Читайте нас в соціальних мережах

Тернополяни просять виключити з навчальної програми шкіл та садочків предмет «Християнська етика» (петиція)

Середа, 25 травня 2016 08:39
На сайті «Єдиної системи місцевих петицій» з’явилася ініціатива про заборону у школах та садочках предмету «Християнська етика», як такого що дискримінує права дітей на власний вибір.

Ініціатором петиції є тернопільський юрист Тетяна Семусь.

«Протягом тривалого часу поганою тенденцією стало масове порушення вимог законодавства щодо політичної, економічної та ідеологічної багатоманітності всіма без виключення освітніми закладами м. Тернополя та області в цілому, - йдеться у зверненні. - . Так, в дитячих садочках є нормою навчання дітей молитвам християнського обряду і здійснення виховного процесу в дусі християнських релігійних норм. Предмет «Християнська етика» включено до навчальних програм початкової освіти, нехай навіть в якості факультативу – однак, в більшості випадків не в позаурочний час, а в якості одного з уроків посеред навчального дня. У всіх без виключення освітніх закладах присутня християнська релігійна символіка, у окремих з них обладнані невеличкі культові кутки.

Внаслідок такої ситуації відбувається пряма дискримінація прав дітей, в сім’ях яких сповідується будь-яка інша релігійна традиція або не сповідується ніякої. Такі діти (якщо батьки дізналися про факт порушення і заявили про своє небажання такої практики стосовно їх дітей) фізично відокремлюються і, фактично, протиставляються іншим дітям. Хоча найбільшою проблемою є травмування психіки дітей, які ще не здатні самостійно робити вибір і усвідомлювати причини такої різниці між тими моральними засадами, в яких вони виховуються в сім’ї, і тими, на які їх наражають в освітніх закладах. При цьому, зокрема, порушується один з основних принципів дошкільної освіти, встановлений в ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту» - єдність виховних впливів сім'ї і дошкільного навчального закладу, що є неприпустимим.»

У зв’язку із викладеним у петиції викладені наступні вимоги:

1. Проінспектувати заклади освіти на предмет чіткого дотримання у закладах освіти вимог ст.ст. 15, 23, 35 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту».

2. Виключити з навчальних планів освітніх закладів предмету «Християнська етика», і відновити викладання предмету «Етика» або будь якого іншого, ще не нестиме якого-небудь релігійного змісту чи навантаження з ухилом на конкретну релігію.

3. Розробити письмове розпорядження стосовно необхідності неухильного дотримання вимог ст.ст. 15, 23, 35 Конституції України, ст. 6 Закону України «Про освіту» та ст. 6 Закону України «Про дошкільну освіту», яке донести під розписку до всіх керівників освітніх закладів, а тим, в свою чергу, до кожного педагогічного працівника та осіб, які здійснюють непедагогічний догляд за дітьми ввіреного їм закладу.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

+1 #58 Тарас 03.03.2017, 23:42
Вже задовбали ці християни- всюди сунуть свій ніс!
Скарга
0 #57 Ісус Христос 31.05.2016, 12:23
"ви просто біосміття" - я аж відчув цю ненависть через екран. Не можна такого говорити людям, особливо тобі. певно поклони б*єш так, шо аж в кров і зализуєш своїм богохульним ротом мамину фотографію. тварина ти, "богдан"
Скарга
0 #56 Лісник 31.05.2016, 12:08
В лісі була? Купа "благородних" дерев і ні в одного ніякої щепи. Може того, шо їх не замахуют лишній раз?
Скарга
-2 #55 Світлана 30.05.2016, 23:10
Брати і сестри. Чому сьогодні в світі та навколо нас стільки злочинів та зла? Тому що з багатьох домів прогнано Бога. А чи людство може існувати без віри в Бога? Чи може існувати мир без моралі? Ключем до людського життя є Бог. Він – початок і остання мета людини. Жива віра в Бога – це в’язи, що в’яжуть людину зі Всевишнім; це золота брама, що веде до щастя. Власне дім має бути колискою християнської віри.
Як дике деревце можна зробити благородним деревом? Це відбувається через щеплення. Маленька благородна щепа вростає в дичку і робить її благородною. В такий спосіб дике деревце переймає благородні прикмети щепи і само стає благородним. Без благородної щепи дичка ніколи б не стала благородною. Старе дерево вже ніхто не щепить.
Подібно й дитина стає благородною через духовне щеплення, яким є віра в Бога. Вона наче та щепа має Господню силу ублагородити дитину. Отож, якщо батьки дадуть своїм дітям виховання, базоване на правдах християнської віри, - дадуть їм найкраще й найдорожче, що можуть дати на дорогу життя, бо зроблять з них добрих Божих дітей, корисних членів своєї Церкви та народу.
Скарга
-2 #54 Богдан 30.05.2016, 23:01
в мене лиш одне питання до тих ідіотів ,які проти християнської етики:ви хрещені?Я більш ніж впевнена,що 99% з вас хрещені,і жеруть на великдень посвячену паску!Як вам мордяки сміють обертатись таке говорити?ВИ - ПРОСТО БІОСМІТТЯ,МЕНІ ВАС ЖАЛЬ!ОХ ЯК ЖАЛЬ!
Скарга
0 #53 Олег 30.05.2016, 10:02
>Де ж той початок по еволюції без Вищої Сили, яка є поза часом, а отже не має ні початку, ні кінця?

а вища сила, яка не має ні початку, ні кінця, це не парадокс? ахаха парадокс початку часу так само відноситься і до початку існування вищої сили, якщо час мав би колись "початись", то і все мало б колись "початись", включно зі всіма богами

>"вчені довели існування Бога"
би б реальними відкриттями і речами цікавились, а не ніким не прийнятою маргінальщиною, не позорься

>Захисники еволюції тим більше не вміють аналізувати світ, бо не бачать очевидних речей.
ти б, хоча б, прочитав "Походження видів" Дарвіна, шоб розуміти, про що говориш, теорія еволюції на рівні з теорією відносності Ейнштейна і одними з найбільш доказаних теорій, ніхто, на разі, навіть близько не може їх спростувати, якщо ж ти думаєш, шо можеш, то пиши публікацію в наукове товариство і їдь виступати з докладом, але попереджаю, для того тобі, як мінімум, потрібно прочитати "Походження видів"
Скарга
-1 #52 Олег 30.05.2016, 09:53
Третій Рейх був католицькою державою, а Гітлер - католиком, де тепер Третій Рейх?
Скарга
0 #51 Мирослав 28.05.2016, 13:03
Найвищий урядовець забув скільки ці помазанці(христ ияни) вбили місцевого люду.
Доречі християнську рабську Україну заснували також ті самі. Вони мечем вирубували разом з головами(старих і малих) русичів національну Рідну Віру,і вогнем випалювали любов до рідного Бога.
Скарга
+3 #50 АЛАХУ АКБАР 26.05.2016, 16:13
АЛАХ з ВАМИ!!!
ВІРТЕ І ВСЕ БУДЕ АЛАХ!!!
Скарга
+3 #49 Ісус Христос 26.05.2016, 14:38
Люди, ви всі ідіоти. Де любов, де розуміння, де мир? Де, курва, *люби ближнього свогоб як самого себе*б га? В кожного своя правда, лиш істина одна. Не я, а ви для себе маєте її визначити, моє вчення було лиш провідником.
А тоті ксьондзи з вас лиш кровні злуплюют га храми золоті. Нахєр мені храми, якшо я Син Божий? Нахєр мені тоті хрести, коли діти ваші з голоду помирают. А ви в то вірите християнство, лиш би гроши свої відбити. Ліпше дитину навчіт робити шось, вірити в діло, а не в картинки. Бляха муха
Скарга
0 #48 Ісус Христос 26.05.2016, 14:30
Не для того я з небес спустився, би такі от шкварки мені поклонялись. Ти ж сам собі буквально в кожному реченні протирічиш. Батьку Велемудрий та Всеохоплюючий, єб@ни в нього блискавкою, най вже стане шкварком зусібічно.
Скарга
-1 #47 Богдан 26.05.2016, 12:59
Я не про релігію, я про ваших нормальних "дітей", так бо більше 10 відсотків нормальні діти бо нормальні родини мають, а решта мешта шкода витерти, у мене під вікном до 3 години ночі з пивом молодики (холпці і дічиська) верещать мабуть сироти бо батьків не маають, а якщо пелька затулена то в мобілці шкрябається. А де їх вчити азам моралі, культури традицій, обрядів- космополітів плекаєте, чи до "Пласту" скаутського спрямували? Батьки якщо пофортунило на роботі або далеко на заробітках, а діти бадилля, ні бабці ні діда ні батьків, ким виросте це покоління? Бадилля з фізіологічними потребами та інстинктами !
Скарга
+5 #46 Сергій 26.05.2016, 10:50
Споконвічно, Україна, як нащадок русі - язичницька держава. Якщо вивичати християнство - то тільки в контексті того, як багато Україна втратила із-за цього))
Скарга
+1 #45 Дана 25.05.2016, 23:50
Так, несуть. А якщо батьки - не християни або християни, але протестанти, їм як тоді нести відповідальніст ь?
Не ходити до школи - не таке вже зло, як ви собі уявляєте)
Факультатив, так, але він має бути першим або останнім предметом в розкладі, а не 2-3, як є в більшості шкіл.
Скарга
-2 #44 Дана 25.05.2016, 23:46
Тобто, ви важаєте нормальним, що християнську етику викладають не священники, монахи, тобто люди, які мають в цьому якесь поняття, а звичайні вчителі, такі ж як ми з вами, вільні трактувати християнство як їм задумається? То, може, саме батькамі варто довірити навчання - водити дитину до церкви, хоча би щонеділі, розмовляти з нею, пояснювати. В батьків, принаймні, авторитет більший ніж у вчителів. А де цього авторитету нема - ніяка християнська етика вже не допоможе.
Скарга
+4 #43 Микола 25.05.2016, 22:55
Я не потребую христосіанської етики!
Рівність для всіх релігій!
Скарга
+4 #42 Дана 25.05.2016, 22:48
Тобто, на вашу думку, ті інші батьки мають право нав"язувати вивчення предмету тим, хто проти?
Скарга
+12 #41 Дисидент 25.05.2016, 22:37
Для того щоб поважати дорослих і права, бути віруючим християнином не є потребою.

Факультатив - факультативом, але по моєму особистому досвіді ці факультативи часто можуть мати добровільно-при мусовий характер, або якщо батьки проти того щоб їх діти відвідували такий факультатив, то в класі цих дітей роблять білими воронами, дискримінують та таке інше. Судячи зі всього це такі християнські цінності.

Відмова від релігійного світогляду не є вседозволеність , це є раціоналізація життя. Норми поведінки мають визначатись не релігією, а спиратись на філософсько-ети чні праці великих людей, таких як наприклад Шопенгауер, або його попередники та наслідувачі. В побудові хорошого і здорового суспільства має бути присутній аналіз та вивчення суспільних відносин, а не релігійні догми.

Для того щоб не бути мудаком мені релігія не потрібна, мене ще в дитинстві батьки навчили що є добре а що погано, що якщо ти хочеш жити то дай жити іншим. Що між людьми для збереження миру має зберігатись стан "паритету", коли ніхто ні до кого в життя без дозволу не лізе. А такі факультативи християнської етики, які я як вже раніше написав часто мають добровільно-при мусовий характер, це пряме втручення в життя сім'ї.
Скарга
+8 #40 Дана 25.05.2016, 22:33
Люди, ті, хто ЗА уроки християнської етики у школі, маю до вас питання. Ви дивилися ті зошити з християнської етики, уважно дивилися? Якщо так, то мали би помітити, що більша половина там - просто якісь загальні норми, часто взагалі до релігії не прив"язані, тобто, цілком можуть замінятися тими ж уроками етики, що були в школі років 15-20 тому. В ідеалі - цим мала би займатися сім"я. Друга половина - нелогічне пояснення символів, непритаманних християнству, а запозичених в інших вірувань - писанки, Великодній кошик, Різдвяна вечеря і т.п. Далі, ви цікавилися, хто саме викладає предмет - переважно, звичайний вчитель молодших класів, який, від сили пройшов якісь курси, коротші, ніж навчання тієї самої дитини в катехитичній школі перед першим причастям. Чи не буде викривлене сприйняття християнства через особисті погляди викладача? Може, все ж таки буде краще, щоб релігійним вихованням займалася сім"я чи люди, які, хоча би, мають в цьому якусь кваліфікацію (як в тих же школах при церквах), а не вчитель мови-математики -малювання. Особисто я махнула рукою на це все, але коли син в другому класі прийшов додому і дуже серйозно запитав на очму в пеклі смажать грішників (на олії, смальці чи маслі) і якщо таки на смальці чи маслі, то що тоді роблять грішники-вегета ріанці, вирішила, що таки має бути не так як є.
Скарга
+3 #39 Дана 25.05.2016, 22:15
Особливо, якщо врахувати, що урок християнської етики 2-3 в розкладі. Якби не всі батьки мають змогу на цей час дитину забрати кудись, а потім повернути на наступний урок.
Скарга
+15 #38 Дана 25.05.2016, 22:10
А до чого тут ті, кого ви штундами називаєте? Ви, може, не в курсі, але окрім християн різних церков і обрядів (які теж далеко не завжди раді причутності в навчальній програмі цього предмету) в нашому місті є ще немала кількість людей інших віросповідань, не кажучи про гностиків та атеїстів. Ну і держава в нас, теоретично, відділена від релігій, а освітні заклади, на разі, в більшості таки державні. А для тих, хто вважає вкрай необхідним вивчення катехизису при кожній церкві існує катехитична школа, де предмет вчать значно грунтовніше і кваліфікованіше .
Скарга
-5 #37 Ігор 25.05.2016, 22:05
От і живи далі - а я хочу жити в нормальній країні, з нормальними християнськими цінностями, де діти поважають дорослих, де поважається право. Якщо ти хочеш інакше - то рагуль ти, самий натуральний. А на рахунок статті Конституції - вона не порушується ніяким чином. Церква тут ні при чому, священики Християнської етики не викладають, а звичайні вчителі, які проходять курси і до церковних організацій, здебільшого, не мають ніякого відношення. Викладаються лише основні християнські цінності - любов, повага, мужність, розсудливість. Якщо тут хтось бачить щось погане - варто задуматися. На рахунок обов'язковості релігії - це факультатив і примусу ніякого немає. Які ще питання? Набридло доказувати елементарні речі. Хочете - добивайтеся. Лише не жалійте потім і не кричіть про упадок суспільства, яке без релігійних норм - завжди хворе (вчіть історію). Будете з часом мати ювенальну юстицію, коли дитину у вас за просто так можуть забрати, бо ви не те їй сказали, будете мати легалізацію одностатевих шлюбів, ріст злочинності. Я не лякаю, просто спостерігаю за ходом історії. Правду казав Христос, що віра перед кінцем згасне - хочете плюйте на мене, хочете кричіть, я в це вірю і попри всі духовні пошуки і сумніви зупинився на тому, що християнство - найдосконаліша релігія і коли б її постулати виконувалися, то суспільство було б ідеальним. Хочете іншого, хочете вседозволеності - будь-ласка! Тільки потім не кричіть, коли отримаєте від іншого, кому "все дозволено". Норми поведінки для нормального функціонування суспільства повинні бути, інакше - погано всім. Найбільш вони дієві, коли підкріплені релігійними почуттями. Так просто ніхто нічого виконувати не буде. Всі докази я навів. Все інше - перли свиням, вибачте на слові. Хай щастить!
Скарга
+7 #36 Якарізниця 25.05.2016, 21:54
При чому тут взагалі відсутність чи наявність християнської етики до жорстокої молоді???
Смішно, як люди в Україні перекладають свої обов'язки на плечі інших.
Батьки, виховуйте своїх дітей, спілкуйтеся із батьками інших дітей. Бо тепер як модно - "на планшет в 3 роки, тільки не плач", а потім дивуються "а чого це дитина неконтрольована ; а шо я тепер зроблю?". І якщо хтось подумав, що всьому виною є ігри, то це тільки для прикладу привів. Коренем є те, що БАТЬКИ НЕ ЗАЙМАЮТЬСЯ СВОЇМИ ДІТЬМИ! Або ж показують не правильний приклад.
Лиш би людьми були по відношенні до інших, а релігія - питання 10.
Скарга
0 #35 Фрідріх 25.05.2016, 21:49
Україна -християнська держава!І як держава не повинна давати перевагу національним чи релігійним мешнинам - взаимомсключающ ие параграфы
Скарга
+1 #34 Фрідріх 25.05.2016, 20:59
Ги ги так ги ги
ізми не для людей
ізми якраз для християн
Скарга
+4 #33 Дисидент 25.05.2016, 20:35
Конституція України Стаття 35:

Стаття 35. Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність.

Здійснення цього права може бути обмежене законом лише в інтересах охорони громадського порядку, здоров'я і моральності населення або захисту прав і свобод інших людей.

Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа - від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова.

Ніхто не може бути увільнений від своїх обов'язків перед державою або відмовитися від виконання законів за мотивами релігійних переконань. У разі якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку має бути замінене альтернативною (невійськовою) службою.
Скарга
+8 #32 Дисидент 25.05.2016, 20:24
Живеш такий більше 20 років в країні, думаєш що вона світська, ну хоча б якось надієшся на це, а тут бац, і рагулі качають свої "релігійні" права, і щей називають Україну християнською державою. До того ж не прості рагулі, а рагулі з Управління освіти. Непогано непогано.
Скарга
-4 #31 Ігор 25.05.2016, 19:53
Кому цікаво - офіційна відповідь Управління Освіти на схожий запит:
www.ex.ua/763432702510
Скарга
-7 #30 Ігор 25.05.2016, 19:40
Неважливо, хто заснував Київську Русь (думаю, ви це мали на увазі, Україна, як така, з'явилася пізніше). Важливо - яка вона є зараз і яку ми маємо ідентичність. В основній більшості українці поки що християни і тому потрібно враховувати їхні потреби.
Скарга
-6 #29 Ігор 25.05.2016, 19:36
Ги-ги... І це ви мені будете говорити про однобічність і примітивність мислення, коли притягуєте до дискусії ті факти, які вигідні вам??? По "сам такий" - висловлююся у вашій манері (це на рахунок "всякі ігори". По двом речам бачу, що ви за людина - про Закон України - сумніваюся, що ви українець взагалі. І ще бачу, що ви - анархіст, з такими людьми говорити взагалі неможливо - лишається шкодувати, що в неї не було в школі християнської етики. А хочете бути вільною і мислячою людиною - припустіть хоча б на мить можливість правдивості іншої думки. Зразу хочу попередити відповідь - я припускав. А ви залежите від своїх власних бажань та теорій науки. Еволюція давно доказаний факт?! Це відколи ж це "давно"?! Коли це жив Дарвін (який потім сам відмовився від власної теорії)? І скільки це в порівнянні з мільйонами років (не мої слова). І ще одне - чому це ваші вчені мають бути більш правими, ніж мої? Це, можна сказати і про "петлю Мьобіуса" - "британські вчені сказали". Не заперечуйте своїх же аргументів. А на рахунок "вільності" - шкода, що ви не знаєте дійсного християнства, а не того, яке нав'язували нам на протязі довгих років. Там справжня воля. А ви - залежна людина, хоч цього і не усвідомлюєте. Шкода вас...
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ