Читайте нас в соціальних мережах

Володимир Кравець: «Зняття мораторію на продаж землі не стане вигідним підприємцям»

Понеділок, 19 вересня 2016 17:25
Очільник ПАП «Добрий самарянин» Володимир Кравець переконаний, що зняття мораторію на продаж землі в Україні не варто боятися, адже більшість місцевих агропідприємств просто не мають таких фінансових ресурсів, щоб її придбати.

- Для мене як для підприємця продаж землі невигідний, адже ми просто не маємо таких коштів, щоб її викупити, навіть по 2000 доларів, як її зараз оцінюють у нас, на Збаражчині. Є застереження і по довгостроковій оренді, для сільгоспвиробників – це, ніби, добре, але для людей, які паї здають – це величезна загроза, адже через рік-два орендна плата може вирости в кілька разів і людина це собі не зможе компенсувати і буде отримувати плату згідно договору, - сказав Володимир Кравець у програмі «Сільський господар» на телеканалі «ТВ-4».

- Це право кожної людини, що володіє землею – визначати на скільки здавати її в оренду. Хоче – може і на50 років, але в такому разі вона повинна добре зважувати, що це – довгострокова оренда, а з часом все змінюється: і сама людина, і країна, і цінність валюти, і стан ринку, і клімат, і, в тому числі, кон'юнктура ринку та розмір орендної плати. Тобто людина зараз може спокуситися на 10 копійок більше, а в результаті отримувати ті ж копійки, коли орендар зароблятиме мільйони, - переконаний юрист ПАП «Добрий самарянин» Віталій Горба.

Адвокат також зауважує, що довгостроковий договір оренди може бути цілком безпечний, якщо у нього прописати усі ризики. Власникам паїв варто заручитися допомогою юриста у такій відповідальній справі.

- Раніше у нас була така практика, що більше, ніж на 5 років, договір оренди ми не укладали, але тепер Верховна Рада прийняла рішення про обмеження, і мінімальний термін складає 7 років. Але, я знову наголошую, що людям довгострокові договори не є цілком безпечними. Хоча, я як керівник, не мав би цього казати, адже це мені має бути вигідно. Але люди мають бути у цьому питанні дуже уважними, і я  радив би їм наймати адвоката, який фахово договір проаналізує і виявить усі приховані пункти, - наголошує Володимир Кравець.  

 

Коментарі  

0 #1 Ірина 11.01.2017, 12:10
З власного досвіду можу сказати, що люди готові здавати паї в оренду навіть за копійки - аби її тільки хтось брав. Мої родичі з Волинської області здають 4 гектари вже більше 10 років, отримуючи близько 700 грн за гектар на рік. Це майже дарма! Звісно, вони можуть відмовити цьому орендарю, але проблема в тому, що інших просто нема, земля буде стояти і заростати бур'янами. Якби можна її було продати, як продають земельні ділянки під Києвом 100realty.ua/.../sale - навіть за ціною в 3-4 рази нижчою, ніж вказана на таких сайтах, то вони б з радістю це зробили, бо не мають ні сил, ні засобів, ні бажання обробляти в сумі майже 10 гектарів землі. І такі паї мають чи не всі селяни в їх місцевості. В цьому випадку, зняття мораторію на продаж землі був б вигідним для них. За продаж однієї ділянки вони отримали б в десятки разів більше прибутку, аніж якщо б здавали її в оренду до кінця життя.
Підозрюю, що того й не знімають мораторій, бо орендарі зараз можуть майже задарма винаймати землю у селян, заробляючи на чужій власності, якої неможливо позбутися за законами ринку.
На підтвердження можу дати посилання на аналітичну статтю від експертів, яка підтверджує мою думку news.liga.net/.../... - прикро, що не прислухаються ні до них, ні до простих людей.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ