Не один фахівець стверджує, що якщо температура повітря підвищується на 10 градусів, то, отже, і людина скорочує кількість споживаних калорій на 5-10%. А це означає, що ми повинні не тільки менше їсти, а ще й вибирати низькокалорійну їжу.
Як порадила дієтолог фітнес-центру «Фітоняшка» Катерина Гавриляк, улітку мешканцям області варто відмовитися від жирної, дуже солоної і смаженої їжі, а натомість поповнити раціон свіжими й натуральними фруктами та овочами.
— У найхолоднішу пору року наш організм потребує багато енергії, яку ми отримуємо з супами, гарячими стравами та іншою ситною їжею. Проте влітку наш апетит менший, до того ж зникає потреба зігрітися, — розповіла пані Катерина. — Саме тому влітку і восени потрібно користуватися багатим фруктово-овочевим меню сезонів. Я порекомендую людям список продуктів, які полегшать роботу організму, допоможуть очистити його від шкідливих речовин та освіжитися,
1. Огірки.
Свіжі огірки – найкращий продукт для літнього раціону. Вони на 90 % складаються з води, окрім цього багаті кальцієм, вітаміном С та мінеральними солями. Вживати їх можна без обмежень і в будь- якому вигляді.
2. Ківі.
Цей фрукт є помічником для серцево-судинної системи, він також регулює серцебиття та тиск. Багатий кальцієм та вітаміном С. Робіть з нього фруктові салати, вживайте з ранковою кашею.
3. Малина.
Ягоди малини чудово втамовують спрагу, понижують жар, виводять з організму токсини, покращують обмін речовин. Вони мають у своєму складі глюкозу, фруктозу, солі калію, вітамін С, каротин та ефірні масла. Завдяки високому вмісту міді ці ягоди покращують настрій.
4. Свіжа зелень.
Ще один незамінний продукт, причому, у всі чотири пори року. Це – петрушка, кріп, шпинат, різні види цибулі, листя салату. Зелень вживайте у великій кількості – щедро додавайте в літні салати, смузі, коктейлі, супи та ін.
5. Кавун.
Кавун багатий клітковиною, пектинами, вітамінами групи В, залізом, магнієм, кальцієм. Він на 90% складається з води. Кавун містить мало калорій, так що влітку його можна їсти без побоювання в великих кількостях, не боячись за фігуру. У м'якоті кавуна містяться клітковина, пектини, геміцелюлоза, вітаміни В1, В2, С, РР, фолієва кислота, провітамін А, каротин, марганець, нікель, залізо, магній і калій, від 5-11% легкозасвоюваних цукрів, а також трохи аскорбінової кислоти , каротину, зовсім небагато тіаміну, рибофлавіну і нікотинової кислоти.
6. Диня.
Диня також чудово втамовує спрагу. Крім того, її використовують при лікуванні малокрів’я, серцево-судинних захворювань, при хворобах нирок та печінки. Вона має здатність заспокоювати нервову систему. Позитивно впливає і на обмінні процеси.
7. Болгарський перець.
Перець багатий вітамінами групи В, Р та каротином. Він є незамінним при анемії та низькому імунітеті завдяки високому складу мінеральних солей, магнію, натрію, фосфору, цинку, міді, хрому, заліза. Болгарський перець стимулює утворення шлункового соку, тому вживати його можна без запорук.
8. Чорна смородина.
Чорна смородина – одна з найкорисніших ягід. Багата на вітаміни групи К, В, залізо та калій. Плоди є протизапальним засобом. Смородина має здатність очищати кров та покращувати апетит. Прекрасно тонізую у спеку.
9. Кабачок.
Кабачок легко засвоюється нашим організмом, адже має мінімальну калорійність. Він здатен виводити шкідливі речовини та токсини. Має великий спектр поживних речовин. Кабачки можна запікати, смажити, робити запіканки чи пюре.
10. Спаржа.
Заключним продуктом у нашому списку є спаржа. Вона є чудовим замінником гарніру в літній період, можна її вживати і замість каш. Спаржа дуже слухняний продукт в плані приготування, смакує з лимонним соком та, скажімо, кунжутом. Багата на рибофлавін – вітамін, що бере участь в процесах росту, позитивно впливає на стан шкіри, слизових оболонок, функцію печінки та кровотворення.