Читайте нас в соціальних мережах

5 жовтня. Цей день в історії Тернопільщини

Субота, 05 жовтня 2019 00:00

 

5 жовтня 1851 року - у с.Пеньківці Підволочиського району народився вчений-математик, доктор філософії, професор Львівської політехніки, її ректор у 1893-1894 рр. Плацид Збіґнєв Дзівінський. Помер 13 липня 1936 р. у м. Львові.

5 жовтня 1888 року – в м.Збараж народився релігійний діяч, ієромонах, бібліограф Гліб-Григорій Кінах. Після закінчення гімназії у м.Тернополі вступив до Чину святого Василія Великого. Студіював богослов’я  у Римі та Відні. Душпастирював у Чехословаччині, Угорщині, Румунії, Югославії, Італії, Аргентині. Упорядкував збірку української духовної поезії:  «Великодні дзвони», «Різдвяна містерія»,  «Достойно єсть...». Помер 29 січня 1980 року в місті Рим (Італія).

5 жовтня 1907 року – велика пожежа сталася в с.Базаринці Збаразького району. На згадку про неї в селі встановлено «фігуру» з написом «Свята Покрова. В пам'ять пожежі у Базаринцях 5 жовтня 1907 року».

5 жовтня 1933 року – Леся Курбаса (вихованця Тернопільської гімназії, засновника «Тернопільський театральних вечорів») відсторонено від керівництва театром «Березіль».

5 жовтня 1935 року – в с.Курівці Зборівського району народився український вчений-епідеміолог, мікробіолог, імунолог, доктор медичних наук Ярослав Алексевич. Автор наукових і навчально-методичних праць.

5 жовтня 1941 року – у Львові помер архітектор Альфред Кароль Броневський. Перебував на державній службі у львівській Дирекції державних лісів, пізніше працював у Тернополі.За часів II Речі Посполитої очолював архітектурний відділ Міністерства публічних робіт. Автор проекту повітового шпиталю у Тернополі.

5 жовтня 1954 року - відкрито професійно-технічне училище № 25 м.Збаража для підготовки механізаторських кадрів, з плановим контингентом учнів 210 чоловік.

5 жовтня 1976 року – в м.Київ помер український педагог, громадський діяч, уродженець с.Целіїв Гусятинського району Михайло Базник. Воював в УГА. 1923–1925 - директор школи у Копичинцях. Автор наукових і методичних публікацій у педагогічних виданнях.

5 жовтня 2002 року – в м.Київ помер діяч українського національно-визвольного руху, провідний член ОУН, полковник УПА, в.о. командира УПА-Північ, уродженець с.Білокриниця Підгаєцького району Василь Галаса. Підпільні псевдоніми  - «Орлан», «В'юн», «Зенон», «Назар», «Біс», «Дніпровський». 

5 жовтня 2005 року – вийшов перший номер тернопільської газети «Номер один».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ