Читайте нас в соціальних мережах

Субсидії та борги: як тернополянам не залишитись без пільг влітку

П'ятниця, 12 липня 2019 16:37
Держава відмовляє мешканцям Тернопілля в субсидіях через борги навіть у кілька сотень гривень та зміну прописки, а також забороняє мати одночасно і пільги і субсидії. Так, чиновники придумали нові способи відмовити українцям в отриманні допомоги.

Сьогодні повноваження місцевих управлінь соцдопомоги значно розширили і тепер вони самі можуть приймати рішення – надавати субсидії чи ні.

Для прикладу, нещодавно київський департамент соціальної політики почав розсилати пенсіонерам повідомлення про те, що субсидії вони отримувати більше не будуть. Чиновники пояснили це тим, що їх “дохід перевищив податкову соціальну пільгу”.

 Як згодом розповіли в Мінсоцполітики, одержувачі державної допомоги не можуть одночасно мати і пільги, і субсидії.

Ще один спірний випадок стався в Чернівцях з бійцем АТО. Після зміни місця реєстрації (прописки) департамент соцзахисту, за заявою місцевого ЖЕКу, виключив його з Єдиного реєстру пільговиків. Військовий звернувся до суду. Справа дійшла аж до Верховного суду, який зрештою своїм рішенням постановив продовжувати виплачувати допомогу і нарахувати всі недоотримані за період розглядів пільги.

А ось сім’ї з Тернопільської області пощастило менше. В обласному Апеляційному суді (рішення від 10 січня 2018 року в справі №595 / 1389/17) розглянули спір між Управлінням праці та соцзахисту Бучацької РДА та одержувачкою соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям в період між 2012 і 2015 роками.

Управлінням було проведено перевірку коректності та повноти інформації, яка подавалася заявником для призначення соцдопомоги, в ході якої контролери виявили, що при поданні декларації про доходи та майновий стан жінка не вказала наявність в сім’ї двох автомобілів. Суд першої інстанції підтримав одержувачку субсидій, зіславшись на відсутність доказів умислу при подачі неповних даних. Але апеляційний суд не погодився з рішенням колег і стягнув з відповідачки неправомірно отриману державну соціальну допомогу в розмірі близько 33,5 тисяч гривень.

За словами юристів, практика прискіпливо перевіряти відповідність задекларованого достатку реальному − досить поширена ситуація останнім часом. Люди часто приховують доходи або майно, “забуваючи” їх вказати в декларації або спотворюючи дані, ховають інформацію про покупки на суму понад 50 тис. грн, зазначають юристи та радять мешканцям краю бути чесними перед державою, аби не залишитись без пільг.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ