Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільський прокурор продовжує боротьбу з підопічним Януковича, не зважаючи на погрози

Середа, 10 лютого 2021 20:30
«Якщо ми не зможемо захистити себе, то як ми зможемо захистити інших?», - Олександр Божко про погрози Портнова.

У 2019 році значний резонанс мала історія з погрозами Андрія Портнова прокурору Олександру Божку, який керував розслідуванням його справи. Через  позицію суддів та Генпрокуратури цю справу "злили" ред. І лише прокурор Божко досі продовжує «битву» за те, щоб соратник Януковича таки поніс покарання.

Завдяки цьому скандалу уся країна дізналась про нездорову пристрасть Портнова до "собачих ротів". Проте ця справа не про хворобливу уяву, а про можливість притягнути його до реальної кримінальної відповідальності, пише портал «24 новини».

Тоді ж Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова пояснила, що справа щодо погроз, які Андрій Портнов регулярно відправляв прокурору Олександрові Божку закрита на основі експертизи.

"На підставі експертизи. СБУ не знайшло там (ознак кримінального правопорушення – ред.). Як я сказала після цього в інтерв’ю "Українській правді" – є речі, які ти для себе розумієш, що так правильно, так має бути, але це твоя суб’єктивна оцінка, а є ще об’єктивна реальність така, - відзначила Ірина Венедіктова».

Цим генпрокурор пояснює, що її відомство не брало участь у закритті справи – усе вирішилося через експертизу СБУ. Венедіктова зазначила, що дуже поважає прокурора Божка, якому погрожував Портнов. На її думку, він знає, де знаходиться і розуміє, що має робити. Венедіктова вважає, що на таких прокурорах має будуватися прокуратура, відзначили в УП з посиланням на громадське.

Сам же Олександр Божко, який сьогодні обіймає посаду першого заступника керівника  Тернопільської обласної прокуратури  розповів, що продовжує боротьбу, адже ніхто, навіть якщо він - Андрій Портнов, не має права погрожувати прокурору!

-Олександре Сергійовичу, розкажіть як розпочався ваш конфлікт з Андрієм Портновим, який свого часу був заступником керівника Адміністрації президента Януковича і мав стосунок до ухвалення диктаторських законів цього президента-втікача 16 січня?

-Це насправді не конфлікт, а на мою думку,  був вчинений злочин щодо працівника правоохоронного органу під час  виконання службових обов’язків, особою із застосуванням  мобільного телефону, номером якого, станом на той час, володів користувач Андрій Портнов. Почалося це все з часів моєї роботи в Генеральній прокуратурі України. Тоді, з кінця 2016 року,  я здійснював процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні за фактом певних можливих незаконних дій, і у цьому провадженні у 2014 році Андрію Портнову була оголошена підозра про вчинення кримінального правопорушення за статтею 191 ККУ , а у 2016 році  воно було закрите. І під час нагляду, і активної роботи, моєї та слідчого, мені надходили  погрози.

-Ви пригадуєте, коли отримали перші погрози?

-Так, перші погрози були в березні 2019 року на телефон у месенджері «Вотсап». Не буду передавати їх зміст, бо це некоректно,  але під ними був підпис: «З повагою Портнов». Я відповів цій особі, що є гарантії незалежності прокурора, і, що таке неприпустимо. Тоді відразу звернувся до керівництва Генеральної прокуратури з відповідним рапортом, і з повідомленням до Ради прокурорів України про втручання в мою роботу. На підставі мого рапорту було внесено відомості про злочин у Єдиний реєстр досудових розслідувань та розпочато слідство за цим фактом. Спершу розслідування здійснювали  органи Національної поліції.  У  квітні знову прийшло «повідомлення» ,  в цьому випадку  -  з матюками та погрозами насильства. Вони надійшли з того ж номера, з тим самим підписом, і там в тексті детально вказувалося, що зі мною зроблять, як зроблять і так далі. Я знову звернувся з відповідним рапортом до керівництва і до Ради прокурорів.  Моє перше повідомлення  не було взято до уваги, почекали, коли уже надійшли погрози другий раз, і відповідно, мій другий рапорт.  Його також внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань і доручили Національній поліції розслідувати провадження. Ви зрозумійте, у мене є сім’я,  маленька дитина і дружина, я переживав і переживаю за їхню безпеку.

 

image

Скрін погроз, які надходили прокурору Олександру Божку з номера Андрія Портнова. 

 

-Наскільки я розумію, цим Андрій Портнов не обмежився і погрози надходили й надалі?

-Останні повідомлення з погрозами з номера телефона вказаного абонента приходили мені – 30 березня 2020 року. Тобто загалом на «Вотсап», мені писали -  22 березня, 3 квітня, 22 жовтня, 29 листопада, 4 грудня, 23 грудня 2019 року, 27 березня 2020, 30 березня 2020 року.

Також паралельно погрози і інформація щодо мене була опублікована у телеграм- каналі з обліковим записом «Андрій Портнов». Там даний користувач також писав образи, що так мені і треба, обіцяв, що посадить до в’язниці і так далі.

-Куди ви ще зверталися за допомогою?

-Оскільки вказана особа є адвокатом, я звертався зі скаргами два рази у Кваліфікаційну дисциплінарну комісію адвокатури Київської області з вимогою  притягнути до відповідальності за порушення  та  позбавити права на зайняття адвокатською діяльністю. Перший раз вони відмовили в порушенні дисциплінарного провадження, але з цікавим формулюванням, що ніби то Рада прокурорів уже розглянула мої скарги і визнала, що там можуть міститися ознаки злочину. Тобто,  свою відмову вони мотивували тим, що у мене є рішення Ради прокурорів, згідно якого випливає, що це не дисциплінарний поступок, а там є ознаки кримінального правопорушення, а вони цим не займаються. Пізніше я звернувся ще раз, все одно мені відмовили, описуючи, що адвокат не надав пояснення, а тому вважати, що це його телефон, і телеграм -канал, де були погрози, не можна, хоча мною було долучено і копію їхнього рішення і підтвердження, що саме цей абонент  користувався цим номером.

-Які були ваші подальші дії?

-Я оскаржив це  рішення до окружного адміністративного суду міста Києва. Позов розглядався, але потім - суддя просто відмовив. Зараз -  на стадії апеляційного оскарження, матеріали в апеляційному суді і триває процес оскарження рішення суду.

- Чому особа, яка відкрито погрожує прокурору, досі ніяк не покарана?

- Ймовірно це пов’язано з впливом даної особи, адже  потрібно бути сліпим, щоб не бачити його впливу та можливостей.

- Що ви збираєтеся робити далі?

-Боротися до кінця, оскільки вважаю, що ніхто не має права такого робити. Як на мене,  безкарність нівелює принцип правової держави. Кожен за таке має бути притягнутий до відповідальності. І зрештою, як прокурори  зможуть захистити когось, якщо вони не зможуть захистити себе? Тому я буду продовжувати боротися і домагатися справедливості та покарання.

Детальніше про те, хто такий Андрій Портнов та його відношення до певних кримінальних справ можна почитати на порталі MYROTVORETS NEWS.

147867495 175144017387499 4993339291666817626 n

Колишній президент Віктор Янукович разом з Андрієм Портновим.


ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар