Читайте нас в соціальних мережах

17 травня. Цей день в історії Тернопілля

П'ятниця, 17 травня 2019 00:00
Сторінками історії: 1944 - постанова про відновлення діяльності Тернопільського державного українського драматичного театру ім. Івана Франка та про створення обласної хорової капели, 2001 - Ланівці віднесено до категорії міст районного значення.

 

17 травня 1885 року – в с.Нестерівці Зборівського району помер український священик, культурно-громадський діяч, літератор, краєзнавець о.Іполит Барвінський. Уродженець с.Шляхтинці Тернопільського району. Парох у Білківцях і Нестерівцях. Автор нарису «Літопис села Нестерівці», статей і заміток мовного, історичного та релігійного змісту. Залишив матеріали до порівняльного словника (українська, польська, латинська), а також гумористичні оповідання й анекдоти.

17 травня 1925 року – в с.Кошляки Підволочиського району народився політичний і громадський діяч, публіцист, правник Анатоль Камінський. Голова Проводу ОУНЗ з червня 1991. Лауреат Міжнародної премії ім. П. Орлика. Дійсний член НТШ. Працював на різних посадах у видавничому об'єднанні «Пролог» в Нью-Йорку, був його секретарем, заступником голови. Протягом 1983-1989 був керівником Української служби Радіо "Свобода" в Мюнхені. Читав лекції в Інституті міжнародних відносин у Києві, Львівському державному університеті ім. І. Франка. Автор 14 книг.

17 травня 1928 року – на хуторі Веснівка поблизу с.Денисів на Тернопільщині народився український поет, журналіст Богдан Мазепа. Член Об’єднання українських письменників „Слово”, НТШ ім. Шевченка, Українського мистецького клубу в Едмонтоні. До Канади прибув у 1948 р. й оселився в Едмонтоні. Вищу освіту здобув в Альбертському університеті. Працював кореспондентом канадського радіо при програмі "Голос України".

17 травня 1940 року – перший секретар Тарнопольського обласного комітету КП(б) України Іван Компанець став членом ЦК КП(б).

17 травня 1944 року - постанова Тернопільського облвиконкому про відновлення діяльності Тернопільського державного українського драматичного театру ім. Івана Франка та про створення обласної державної хорової капели.

17 травня 1975 року – померла українська робітнича поетеса і прозаїк,уродженка с.Коцюбинці Гусятинського району Марія Тарновська. Літературний псевдонім М. Вірляна. 1909 року виїхала на заробітки до США. Була членом заокеанської філії «Гарту». Друкувати поезії почала 1919 року. Співробітник газети «Робітниця». Померла в Детройті. Похована там само.

17 травня 1990 року – в смт.Микулинці Теребовлянського району помер український художник Андрій Петрик. Малярство опанував самотужки. Працював у техніці олії в жанрах пейзажу, натюрморту і портрета. Твори Петрика зберігаються в музеях та приватних колекціях.

17 травня 2001 року - рішення Верховної Ради України про віднесення селища міського типу Ланівці Лановецького району Тернопільської області до категорії міст районного значення.

Додати коментар