Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині у вишиванки одягнули пам'ятники Бандери, Шевченка, Лепкого та Флоріана (фото)

Четвер, 18 травня 2023 11:25
пам'ятник Степану Бандері у Бережанах пам'ятник Степану Бандері у Бережанах
Сьогодні, 18 травня, у День вишиванки на Тернопільщині організували оригінальний флешмоб. 

У вишиванки одягнули пам'ятники. 

Зокрема у місті Бережани вишиванку отримаи видатні українці  - Тарас Григорович Шевченко, Степан Бандера та Богдан Лепкий, а ось у Тернополі у вишиваний одяг зодягнувся монумент святому Флоріану. 

"Святковий настрій до Дня вишиванки та підняття патріотичного духу відображаються не тільки у згуртованості українців щодо вшанування національного вбрання, а ще у вбранні у вишиванку пам’ятників видатних українців. Сьогодні пам’ятник Тарасу Шевченку в Бережанах зодягли у вишиванку волонтери україномовного клубу «Файно» та ГО «Бережанський Майдан", - йдеться у дописі Бережанської міської ради. 

На зображенні може бути: пам’ятник

Також у  Бережанах у Всесвітній день вишиванки вперше «батько наш Бандера» та Богдан Лепкий святково одягнені у генетичний код українця – вишиванку.

У 2022 році громадська організація “Всесвітній день вишиванки” відтворили точну копію вишиванки, яку носив колись Степан Бандера, за єдиною світлиною, на якій видатний українець зображений у вишиванці.

Команда масштабувала орнамент з фото, провела кольорокорекцію, знайшла ідентичні орнаменти відповідного часу і регіону у проєкті “Вишивка в одязі видатних українців”.

Унікальна сорочка виглядає цілком стильно і сучасно – з малюнком одного кольору, сіро-чорного, який вишито хрестиком.

Вишиванка Богдана Лепкого у жовтих, помаранчевих та червоних кольорах, техніка – низинка, візерунок поширений на Поділлі, Буковині.

Над втіленням бережанського проєкту вишиванки Степана Бандери (її ще називають бандерівською) та вишиванки Богданові Лепкому, впродовж 2 місяців працювали: Олена Мельничук, ініціаторка проєкту, начальниця відділу культури, туризму та релігій Бережанської міської ради, однодумці та майстрині Наталія Бойко, директорка Бережанського краєзнавчого музею, Вікторія Порохняк, головний зберігач фондів краєзнавчого музею.

 

 

 

 

В той же час рятувальники з Тернополя одягли у вишиванку свого покровителя – Святого Флоріана. 

"18 травня, у Тернополі з нагоди Дня вишиванки співробітники ДСНС поєднали два сакральних символи – Святого Флоріана, покровителя вогнеборців європейських країн та вишиту сорочку – код нації, її оберіг, який сьогодні є символом єднання українського народу в боротьбі з російськими загарбниками", - повідомляють надзвичайники

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ