Читайте нас в соціальних мережах

Влітку південь Тернопільщини може залишитися без теле- й радіосигналу?

Четвер, 31 травня 2018 16:33
На сьогоднішній день на Тернопільщині аналогове телебачення відходить у минуле — натомість впроваджується цифрове, проте відключення аналогового мовлення може призвести до того, що окремі райони області залишаться без сигналу.

Зокрема, відповідно до рішення українського уряду щодо поетапного відключення аналогового телебачення, з 1 липня 2018 року південь Тернопільщини може залишитися без теле- і радіомовлення. В якому випадку можна уникнути відключення розповів директор Тернопільської філії Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Роман Макар.

Для того, аби сигнал успішно надходив до північного та південного районів області, його насамперед потрібно замовити в обласної телерадіокомпанії – яка є власником контенту. На жаль, ми не маємо ліцензії на право подання сигналів у певні райони Тернопільщини. Бо ми не маємо права транслювати ту чи іншу програму, яка нам не належить. Лише після того, як ми укладемо договір та матимемо мовлення, зможемо розширювати зону покриття нашої області. Питання забезпечення Тернопільщини сигналом на сьогоднішній день є вкрай важливим, адже аналогове телебачення згодом відключать в районах Тернопільщини і південь області залишиться без телебачення й радіомовлення. Тому що під час укладення угоди «Женева-2006», Україна, як і інші країни, відмовилася на державному рівні підтримувати аналогове мовлення.Я пам’ятаю, що в останньому інтерв’ю Президент України говорив про те, що аналоговий електричний сигнал почнуть відключати у липні. Я не певен, що це станеться саме тоді, хоча й не гарантую, що відключення може й не відбутися. Після того, як жителі області залишаться без сигналу, люди почнуть масово висувати скарги, обурення, що призведе до скандалу, — повідомив Роман Макар.

Роман Володимирович підмітив, що процес переходу від аналогового телебачення на Тернопільщині неминучий і він може спіткати жителів півдня навіть цього літа.

Частотний ресурс не має безмежного поля використання і рано чи пізно його дія закінчується. На сьогоднішній день можливості аналогового телебачення вичерпані. До того ж воно набагато поступається цифровому, де в останньому на одній частоті може транслюватися близько 12 програм. Окрім цього цифрове телебачення по якості звуку та зображення набагато випереджає аналог, — поділився Роман Макар.

Директор підмітив, що на сьогоднішній день цифрове телебачення активно впроваджується в області, а ним покрито приблизно 60% території. Якщо буде збудована в Борщеві зона опори – радіовежа після отримання ліцензії на право мовлення, то цей відсоток набагато збільшиться, адже сигнал поширюватиметься не тільки на Борщівщину, але й на інші райони півдня області.

Натомість, на неможливості одностороннього фінансування будівництва радіовежі в Борщеві, на яке розраховувало ТОВ «Зеонбуд», наголосив голова постійної комісії з питань духовності, культури, свободи слова, інформації та розвитку громадянського суспільства Тернопільської облради Михайло Тимошик.

Якщо потрібно виділити кошти на певний об’єкт, то гроші направляються за рахунок співфінансування. Себто, частина грошей іде з держбюджету, частина – з місцевого бюджету та з обласного. Неможливо, щоб було 100-відсоткове фінансування з якогось одного місця, бо ніхто не буде за це голосувати. Від нас не залежить, чи зможете ви отримати ліцензію на будівництво радіовежі, — зазначив Михайло Тимошик.

Пан Михайло також додав, що для того, аби замінити обладнання з аналогового на цифрове на місцевих радіовежах, потрібні немалі кошти.

Варто зазначити, що теперішнім провайдером цифрового телерадіомовлення на Тернопільщини є ТОВ «Зеонбуд».

Коментарі  

0 #1 Тарас 01.06.2018, 22:26
Макар Роман директор Тернопільської філії КРРТ, а Зеонбуд приватна структура, виправте помилку
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ