Читайте нас в соціальних мережах

Директор музею на Тернопільщині переконаний — перший національний фестиваль борщу має відбутися в Кременці

Субота, 05 листопада 2022 17:22
Директор Кременецького краєзнавчого музею, що на Тернопіллі, Андрій Левчук, вважає, що справжній український червоний борщ, це особлива страва на Кременеччині. Тому, саме тут імає пройти перший національний фестиваль борщу.

 

Нагадаємо, у 2020 році український борщ внесли в національний список культурної спадщини України, а у липні цього року борщ потрапив до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Сам Андрій Левчук знає цілих шість унікальних рецептів борщу. А особливим вважає борщ з вишнями, який два роки поспіль готував його для широкого загалу.

— Загалом, все у нас тут почалося з гречаних вареників, ще задовго до борщу. Це автентична страва, яка популяризує місто з 2006-го року. Тоді їх ніде було скуштувати, а тепер гречані вареники є у кожній ресторації. Це тепер своєрідний “смак” Кременеччини, — каже Андрій Левчук. — А червоний борщ за унікальним рецептом з вишнями, у Кременці не менш автентичний від гречаних вареників.

За словами директора музею, який, до слова, проходить службу у ЗСУ, зараз саме час підкреслювати нашу культурну спадщину, адже до України прикована увага всього світу.

—  Наша кулінарія дуже багата і світ цікавиться цим. То ж якщо саме в нас є Кременецький вишневий борщ, то ми маємо на весь світ заявити з чого ж розпочинається він справжній. Оскільки я цей борщ варив, то й зробив його Кременецьким, два роки тому, ще не підозрюючи про наміри ЮНЕСКО. Тоді я просто хотів популяризувати кременецькі локальні страви, - говорить Андрій Левчук. — Кременець - це Україна, а борщ визнаний в світі, як український. Молодий червоний борщ - це саме перший, борщ, який готується з молодої городини і молодого буряка і закислюється вишнями. Тож, Кременецький борщ є нічим іншим, як молодим червоним борщем. І про це ще ніхто окрім директора краєзнавчого музею не заявляв!

Звичайно, проведення фестивалів доцільне буде вже після перемоги України над ворогом. Це, на думку директора музею, дасть початок для святкування Всесвітнього дня борщу.

Якщо ж вам цікаво познайомитися з рецептом приготування борщу від Андрія Левчука, то його можна знайти ТУТ.  До слова, саме в такій інтерпретації рецепт отримав схвальні відгуки від кулінара Євгена Клопотенка.

 

за мат. Кременець.City

 


ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ