Тернопільська область демонструє вражаюче зростання в галузі молочного тваринництва. За останні вісім років регіон потроїв обсяги виробництва молока, ставши лідером серед областей України. Про це Суспільному повідомила заступниця генеральної директорки Асоціації виробників молока Олена Жупінас.
«У 2024 році українські молочно-товарні ферми надоїли майже 3 мільйони тонн сирого молока. За перший квартал 2025-го — на 5,5% більше, ніж за аналогічний період торік. Тернопільщина наростила обсяги на 11,6%, і це найвищий показник серед усіх областей», — наголосила Олена Жупінас.
У 2016 році в області надоїли 64 тисячі тонн молока, а в 2024-му — вже 189 тисяч тонн. Серед прикладів успішного розвитку — фермерське господарство, де за рік збільшили кількість корів із 50 до 1000.
«Ми отримуємо молоко екстракласу від джерсійської породи корів, яких привезли з Данії. За добу одна корова дає 25–30 літрів. Усе — автоматизовано: безконтактне доїння, подвійна фільтрація, охолодження — і вже через 5 секунд молоко в молоковозі», — розповів заступник генерального директора господарства Борис Рудюк.
«Є динаміка зменшення поголів’я великої рогатої худоби, і відповідно — зниження обсягів виробництва молока. Але ми бачимо перспективу і працюємо над розвитком», — зазначає Борис Рудюк.
Підтверджує тенденцію і директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Володимир Стахів. За його словами, в області утримується понад 75 тисяч дійних корів. І хоча населення поступово скорочує поголів’я, фермерські господарства навпаки — нарощують.
«На сьогодні в сільгосппідприємствах — 19,3 тисячі корів, і це більше, ніж торік. У деяких підприємствах надій з однієї корови сягає 14 тисяч кілограмів на рік. Для порівняння: у радянські часи 3,5 тисячі літрів вважалося високим показником», — зазначив Володимир Стахів.