Читайте нас в соціальних мережах

Скажені тварини нападають на Тернопільщині: кусають лисиці, коти і собаки

Середа, 27 березня 2024 12:35
У Тернопільській області щоденно зростає кількість постраждалих людей від укусів тварин.

Зокрема через зростання кількості зареєстрованих постраждалих від укусів домашніми та невідомими тваринами, збільшується потреба в антирабічних препаратах.

Про це йшлося під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Під час зустрічі обговорили ситуацію із зареєстрованими випадками сказу в області та забезпечення закладів охорони здоров’я краю антирабічними препаратами.

«У 2024 році згідно з даними Тернопільської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини, при лабораторному дослідженні тварин на сказ, виявлено 41 позитивний результат, в тому числі серед лисиць – 12, котів – 16, собак – 13. Сказ у тварин зареєстрований: у Кременецькому районі – 13 випадків, Чортківському – 3, Тернопільському – 25», - зазначили у ТОВА.

Також у 2024 році отримано 180 доз антирабічної вакцини та 150 флаконів антирабічного імуноглобуліну. Наявної вакцини вистачить для отримання повного курсу на 170 осіб, антирабічного імуноглобуліну – на 220 осіб.

Головна державна санітарна лікарка області, генеральна директорка ДУ «Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» Оксана Чайчук зазначила, що станом на 25 березня 2024 року зареєстровано вже 348 випадків покусів, ослинення людей тваринами, у тому числі кількість постраждалих людей від хворих на сказ тварин становить – 61 особу.

«Епізоотична ситуація зі сказу вимагає покращення заходів щодо правил утримання тварин, вакцинації домашніх та сільськогосподарських тварин, боротьби з бродячими тваринами, гризунами та імунізації диких тварин. Саме тому, з метою швидкого реагування на всі випадки покусів тваринами на рівні області налагоджено оперативне взаємоінформування про кожен лабораторно підтверджений випадок сказу в тварин, що дає можливість своєчасно провести епізоотологічне та епідеміологічне розслідування спеціалістами ДПСС, ОЦКПХ та ЗОЗ на місцях, розробити та затвердити комплексні плани заходів з ліквідації сказу тварин та недопущення гідрофобії серед людей», - наголосила Оксана Чайчук.

Нагадаємо, крайній випадок сказу у людини в Тернопільській області зареєстрований у 2011 році після укусу дикою твариною – лисицею, в колишньому Лановецькому районі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #1 Йосип 27.03.2024, 17:03
Депутати завдають більшої шкоди, ніж скажені тварини, але їх, на жаль, не відстрілюють!
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ