На відміну від Великоднього, у меню Різдвяного посту дозволяється до пісних страв додавати рибу та рослину олію. Одною із пісних страв є борщ, розповідає у "Фейсбуці" директор Української асоціації постачальників торговельних мереж» Олексій Дорошенко.
Експерт каже, що за рік вартість борщу без м’яса зросла на 54%, або на 5 грн. Ця страва станом на листопад 2018 року обходиться в середньому по країні в 14,3 грн, тоді як станом на листопад минулого року коштувала 9,3 грн.
– Ми взяли найпростіший рецепт пісного борщу: картопля та буряк – по 500 г, капуста – 300 г, морква та цибуля – по 200 г, вода питна – 3 л, лавровий лист, сіль, чорний перець – за смаком. Тепер залишається порізати овочі й швидко приготувати наш вегетаріанський борщ. Починаємо приготування цієї смачної страви за середніми цінами в країні, згідно офіційної статистики, – йдеться у дописі.
Інгредієнти:
1. Картопля – 500 г
У листопаді 2017 року – 2,9 грн
У листопаді 2018 року – 3,4 грн
Індекс за рік +17%.
2. Буряк – 500 г
У 2017 – 2,8 грн
У 2018 – 4,0 грн
Ціна зросла на 43%.
3. Капуста – 300 г
У 2017 – 1,3 грн
У 2018 – 2,1 грн
Вартість зросла на 61%.
4. Морква – 200 г
У 2017 – 1,3 грн
У 2018 – 2,2 грн
Купуємо на 69% дорожче.
5. Цибуля – 200 г
У 2017 – 1,0 грн
У 2018 – 2,6 грн
Зростання за рік відбулось більше ніж в 2,5 раза.
А який же борщ без хліба? Хліб, як пшеничний, так і житній, подорожчав за рік на 26%.