Читайте нас в соціальних мережах

Справа майже на сто мільйонів гривень: житель Байківців подав до суду через несправність елітного авто

Середа, 06 грудня 2023 14:38
Невдовзі у тернопільському суді розглядатимуть справу про захист прав споживачів на майже сто мільйонів.

Йдеться про куплений елітний автомобіль із суттєвими недоліками, пише «Місто».

Житель села Байківці, власник гарантійного автомобіля Land Rover Range Rover Autobiography Long Андрій Ш., хоче повернути гроші за це авто. Уже понад сто днів воно перебуває в ремонті. Упродовж користування автотранспортом чоловік виявив 34 недоліки в роботі елітної автівки, зокрема: несправність камери, димить мотор, скриплять двері, на екрані не відображається інформація про зміну треків тощо.

Відповідачами у справі є три юридичні особи: імпортер – ТОВ з іноземними інвестиціями “ВІННЕР ІМПОРТС”; товариство, у якого був придбаний автомобіль – офіційний дилер Land Rover ТОВ “ВІДІ-ПАУЕР”; товариство, яке проводить ремонт автомобіля – дилерський центр «Jaguar Land Rover Львів» ТОВ “ДЖІ ЕЛ АР ЛЬВІВ”.

У чому справа?

Автовласник помітив, що деякі базові функції транспортного засобу погано працюють, зокрема, є дефекти у роботі бортового комп’ютера та електронних систем.

Відтак, чоловік віддав автівку на ремонт – до Львова (ТОВ “ДЖІ ЕЛ АР ЛЬВІВ”). Там авто перебувало: з 05.06.2023 до 22.06.2023 (всього 17 днів) та ремонт продовжився з 19.07.2023 до сьогодні.

На численні звернення щодо дати закінчення ремонту, пояснює власник, отримував стандартну відповідь: “ремонт вашого авто подовжено на тиждень”.

Відповідно до ч. 12 ст. 1 Закону України “Про захист прав споживачів”, істотний недолік – недолік, який робить неможливим чи недопустимим використання товару відповідно до його цільового призначення, виник з вини виробника (продавця, виконавця), після його усунення проявляється знову з незалежних від споживача причин і при цьому наділений хоча б однією з нижченаведених ознак:

а) він взагалі не може бути усунутий;

б) його усунення потребує понад чотирнадцять календарних днів;

в) він робить товар суттєво іншим, ніж передбачено договором.

Тобто, якщо ремонт товару триває понад 14 днів, власник може попросити повернення коштів, або замінити товар на такий самий. І тут виникли проблеми.

Чекаючи на автівку місцями, чоловік звернувся за консультацією в службу захисту справ споживачів. В установі йому порадили написати дилеру заяву про розірвання договору купівлі-продажу авто. Відповідно до закону, відповідь на заяву він мав отримати в той же день. Але дилер та імпортер проігнорували цю заяву, зазначає власник.

Загальна сума позову – майже 100 мільйонів гривень

Власник автомобіля Андрій Ш. звернувся до суду і просить стягнути з імпортера вартість транспортного засобу.

“Вартість одного автомобіля Land Rover Range Rover, модель Autobiography Long станом на 10.10.2023: 222 950 євро. (Імпортер при ціноутворенні користується валютою євро), або 8 918 000 гривень.

Виходячи з статті 23 в частині 2, пункт 1 Закону захисту прав споживачів, за відмову споживачу в реалізації його прав відповідальність суб’єкти господарювання несуть в десятикратному розмірі. 222950 * 10 = 2 229 500 євро, або 89 180 000 гривень”, – зазначив позивач.

Окрім того, Законом передбачена відповідальність і за ремонт, який тривав понад 14 днів.

“198 425,5 євро за протермінований ремонт у в ТОВ «ДЖІ ЕЛ АР ЛЬВІВ», що станом на сьогодні складає 7 937 020 гривень. (гривневий еквівалент станом на 12.10.2023 по курсу МоноБанку 40 грн за 1 євро).

Виходячи зі статті 8,частини 9, абзацу 3 Закону про захист прав споживачів за кожний день затримки усунення недоліків понад установлений строк (14 днів) споживачеві виплачується неустойка відповідно в розмірі одного відсотка вартості товару. Вартість автомобіля 222950 * 1% = 2229,5 євро, або 89180 гривень  (гривневий еквівалент станом на 12.10.2023 по курсу МоноБанку 40 грн за 1 євро)”, – обґрунтовує свою позицію позивач.

Тобто сума за протермінований ремонт автомобіля змінюється щодня, оскільки сам ремонт ще не завершений. А загальна сума позову наразі становить близько 100 мільйонів гривень.

Оскільки власник автомобіля не може отримати свій транспорт з ремонту уже понад 100 днів, не отримав від продавця чи імпортера компенсацію за неякісний товар чи такий самий товар натомість, він звернувся до суду. Переконаний, його права споживача порушено.

Адже окрім вищенаведеного, на час проведення ремонту власнику мали надати автомобіль такої самої цінової категорії, чото теж не було зроблено, зазначив позивач.

Хто є відповідачами у справі?

Частина суми загального позову, а саме за прострочений ремонт, пред’явлена товариству, яке його і проводить – це ТОВ “ДЖІ ЕЛ АР ЛЬВІВ”.

Решта відповідачів мають компенсувати вартість автомобіля, який, на думку позивача, має істотний недолік. Хто саме, імпортер чи дилер – мають встановити у суді.

Наразі відбулось підготовче судове засідання, за підсумками якого суддя вирішив призначити справу до розгляду по суті.

Журналісти стежитимуть за розвитком подій, обставинами справи і тим, яке рішення прийме суд.

Коментарі  

0 #2 не важливо 08.12.2023, 13:28
то вигідна покупка, помножити статки на 10
Скарга
0 #1 Григорій 06.12.2023, 17:00
Купаив би Таврію і не мучився.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ