Читайте нас в соціальних мережах

Паркування по-новому: відтепер усі паркувальники у Тернополі поза законом

Понеділок, 25 липня 2016 09:43
Паркування машин у Тернополі впродовж останніх років стало більше схоже на рекет, ніж на господарську діяльність.

У незаконний спосіб збирають сотні тисяч гривень, які зникають у невідомому напрямку. Слово «паркувальник» у багатьох асоціюється з людиною, яка збирає, а часто вимагає плату за те, що водій припаркував автомобіль на узбіччі дороги або на спеціально відведеному майданчику.

Ці збирачі «податі» часто неохайно одягнені, брудні і перебувають у легкому алкогольному сп'янінні.

Тепер, після ухвалення поправок до Постанови Кабінету Міністрів України №1342, ці жебраки-вимагачі опинилися поза законом.

Справа в тому, що в нових поправках чітко зазначено, яким чином водій повинен сплатити за послуги паркування. Ніякої готівки у руки вуличних здирників! Оплату за паркування можна здійснити різними способами:

- у безготівковій формі - шляхом придбання паркувального талону, в якому зазначаються дата і час розміщення транспортного засобу на майданчику, тривалість паркування;

- за допомогою послуги «мобільне паркування»;

- готівкою або з використанням платіжної картки - через паркувальний автомат чи автоматичний в'їзний та виїзний термінали.

Як ви помітили, про паркувальників у документі ні слова. Більше того, будь-яку оплату потрібно здійснювати виключно через використання технічних пристроїв, зазначених у постанові Кабміну - паркомату, в'їзного/виїзного терміналу або мобільного телефону. Паркувальник із касовим апаратом на шиї - не технічний пристрій, і платити такому «ходячому паркомату» ви не зобов'язані.

У постанові йдеться і про те, що водій має право відмовитися оплачувати парковку, якщо оператор (власник парковки) не забезпечив належного функціонування технічних засобів для оплати. Іншими словами, якщо паркомат не працює, то парковка безкоштовна.

Окремо варто роз’яснити, яким має бути паркомат. Згідно з вимогами постанови Кабміну, цей пристрій повинен приймати до оплати і готівкові кошти, і спеціальні (причому багаторазові) картки. Якщо пристрій може забезпечити лише один із видів платежів, наприклад, через спеціальні картки, і в нього немає купюроприймача, то даний пристрій не є паркоматом, а значить, водій має право відмовитися від оплати паркування.

Але якщо парковка обладнана за всіма правилами і всі технічні пристрої працюють справно, то водій зобов'язаний сплатити за послуги паркування. В іншому випадку йому загрожує штраф. Але його виписує не паркувальник чи поліцейський, а представник міської або сільської ради.

«Сьогодні паркувальник може виконувати лише інформаційно-регулюючу функцію: підказати водіям, як працює паркомат, проконсультувати, як розрахуватися за паркування, отримати чек, заїхати чи виїхати з паркувальної зони.

Наразі тернополяни не зверталися зі скаргами про вимагання грошей на парковках. Якщо така неприємність станеться, ваш громадянський обов'язок повідомити про це поліцію, завдання якої припинити шахрайську діяльність», - повідомив заступник начальника патрульної поліції Тернополя Олег Сороковий.

 

Коментарі  

0 #4 Тарас 16.10.2016, 00:14
біля РАЦСу постійно ходить парковщик і жебрає гроші,я його розказував за цю постанову а він мені показав що має в сумочці термінал і казав що це я незнаю законів)
Скарга
0 #3 д 14.10.2016, 13:46
Усюду вимагають гроші. Так, до ради не звертаються. Всі платять, не хочуть то просто посилають куди подалі. Витрачати час на сварки і доноси ніхто не хоче. Поліція нам взагалі нащо??? Хай займаються. А також вискакуючими пішоходами та поспішаючими водіями. Аварії в Тернополі? Це так дивно....
Скарга
0 #2 Maklaud 13.10.2016, 18:45
Слухайте я вже тую статтю 4 раз читаю,її ще в липні надрукували.А силка на постанову 2012 року ( ще Яник в золотий унітаз ходив !!)) Але хтось постійно постить ці дебілкуваті заклики !! Давайте взагалі ні за що платити не будемо !!! А чому ?! Бо ми Довбойоби !!!
Скарга
+2 #1 Андрій 25.07.2016, 10:28
Кращої фотографії для ілюстрації автори не знайшли?
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ