Читайте нас в соціальних мережах

18 травня відзначають День вишиванки: цікаві факти про свято

Четвер, 18 травня 2023 10:15
У третій четвер травня відзначають День вишиванки.

У цей день тисячі українців по всьому світу вбираються у національних одяг.

Історія виникнення. Започаткували це свято у 2006 році. Студентка Чернівецького національного університету Леся Воронюк запропонувала своїм друзям прийти на пари у вишиванках. Дівчину надихнув однокурсник, який приходив на навчання у вишитій сорочці щодня. Тоді акція отримала назву "Всесвітній день вишиванки".

Ідею підхопили інші студенти, а потім й викладачі. Згодом це свято набуло всеукраїнського масштабу та поширилося на весь світ.

Щодо появи самої вишиванки, то, за словами істориків та археологів, певні елементи вишивки існували ще на одязі скіфів. Вони проживали на території сучасної України до нашої ери. За часів Київської Русі також носили вишитий одяг, а згадки про особливе вбрання русинів можна знайти в записах багатьох мандрівників.

Франко у вишиванці. Першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом, був Іван Франко, скомбінувавши вишиту сорочку із піджаком. Саме в такому вбранні він дивиться на нас і з 20-гривневої купюри.

Сучасники розповідали: "Де б він не з'являвся, неодмінно привертав увагу своїм піджаком та вишиваною сорочкою".

Крізь віки проніс український народ любов до вишиванки та зберіг особливі традиції її створення. Орнаменти та техніки оздоблення одягу настільки унікальні, що за сорочкою можна зрозуміти, з якого регіону походить її власниця чи власник.

Фахівці налічують приблизно 300 швів, які виконують на основі 20 технік. Найпопулярнішими є гладь, низь, хрестик, мережка, бігунець, плетіння, колосковий шов, вузлики, шнурочок, кручений шов, виколювання тощо.

Як з'явилася вишивка хрестиком. Традиційна вишивка хрестиком насправді порівняно нова, вона з'явилася лише у середині XIX століття. До того техніку використовували лише як з'єднувальний елемент, наприклад, при переході від одного ряду вишиття до іншого.

Спершу вишивка хрестиком набула поширення у містах та при панських маєтках. Однак згодом дійшла й до сіл.

Читайте також: Сьогодні проїзд у громадському транспорті Тернополя для пасажирів у вишиванках – безкоштовний

Іван Франко у вишиванці

фр_виш6767676.jpg

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #1 Григорій 18.05.2023, 11:43
Подобається твір Івана Франо "Лис Микита". Цікава пародія на сучасне життя та відносини між людьми.
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ