Найбільше смертельних випадків, зазначають в Тернопільському центрі контролю та профілактики хвороб, відбувається через вживання блідої поганки.
"Збирати потрібно лише добре знайомі гриби, а вдома необхідно ретельно перевіряти свій "врожай". Усі гриби, які викликають, треба викидати", – кажуть в установі.
Спеціалісти не рекомендують вживати гриби вагітним, жінкам, які годують грудьми, літнім людям та дітям до 12 років.
Окрім блідої поганки, наголошують в центрі, є й інші гриби, які можуть призвести до важкого отруєння чи летального результату. Фахівці розповіли детальніше про найнебезпечніші та найбільш розповсюджені види.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Їх дуже легко сплутати", – у МОЗ розповіли, як не отруїтись грибами
Мухомор зелений або бліда поганка є надзвичайно отруйним грибом родини мухоморових. Також його називають гадючка, блекітниця, мухомор гадючий.
Бліда поганка вважається найнебезпечнішим з існуючих у наших широтах грибів. Навіть її невеликий шматочок може завдати непоправної шкоди здоров’ю людини, адже в одному плодовому тілі міститься чотири смертельні дози. Гриб вражає печінку і нирки, при цьому симптоми отруєння проявляються надто пізно, коли людині вже майже неможливо допомогти.
Цей гриб плутають з такими їстівними видами, як печериця, грибом-парасолькою, сироїжкою зеленою і зеленуватою, грибом товкачиком.
Бліда поганка росте в листяних і мішаних лісах на родючих ґрунтах. Плодоносить наприкінці літа-восени.
Всі частини гриба однаково отруйні, в тому числі спори. Теплова обробка не зменшує дію токсинів. Їх неможливо знешкодити ані варінням, ані маринуванням, ані сушінням, ані заморожуванням. У блідій поганці виділено 2 головні групи токсинів: аматоксини та фалотоксини. Саме перші спричиняють важкі отруєння. До смертельного результату може привести вживання навіть одного плодового тіла.
Ще один смертельно отруйний гриб – мухомор смердючий або біла поганка. Як і близькоспоріднена до нього бліда поганка, містить аматоксини і фалотоксини, а також вірозин.
Біла поганка може бути помилково прийнята за товкачик білий, гриб-парасольку білу, вольварієллу красиву та печериці. Віддає перевагу піщаним ґрунтам у вологих ялинових і соснових лісах, чорничниках, може траплятися в мішаних і листяних лісах. Плодоносить з червня по жовтень.
Свинуха тонка довгий час вважалася умовно-їстівною, але зараз її отруйність доведена. Сирий – смертельно отруйний гриб. Містить токсини, які в невеликій кількості, або при першому вживанні не дають ознак отруєння, але можуть накопичуватись в організмі, руйнувати кров’яні тільця та призводити до ниркової недостатності чи смерті.
Також отруйним є опеньок сірчано-жовтий, також відомий як опеньок несправжній. Від їстівних відрізняється зеленкуватим кольором пластинок і жовтою шапинкою.
Волоконниця червоніюча – смертельно отруйний гриб родини Плюткових, також відома під назвою волоконниця Патуйяра, плютка Патуйяра. Її часто плутають з їстівними грибами рядовкою травневою та ентоломою садовою, оскільки вони плодоносять одночасно. Відрізняється від них насамперед формою плодового тіла, волокнистою радіально-тріщинуватою поверхнею шапинки, наявністю червонуватих тонів та почервонінням при надавлюванні. Має фруктовий запах.
Росте волоконниця в листяних лісах, на узліссях, галявинах, на утоптаних місцях, серед трави і моху, надає перевагу сонячним схилам. Найчастіше її можна зустріти у травні-червні.
У цьому грибі міститься отрута мускарин, при чому її у волоконниці більше ніж у червоного мухомора у 20-25. Смертельна доза мускарину для людини – 300-500 мг, це – 10-80 г свіжих плодових тіл волоконниці. Отже, вживання у їжу навіть одного цього гриба може призвести до дуже серйозного отруєння.
Грузлик червонуватий – надзвичайно отруйний гриб, також відомий як клітоцибе червонуватий, клітоцибе обезбарвлений, говорушка білувата, говорушка вибілена.
Коли у гриба повністю розкривається шапинка, його інколи плутають з хрящем-молочником білим, або з деякими видами печериць. Від останніх відрізняється за кольором пластинок, які у молодих печериць світло-рожеві, а у зрілих – темно рожеві, до коричневочорних. Від хрящів-молочників отруйний гриб відрізняють насамперед завдяки відсутності у їхніх плодових тілах молочного соку, який є характерною діагностичною ознакою усіх видів молочників.
В Україні були випадки смертельних отруєнь консервованими грибами, коли дрібні види грузлика сприймалися за лисички. Однак від останніх вони легко відрізняються значно світлішим кольором та наявністю під шапинкою справжніх пластинок, а не складок, характерних для плодових тіл лисичок.
Грузлик червонуватий росте на ґрунті або на підстилці в місцях з трав’яним покровом – на луках і пасовищах або на узліссях, галявинах і вирубках у листяних і мішаних лісах, а також у парках. Плодові тіла з’являються групами, іноді дуже великими. Плодоносить з середини липня по листопад.
Чим небезпечний. Вміст мускарину у грузлику вищий, ніж у червоному мухоморі. Отрута, що міститься в його плодових тілах, може викликати важкі отруєння. Зазвичай симптоми починають слабшати через дві години.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Не повірив, що то гриб", – тернополянин знайшов їстівного гіганта (фото)
Павутинник оранжево-червоний – вид грибів, належить до родини Павутинникові. Смертельно отруйний, містить повільно діючі токсини, які спричиняють ниркову недостатність. Інші назви: павутинник плюшевий, павутинник гірський.
Це порівняно рідкісний вид. В Україні знайдений на Поліссі та Опіллі. Плодоносить у вересні – жовтні. Найчастіше трапляється на кислих ґрунтах. Навчитися розпізнавати його дуже важко, адже існує безліч подібних видів.
Містить речовини, що викликають патологічні зміни в нирках. Отруйні властивості зберігає навіть після кип’ятіння у воді або сушіння. При вивченні хімічного складу у ньому виявили кілька отруйних сполук – орелланін, кортінарин, бензоїнін та ін.
Вживання в їжу цього та інших видів павутинників особливо небезпечне тим, що перші ознаки отруєння з’являються не відразу, а через досить тривалий час – від 3 до 24 днів. Потім настає швидке погіршення стану людини і при відсутності медичної допомоги – смерть. Найнебезпечнішою речовиною є орелланін, що призводить до ниркової недостатності і може стати причиною летального результату.
Лепіота отруйна дуже схожа на інші дрібні види роду Lepiota, зокрема печерицевих. Росте в садах та парках, на лісових галявинах, узліссях, узбіччях доріг, відкритих трав’янистих ділянках. Трапляється з липня по жовтень.
Цей гриб містить дуже отруйні аматоксини, відомі у блідої поганки та деяких інших мухоморів, а також у галерин. Вони належать до найсильніших гепатотоксинів, вражають клітини печінки, спричинюючи їх некроз, і тим самим становлять велику загрозу здоров’ю і життю людини.
Повний цикл матеріалів про отруйні гриби читайте на сторінці Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб у "Фейсбуці".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Майже 6 кілограмів: на Тернопільщині знайшли гігантського їстівного гриба