однією з найскладніших проблем сьогодні є нестача людей.

– У зв'язку з тим, що тисячі людей залишають країну, попит на продукцію знижується. А забезпечити робочу силу для виробництва стає дедалі складніше, особливо відчувається нестача чоловіків. Нам навіть доводиться адаптувати деякі операції, які зазвичай виконували чоловіки, щоб їх могли виконувати жінки,  поділився Євген Саловський.  

Фінансовий директор Fungi Farm каже, що ціни на гриб у 2023 році були приємними, хоч і не дозволили багатьом добре заробити через низьку врожайність. Та й собівартість також зросла – подорожчали компости, електроенергія, паливо, зросли зарплати.

66

– Влітку закрилося одне з найбільших господарств України, яке переробляло більшу частину продукції на консерви. Тепер ми маємо стабільний попит на гриби для консервування. Перспективи грибного бізнесу наступного року пов'язані насамперед із ситуацією в країні в цілому. Бажаю українським грибівникам віри в себе і Збройні Сили України! І, звісно, добрих урожаїв,– підсумував Євген Саловський.

До слова, ферма печериць Fungi Farm понад 15 років вирощує високоякісні та екологічно чисті гриби. Теплиці знаходяться у передмісті Тернополя – селах Хатки та Пронятин. Команда Fungi Farm – досвідчені технологи з багаторічним стажем, які проходили навчання та стажування на найпопулярніших грибних фермах Польщі.

Фото виготовлені для спільного проєкту Fondy та AIN.UA. Авторка фото — Ірина Пельц.

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #1 Григорій 30.12.2023, 12:47
Дрібниці! Наведу приклад: через війну і блокування портів компанія "Метінвест" скоротили обсяги виробництва у десять раз. А це залізна руда, сталь, прокат, і таке інше. Це валюта, якої так не вистачає. Бідкання грибного магната нічого не варті. Проживуть і без грибів. У народі кажуть - сім років мак не родив і голоду не було. Так і тут.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ