Читайте нас в соціальних мережах

«Зелена карта»: що це таке і чому вона важлива для водіїв

Четвер, 02 травня 2024 22:05
«Зелена карта»: що це таке і чому вона важлива для водіїв
Кожного дня велика кількість українців перетинає державний кордон, і багато людей роблять це на власному автомобілі.

Хоча під час воєнного стану в Україні наявність «Зеленої карти» не будуть перевіряти під час перетину кордону і цей документ не є обов'язковим для прикордонників, але це не означає, що без такої страховки можна пересуватися європейськими автошляхами. Українські водії мають вибір: оформити «Зелену карту» в Україні перед перетином кордону або придбати національний поліс автострахування в тій країні, де вони планують знаходитися довгий час.

Що таке «Зелена карта» і як її придбати через інтернет

«Зелена карта» на автомобіль (https://uniqa.ua/private/travel/green-card/) — це обов'язковий договір, який захищає водіїв від відповідальності перед іншими учасниками дорожнього руху. Він працює за принципом національної автоцивілки та дозволяє компенсувати всі витрати постраждалій стороні після аварії. Раніше цей документ можливо було отримати лише у формі паперового бланка. Однак зараз запроваджено електронну версію поліса.

Процес замовлення передбачає наступні кроки:

  • заповнення простої форми на офіційному сайті надійної компанії;
  • оплата страхового поліса;
  • отримання «Зеленої карти» на електронну пошту та збереження файлу.

Після завершення цих кроків ви будете готові вирушити за кордон на своєму автомобілі та насолоджуватися подорожжю. Важливо зазначити, що дані про «Зелену карту» зберігаються в системі страхової компанії та в базі МТСБУ. При необхідності перевірки на митниці використовується унікальний QR-код, який має кожен поліс.

Крім «Зеленої карти», мандрівнику може знадобитися туристичне страхування для виїзду за кордон (https://uniqa.ua/private/travel/). Цей документ гарантує компенсацію витрат, якщо людина захворіє, через що їй доведеться звернутися за медичною допомогою за кордоном.

Переоформлення «Зеленої карти» за кордоном

У випадку тривалого перебування в іншій країні та закінчення терміну дії поточної страховки водій має змогу переоформити «Зелену карту» через інтернет, уникаючи необхідності повертатися до України. Це забезпечує захист українських автолюбителів на європейських дорогах, при цьому їм не знадобиться витрачати кошти на оформлення місцевого обов’язкового автострахування, вартість якого значно вища.

Важливо зауважити, що в більшості європейських країн працює система «Зелена карта». Отже, якщо ви перебуваєте, наприклад, у Франції, а на кілька днів поїхали до Бельгії на своєму авто, то новий договір оформляти не треба, можна подорожувати з тим документом, що у вас є.

Чому дійсно важливо мати «Зелену карту»

Існує декілька причин, які підкреслюють важливість мати «Зелену карту» під час подорожей за кордон:

  • великі штрафи за відсутність такої страховки. У більшості країн існує правило, що кожен автомобіліст повинен мати обов’язкову автостраховку — це гарантує виплати потерпілим після ДТП. За умови відсутності поліса, крім необхідності покрити витрати іншої сторони, буде призначений штраф;
  • у разі відсутності автострахування поліція навіть може заарештувати автомобіль. У деяких випадках автовласнику загрожує депортація з країни, де він порушив законодавство;
  • ремонт транспортного засобу за кордоном коштує набагато дорожче, ніж в Україні. «Зелена карта» надає захист від значних фінансових витрат, якщо ви стаєте винуватцем ДТП.

Все це свідчить про те, що краще передбачити страховку заздалегідь та мати впевненість, що страхова компанія завжди надасть допомогу в разі дорожньо-транспортної пригоди за участю вашого автомобіля за кордоном.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ