Читайте нас в соціальних мережах

Випадок гепатиту на Тернопільщині не пов'язаний зі спалахом у Вінницькій області

Вівторок, 07 листопада 2023 09:16
 Випадок гепатиту А, який нещодавно зареєстрували на Тернопільщині, не має стосунку до спалаху недуги на Вінниччині.

Про це розповів лікар-епідеміолог обласного центру контролю та профілактики хвороб Володимир Паничев. За словами фахівця, людина, яка підозрюється як джерело інфекції, дійсно прибула з іншої області, але не з Вінниці.

Він зазначив, що більшість випадків вірусного гепатиту А протікають у легких формах. Люди можуть перехворіти та не знати цього, адже не звертаються до медиків і недуга залишається недіагностованою.

Водночас в обласній державній адміністрації повідомили, що людина, яка підозрюється, як джерело інфекції, найімовірніше не була інфікована від інших людей. Фахівці пов'язують її захворювання з перебуванням у несприятливих санітарно-гігієнічних побутових умовах.

"Збільшення хворих на гепатит А в області не спостерігається. Результати обстежень контактних осіб, з хворою на гепатит А особою, – негативні. В громаді, де проживає особа, тривають посилені протиепідемічні заходи", – розповіли в ОДА.

Загалом за 9 місяців цього року на Тернопільщині зареєстровано 4 випадки вірусного гепатиту.

Нагадаємо, Гепатит А, більш відомий як "хвороба Боткін", це запальне інфекційне захворювання печінки харчового походження. Інфікування відбувається переважно через споживання забрудненої їжі, брудної води або під час близького контакту з хворим. В окремих випадках гепатит А спричиняє ураження печінки, нирок, підшлункової залози, болі в суглобах та призводить до летальних випадків.

Спочатку недугу зафіксували на Вінниччині, а згодом в Івано-Франківській та Тернопільській областях. Інфікована у нашому краї – жителька Зборівської громади. Жінка працює в одній зі шкіл Зборова.

У МОЗ наголосили, що спалах захворювання зафіксовано лише на Вінниччині. У решті областей фіксуються лише поодинокі випадки, які не мають спільного епідеміологічного зв’язку. 

Читайте також: Тернопільщина єдина область, яка перевищила епідпоріг захворюваності на грип

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар