Читайте нас в соціальних мережах

На Бучаччині районні чиновники кришують «кашкетників», які нелегально видобувають корисні копалини?

Понеділок, 05 лютого 2018 17:20
Незаконну розробку родовища корисної копалини загальнодержавного значення - каменю-пісковику виявили представники  ГО «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» спільно з працівниками СБУ та Бучацького відділення ГУНП в області на території Язловецького лісництва в середині січня.
Як розповів директор ГО «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля» Андрій Об’єщик на місці нелегального кар’єру працювала група осіб – жителів  сіл Стінка та Набережна Бучацького району. Затримані видобували пісковик без жодних дозвільних документів та ліцензій на здійснення такої діяльності. У «копачів-нелегалів» було спеціальне обладнання та транспортний засіб, з допомогою якого в подальшому незаконно реалізовували видобуту сировину.
-   На початку 2018 року ми разом із правоохоронцями проводили моніторинг земель, які знаходяться у Бучацькому районі. Під час одного з планових виїздів було виявлено битий камінь в яру на території Язловецького лісництва. Тому цю ділянку ми почали частіше перевіряти. Під час такого своєрідного патрулювання до яру під’їхав «ЗІЛ», який мав завантажити незаконно видобутий камінь. Ми зловили порушників «на гарячому». Нас здивувало те, що вони почали називати прізвища посадових осіб районної адміністрації; почали погрожувати, мовляв, «ми зараз передзвонимо куди треба, ви нас відпустите і матимете неприємності». Вже після цього, коли поліція почала брати в затриманих покази в ході розслідування, вони почали надавати пояснення та зазначили, що мають докази – аудіо і відео, причетності посадовців Бучацької РДА. Тому є всі підстави припускати, що до незаконного кар’єру дійсно причетні посадові особи. Щоправда, згодом затримані працівники зазначили, що вину так чи інакше братимуть виключно на себе, пояснює ситуацію Андрій Об’єщик.
Під час затримання порушників, з місця незаконного видобутку каменю-пісковику правоохоронці вилучили  знаряддя видобутку, вантажний автомобіль «ЗІЛ» та сировину. На разі триває досудове розслідування за ч.2 ст.240 КК України (Порушення правил охорони або використання надр). Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від чотирьохсот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.
Як розповідають у ГО «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля», загалом у Бучацькому районі в 2016 році викрито 9 аналогічних порушень, матеріали за якими були скеровані до суду для прийняття відповідних рішень; у 2017-му відкрито  13 справ за ст.240 КК України. У 2018 році, станом на 20 січня, було виявлене ще одне аналогічне порушення.
- Як бачимо, тенденція по разграбуванню корисних копалин в області має негативний характер, і це лише щодо задокументованих випадків, які становлять значно меншу частину від реального стану справ. Маємо надію, що у 2018 році правоохоронні органи, в тому числі з нашою допомогою, значно покращать свої результати по фіксуванню та упередженню злочинів, пов’язаних із порушенням правил охорони або використання надр, - кажуть у ГО «Протидія корупції та моніторинг екології «Скеля».

 


ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #2 Сергій 09.02.2018, 19:06
Разом з тими посадовцями РДА))
Скарга
+1 #1 якось так 05.02.2018, 19:46
а прикопати їх у тому Язловецькому лісі було би простіше.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ