Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі знову судили підозрюваного у підпалі елітних авто Михайла Палагнюка: прокурор наводив докази

П'ятниця, 12 квітня 2024 14:30
Вчора, 11 квітня, у Тернопільському міськрайонному суді відбулося слухання справи щодо підпалу трьох елітних авто у Тернополі протягом 2022 року. 

Засідання розпочалося об 11-ій годині так, як і було призначено. 

До залу суду з'явилися троє потерпілих, троє обвинувачених, адвокат потерпілих та четверо захисників підозрюваних. 

На засіданні був присутній прокурор Юрій Барабан, очолював засідання головуючий суддя Тарас Багрій. 

437802615 1168105104188898 8943251975736757894 n

"Досудове розслідування даної справи відбувалося в поліції. Прокуратура здійснює процесуальне керівництво. Якщо досудове розслідування завершено і зібрано достатньо доказів для пред'явлення обвинувачення, воно пред'являється і обвинувальний акт направляється до суду. Відповідно, в даному випадку так і відбулося. Було зібрано достатньо доказів для направлення обвинувального акту і його було скеровано до суду. Після цього в суді відбувається підготовче судове засідання - воно пройшло в нас, справу - обвинувальний акт призначили до розгляду. Після цього відбувається безпосередньо розгляд. В нас йде стадія розгляду. Тобто я подаю докази, як сторона обвинувачення і докази подаю судді і всі дивляться ці докази, які я подав. І в подальшому таке ж саме право буде надано стороні захисту - також подавати докази, якщо вони в них є і потім в нас відбуватиметься стадія так званих дебатів, тобто я кажу, що я вважаю, вони кажуть, що вони вважають, після цього суд виходить у нарадчу кімнату і приймає рішення. Сьогодні ми будемо досліджувати докази, я буду подавати дальше докази. Подача доказів вона відбувається, ну це неможливо зробити швидко, особливо ця справа належить до категорії більших, тому що відповідно це є організована злочинна група, і щоб довести ту чи іншу статтю, в даному випадку організовану злочинну групу проводяться численні слідчі дії. У цій справі вони також проводилися і вони мають певний об'єм. І за одне засідання подати всі я вважаю, що є неможливим, тому що їх є великий об'єм і тому я ось уже друге чи третє засідання подаю ці докази. Так ще буде декілька засідань, поки я всі докази, які вважаю за необхідне для доведення вини осіб, яким я підписав обвинувачення я буду подавати, аж поки усі не подам. Ось коли я уже всі подам, тоді таке ж саме право буде надане стороні захисту і як я вже казав далі дебати", - відзначив Юрій Барабан, прокурор відділу Тернопільської обласної прокуратури. 

437893352 1449993482276901 7991797259806312446 n

Засідання розпочалося з того, що суддя Тарас Багрій запитав, хто є присутні у залі та чи є у когось якісь клопотання та документи, які варто долучити до справи. 

Двоє захисників обвинувачених подали довідки з медичних закладів, де вказувалося, що вони хворіли, тому не мали можливості бути присутніми на деяких судових засіданнях. 

Також у потерпілих змінився адвокат, відповідне це було озвучено в суді. 

Далі головуючий суддя Тарас Багрій запитав чому на певних судових засіданнях були відсутні самі ж потерпілі - Тарас Синишин, Руслан Синишин та Ярослав Сирота. 

Чоловіки відзначили, що довірили своєму адвокату представляти власні інтереси у суді, і тому були відсутні. 

Відтак прокурор почав представляти докази. 

Судове засідання тривало близько двох годин - наступне засідання по справі підпалу елітних авто призначили на четвер - 25 квітня о 12.00. 

437934074 2193784837637312 6773481927207598891 n

Нагадаємо, усього за три місяці 2022 року у Тернополі відбулися підпали одразу трьох елітних авто. Загальна сума збитків становить майже 150 тисяч доларів.  

Як стало відомо «Тернополянам», підозрюваним у замовних злочинах виявився відомий 65-річний бізнесмен Михайло Палагнюк. Він є власником торгово-готельного комплексу «Золоте кільце» на масиві Східний.

Виконавцями злочину виступили ще троє осіб. 

Перший підпал відбувся ще 26 вересня 2022 року у провулку Цегельний, 1д. Тоді згорів білий Мерседес. За кілька днів до нового року, 27 грудня, група спалила БМВ Х-5 по вулиці Корольова, 5. А 31 грудня о четвертій годині ранку «несподівано» загорівся ще один транспортний засіб. Цього разу на згарище перетворився червоний Мерседес.

Потерпілі оцінюють свої збитки майже у півтори сотні тисяч доларів.

У 2024 році справу нарешті почали розглядати у Тернопільському міськрайонному суді. 

Нагадаємо, раніше потерпілі скаржилися на затягування розгляду даної справи і все чого просять це справедливого покарання для винуватців підпалу їхніх машин. 

"Від початку минулого року по сьогоднішній день це тільки четверте засідання по суті. До того тільки були підготовчі суди, буквально 3-5 хвилин прийшли і розійшлися, але ми надіємося, що зараз будуть хоча б два рази в місяць, а ми би хотіли і три рази, тому що там справа велика, і якщо вони будуть так затягувати цей суд, то ця справа може затягнутися не на рік-два, а на роки" - відзначив Тарас Синишин, потерпілий.

Інший потерпілий Ярослав Сирота вважає, що справу навмисно затягують адвокати обвинувачених, які не ходять на засідання і через їхню відсутність розгляд справи доводиться переносити. 

"Справа затягується, тому що не ходять адвокати обвинувачених, - зауважив Ярослав Сирота. - Відповідно розгляд справи переносять - таким чином, якщо зібрати все до купи, півроку справа не розглядалася. Замість того, щоб розгляд справи відбувався раз в місяць, він відбувається раз в два, раз в півтора місяці". 

Новий адвокат потерпілих Роман Дасюк відзначив, що вони очікують справедливе рішення суду по даній справі, адже з їхньої сторони жодних затягувань справи немає.

"Минулого судового засідання прокурор подав клопотання щодо надання доказів всіма учасника процесу щодо поважності неявки тих чи інших осіб в судові засіданні через які часто зривалися слухання справи, - сказав Роман Дасюк. - Через неявку мене чи іншого представника потерпілих, а також самих потерпілих - судові засідання не зривалися, відтак не було затягування". 

На справедливий суд очікує і ще один потерпілий, який втратив своє авто. 

"Думаю, що суд наш справедливий і прийме справедливе рішення, щоб ці негідники були покарані", - підсумував Руслан Синишин. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ