Читайте нас в соціальних мережах

Податкова незаконно арештувала… 60 тонн квасолі!

Середа, 22 лютого 2017 16:11
Головне управління ДФС в Тернопільській області безпідставно не повертає київському підприємству товар на суму 1 млн. гривень

Ситуація, з якою зіткнулася у Тернополі київська компанія «Авітон-Органік», до болю знайома багатьом підприємцям: виявивши на місцевій митниці неточність у документах, фіскальні органи замість врегулювати порушення у правовому полі безпідставно наклали арешт на товар. А повернути арештоване, як виявилося, не так просто, навіть якщо є відповідне рішення суду, бо фіскальні органи вперто не виконують його, чинячи психологічний тиск на підприємство. Ні для кого не секрет, що таким чином в завуальованій формі рекетири у погонах вимагають неправомірну вигоду. Однак після Революції Гідності все більше підприємців принципово не піддаються на тиск, хоча, аби домогтися правди, їм доводиться пройти неабиякі митарства.

Помилка у декларації — податковий «гачок» 

Наприкінці грудня минулого року київська компанія «Авітон-Органік», директором якої є Олександр Радченко, реалізувала понад 60 тонн квасолі підприємству, що займається зовнішньоекономічною діяльністю. Під час заповнення митної декларації з певних причин було невірно вказано суб’єкта, в якого придбано товар. Виявивши помилку, потрібно було з’ясувати, чи це митний брокер допустив неточність, не виправивши на комп’ютері старі дані з іншої митної декларації, чи суб’єкт підприємницької діяльності надав недостовірну інформацію. У найгіршому випадку тому, хто допустив помилку, могли інкримінувати підробку документа. Кримінальне правопорушення такої категорії підслідне виключно слідчим органам внутрішніх справ, однак невідомо чому, в ситуацію втрутилася податкова поліція. Порушивши кримінальне провадження, податківці арештували товар київської компанії. Фіскальна служба не мала права чинити такі дії, адже предметом правопорушення є митна декларація, і аж ніяк не товар, що розмитнювався.

— Довідавшись про таку колізію, директор компанії «Авітон-Органік» звернувся з позовом до Тернопільського міськрайонного суду. Дослідивши надані заявником документи, суд прийшов до переконання, що «Авітон-Органік» є власником квасолі, і виніс ухвалу про скасування арешту на товар. Отож, квасоля мала бути негайно повернута власникам, — повідомив тернопільський адвокат Петро Кноль, який представляє інтереси київської компанії. — Кримінально-процесуальний кодекс чітко зазначає, що рішення суду є обов’язковим для виконання, тому підприємство звернулося до фіскальної служби за поверненням товару. Ми надали слідчому податкової поліції ухвалу суду і очікували на її виконання, однак він досі ухиляється від повернення товару, уникаючи навіть зустрічі з нами.

Податкову поліцію покриває… прокуратура

Для вирішення ситуації керівництво компанії «Авітон-Органік» звернулося зі скаргою до прокуратури Тернопільської області. Прокуратура пообіцяла врегулювати дане питання, однак замість того, щоб вжити заходи реагування щодо повернення товару, процесуальний керівник прокуратури подав… повторне клопотання про арешт майна. Повний нонсенс! Своє клопотання прокуратура направила до суду, однак суд не задовольнив його. Згодом в хід пішов психологічний тиск на представників компанії.

— Після наших неодноразових звернень обласна прокуратура нарешті внесла факт щодо невиконання рішення суду податковою поліцією до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Службовими особами фіскальної служби вчинено кримінальний злочин, адже умисне невиконання рішення суду, яке набрало законної сили, тягне за собою кримінальну відповідальність і карається позбавленням волі на термін від 3 до 8  років. Службова особа, яка не повертає товар, чинить злочин — про це, безумовно, відомо керівництву ГУ ДФС в Тернопільській області та обласній прокуратурі, — наголосив адвокат Петро Кноль. — Кримінальне провадження було порушене прокуратурою 20 січня, а вже 30 січня — закрите. На наше прохання допитали директора компанії «Авітон-Органік» Олександра Радченка, однак інших фігурантів справи так і не покликали для дачі показів. Рішення про закриття провадження слідчий пояснив тим, що передав виконання ухвали суду оперативному підрозділу. Але в інструкції щодо порядку вилучення і зберігання речових доказів вказано, що тільки слідчий має повноваження повертати товар.

Отож, прокуратура, яка зобов’язана здійснювати нагляд і контроль, потурає злочинам, більше того — заохочує до протизаконної діяльності, а також самоусувається від виконання своїх обов’язків, адже у даному випадку саме цей орган мав би розставити усі крапки над «і»: викликати слідчого, встановити в його діях ознаку правопорушення та направити справу до суду. Але ж…

Замість реформи ще більше погрузли в корупції…

Парадокс ситуації ще й у тому, що податкова поліція, яка саме «наклала лапу» на товар компанії «Авітон-Органік» наразі — нелегальний орган. Річ у тім, що з 1 січня 2017 року, у зв’язку зі змінами до Податкового кодексу України, такий структурний підрозділ ліквідований. Оскільки перехідних положень про створення фінансової служби державою поки що не прийнято, то усі дії колишньої податкової поліції — абсолютно поза законом. Однак податківці на це не зважають і продовжують чинити тиск на бізнес. Відомо, що податкова поліція, за погодженням із прокуратурою, зверталася до суду для отримання доступу до рахунків та документів компанії «Авітон-Органік», що є конфіденційною інформацією. Суд, звісно, відмовив. Видається, що вишукують будь-яку підставу, аби прийти на підприємство з обшуками, довести власників до критичної точки, коли не буде іншого виходу, як іти на «компроміси». 

Директор компанії Олександр Радченко зайняв принципову позицію — не бажає співдіяти у брудних схемах службових осіб, не хоче вчиняти злочину, бо вважає, що наша держава повинна змінюватися. Оскільки вбачає у діях правоохоронних органів Тернопільської області корупційну складову, то безпосередньо звернувся зі скаргою до Генеральної прокуратури України, але досі жодної реакції. Вкрай дивує: керівництво держави заявляє про реформи, а насправді державні органи ще більше грузнуть у корупції та беззаконні.  

А тим часом товар київської компанії на суму 1 млн. гривень невідомо у якому стані лежить на складах КХП  «Агро-Дружба», що у смт. Дружба, куди після арешту його доправили слідчі органи. Взагалі-то, за правилами, товар мав би бути переданий на зберігання власникові, адже квасоля — продукт старіння, за яким необхідний належний догляд. Із постанови про закриття кримінального провадження відомо, що слідчий фіскальної служби надсилав запит на КХП  «Агро-Дружба» щодо повернення товару, й отримав відповідь, нібито підприємство не працює до кінця лютого. Хто ж відшкодує компанії втрати у разі зіпсування товару? На жаль, це запитання — без відповіді, бо вчергове переконуємося, що у нас не держава для людей, а люди — для держави… 

Коментарі  

+2 #4 Марко Опанасенко 22.02.2017, 20:58
Вото справдi так. Хтось чув про люстрацiю пподатковоi ??? Ворюги , хабарник на ххабарнику там сидять . владу змiнили - а ццi розбiйники на тому ж мiсцi... Ррозстрiлювати покидькiв - але з конфiскац ею. Рекетири , бiсовi дiти
Скарга
+1 #3 Орест Лютий 22.02.2017, 20:50
Мабуть не настануть тi части коли вони вже нажеруться тi податкiвцi... Армiю народ змiнив, полiцiю змiнив - а цi паскуди так i п'ють кров з людей.. От де лiгво ПАНДИ спсправжнэ
Скарга
+1 #2 Орест Савка 22.02.2017, 19:55
За що ми боролися?! За те щоб оці гниди продовжували пити кров та висмоктувати гроші з народу який витягує країну в такі скрутні часи на свєму горбі?!!!! ГАНЬБА!!!!!!
Скарга
+1 #1 кость левицький 22.02.2017, 17:35
Коли ж вони вже повиздихають тi налоговiкi клятi!
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ