Читайте нас в соціальних мережах

Вважають всіх біднішими за себе: прокурорсько-суддівська сім'я з Тернополя вирішила возвеличитись надгробком

Четвер, 19 жовтня 2023 10:59
У Тернополі на Микулинецькому кладовищі виділили 0,83 гектара землі та 14 мільйонів гривень для облаштування "Пантеону Героїв". 

Пантеон зводять на Алеї Героїв, його присвятили усім воїнам, які брали участь у російсько-українській війні.

Від початку повномасштабного вторгнення тут поховали уже більше 100 бійців. 

Спочатку облаштовують правий бік від меморіалу.

Наступного року – робитимуть реконструкцію надгробків з лівого боку.

Архітекторка Пантеону Героїв — Анастасія Джула з Тернополя.

Анастасія розповіла що хотіли, аби Алея виглядала цілісно, уніфіковано, однаково, а також об’єднала поховання Героїв з 2014 року. За приклад озеленення обрали військовий меморіал "Орлят" у Львові.

Та на жаль, уніфікувати пантеон Героїв у Тернополі не вийшло, одна із родин загиблого Героя вирішила поставити пам'ятник загиблому сину, не зважаючи на загальну концепцію та однаковий стиль пам'ятних знаків. 

Ще у серпні 2023 року прямо на кладовищі, Марія Стадник, суддя, разом із чоловіком, який також працює у суді, прийшли до могили загиблого сина - Віталія Стадника, який працював у прокуратурі, згодом пішов захищати Україну від російської навали та загинув 1 жовтня 2022 року у Херсонській області. 

Жінка ще тоді говорила, що знала про реконструкцію Пантеону, але разом із сім’єю вирішили зробити пам’ятник. 

"Ми його замовили і він вже у нас готовий. Ми хочемо, аби це була пам'ять на всі покоління, в першу чергу для нашої родини, оскільки у нас залишилось троє онуків. Я думаю, що наш пам’ятник впишеться у ту композицію, яку вони планують", - говорила Марія.

Натомість, Дарина Веретюк, дівчина загиблого Героя Віталія Дереха, яка опікується даним проектом, стверджує, що саме сім'я Стадник не підписала згоду на встановлення уніфікованого пам'ятника.

"До останнього я сподівалась і намагалась вирішити це дипломатією. Вчора вони залили фундамент та встановили величезну тумбу-основу із блискучого темного граніту. Зробили вони це нарочито та самовільно, так як керівник цвинтаря Сергій Тлумацький, розуміючи емоційний стан і настрої всіх інших сімей та значимість цього сакрального місця загалом, не дав згоди і не підписав дозвільного акту на в'їзд техніки та монтаж споруди", - відзначила Дарина. 

За словами дівчини, на минулих зборах сімей полеглих воїнів був присутній мер міста Серій Надал, який запевнив всіх присутніх, що у всіх захисників пам'ятники будуть однакові і ніхто возвеличуватись надгробком над іншими не буде, бо має бути порядок і рівність.

На зборах вперше були присутні і ті родичі, які не підписали згоду, попередні вони принципово не відвідували і у обговоренні та голосуванні участі не брали. Власне через них це питання і піднялось шквалом запитів із залу.

"Аби ви розуміли і мали предметну уяву, про який саме пам'ятник йде мова: на тумбі має стояти хрест, а перед ним із граніту у повен зріст, в амуніції, зі зброєю і квітами у руках має стояти статуя загиблого,— це зі слів власне його сім'ї. Але ж суть не у конкретно цій формі, яка б вона не була, а у самому факті, що їм принципово виділитись з-поміж інших, і діла їм нема, що загальну концепцію рівності та по-військовому стриманого мінімалістичного дизайну буде порушено. Порушено зрештою саму світову практику і традицію військових поховань, - наголосила Дарина Веретюк.  - Також сім'я аргументує це тим, що всі решта погодились на проект, бо не мають стільки власних коштів на встановлення оригінальних надгробків, а вони заможні і можуть собі дозволити вшанувати пам'ять полеглого належним чином та індивідуальним дизайном. Типу всі інші неналежним, так виходить?. Відповідаючи на ваше логічне наступне питання про заможність: це сім'я суддів і прокурорів, вони "знають закон і він на їхньому боці". Окрім того в пресі вони продавлюють позицію, що вони жертви, страждають від втрати, а всі сім'ї агресори бо проти них".

Сьогодні об 11:00 на цвинтарі збираються сім’ї полеглих захисників, аби спробувати вирішити ситуацію із керівництвом міста і профільних відомств. 

У той же час, у міській раді Тернополя повідомили, що будуть намагатися врегулювати дану ситуацію.

"Тернопільська міська рада ініціювала і підтримує створення "Пантеону Героїв", щоб усі були в одному стилі, який погоджено з родичами Героїв. Щодо цієї ситуації будуть вживатися можливі заходи", - наголосили у ТМР. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ