Суші бар "Медуза" відкрили у Збаражі 10 сепня.
З 12 серпня у місцеву лікарню звернулися перші потерпілі з ознаками харчого отруєння - нудота, блювота, пронос, підвищення температури тіла.
Станом на вечір 16 серпня за медичною допогою прийшли уже 44 особи, з них - 19 дітей.
Усі пацієнти вживали морепродукти у новому барі "Медуза", що у Збаражі.
"Станом на 16.00 год. 16.08.2023р. до ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ» надійшли термінові повідомлення про 44 випадки ГКІ (19 дітей та 25 дорослих). 35 хворих, з них 15 дітей, госпіталізовані до інфекційного та педіатричного відділення КНП «Збаразька центральна лікарня» Збаразької міської ради, 9 хворих (4 дитини) - перебуває на амбулаторному лікуванні. Форма перебігу захворювання у всіх хворих середньої важкості. Хворі вживали суші із закладу ресторанного господарства, яке знаходиться у м.Збараж Тернопільського району, замовивши доставку на дім. На наступний день у хворих з’явилися такі симптоми захворювання: нудота, багаторазова блювота, пронос, болі в животі, підвищення температури тіла до 38,5-39С", - йдеться у повідомленні ДУ "ТОЛЦ".
14 серпня після отриманих перших термінових повідомлень на ГКІ, розпочато епідрозслідування випадків інфекційних захворювань, встановлені межі вогнища, контактні особи, персонал причетний до приготування готових страв, ймовірні фактори передачі.
Організовано медичне спостереження за контактними особами в домашніх вогнищах. Здійснюються протиепідемічні заходи у вогнищах.
Станом на 16 серпня виявлено збудник хвороби - сальмонела.
Продовжуються лабораторні дослідження факторів довкілля та біоматеріалів від хворих та контактних.
"Тернополяни" писали, що Перед відкриттям не було досліджено питну воду: на Тернопільщині суші поклали на лікарняні ліжка 31 особу.
В новому суші барі Збаража отруїлися клієнти, які замовляли суші.
Виявили ДНК сальмонели: стала відома причина масового отруєння у суші барі Збаража.
Коментарі