Читайте нас в соціальних мережах

Готував удари по енергооб'єктах в Тернополі: 20-річний колаборант з Почаєва шпигував для ФСБ (фото)

Понеділок, 01 липня 2024 21:35
Владислав Кононенко Владислав Кононенко
28 червня "Тернополяни" писали, що до 15 років ув’язнення засуджено жителя села Старий Тараж, Почаївської громади, що на Тернопільщині.

Термін молодий хлопець отримав за держзраду та визнання правомірною збройної агресії рф. 

А ось деталі цієї справи розповів місцевий журналіст Сергій Сінкевич, і як з'ясувалося і мова, і релігія і особисті переконання мають безпосередньо важливе значення у даній історії. 

"До села Старий Тараж Почаївської громади 20-річний Владислав Кононенко переїхав разом зі своєю матір'ю, яка так надихнулась ідеями московських попів, що вирішила перебратись поближче до Почаївської лаври, і для цього продала квартиру у Хмельницькому. Вірус релігійного мп-зомбування підхопив від мами й син Владислав. Абсолютно проукраїнська бабуся засудженого Кононенка багато років працювала за кордоном, висилала гроші своїй дочці до Хмельницького. Натомість матір Владислава, замість виховувати сина - повезла його в обійми почаївських попів",відзначив Сергій Сінкевич. 

російські спецслужби помітили його тоді, коли хлопець у соцмережах почав розкидатись усілякою гундяєвською брєдятіною. "Наш клієнт", - подумали фсбешники, і у соцмережевих переписках клієнта завербували.

Куратори пообіцяли гроші, доручили адмініструвати телеграм-канал, і Владислав почав відпрацьовувати: ще більшу дурнЮ писав про війну, про "велич" тих, хто її розпочав, про днр, найманців-вагнерівців, та й іншу наволоч підхвалював.

"Навіть не розумів дурень, що ця його божевільна писанина не надто й цікавила фсбешників, які таким чином просто закинули йому "гачок". І коли Влад "вчепився", то його "підтягнули до берега", і перейшли до конкретних завдань. Вони полягали у тому, щоб збирати інформацію про енергетичні об'єкти, підрозділи ЗСУ та правоохоронців, робити фото і відео, фіксувати координати і пересилати все це, зі спеціальними позначками, замовникам. Що Владислав і виконував, залишаючи Старий Тараж, і мандруючи Тернопільською та Хмельницькою областями. І "герой" домандрувався. Оперативники тернопільського управління СБУ "вели" Владіка від початку його "відряджень", контролювали "шифровки". І вдарити ракетами та дронами у стратегічні об'єкти, які намагався "зливати" Кононенко, росіяни не змогли", - зауважив журналіст. 

А фінал операції із знешкодження зрадника відбувся 26-го січня минулого року у Старому парку Тернополя. Невдаха-шпигун "спалився" на своїй жадібності до "зароблених" грошей. І коли його поклали до землі, то від нього вже не героїзмом тхнуло.

25 червня цього року у Тернопільському суді, у закритому засіданні, за участі присяжних, агенту ворожої розвідки Владиславу Кононенку призначили покарання: 15 років позбавлення волі. Хоча, за частиною 2 статті 111 - (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) - він міг поїхати і на довічне ув'язнення.

"Матір під кримінал не потрапила, але чи є її вина у тому, що син став зрадником? Думаю, що так. Бо кожне покоління чекає свої випробовування, і зокрема й від виховання залежить, як кожен ці випробовування витримує. Сім'я Владислава відмовилась від безкоштовного державного захисту, але ніхто з платних тернопільських адвокатів не погодився захищати підозрюваного у зраді. Після затримання Кононенко у всьому зізнався, розповів конкретні деталі своєї зрадницької діяльності, здав фсбешних кураторів. А потім, за порадою приїжджого адвоката, замовчав. Чи допомогла йому ця мовчанка? Ні. Бо докази - і для суддів, і для присяжних - були твердими і переконливими. Продавався Кононенко дешево. Вірив в обіцяне йому фейкове "звільнення від мобілізації на херсонському бланку", а за один з епізодів попросив 5 тисяч гривень на витрати. А от, якби цей "епізод" справдився, то і невинні люди могли б загинути, і збитки обчислилися б мільйонами доларів. Владислав Кононенко - це одна нещасна ринвочка, потоком від якої хотіли скористатись вороги. Але російські спецслужби можуть мати цілу мережу таких кононенків, через яких намагаються висмоктувати секрети нашої безпеки. І значить - не можна розслаблятись. Треба бути пильними", - підсумував Сергій Сінкевич. 

 

 

 

 

 

 


ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ