Читайте нас в соціальних мережах

Керівник територіального управління ДБР розповів про псевдоволонтерів, хабарників-податківців та колаборантів на Тернопільщині

Середа, 30 листопада 2022 18:00
Про резонансні злочини у Тернопільській області протягом останнього року в ексклюзивному інтерв'ю «Тернополянам» повідомив Руслан Ляшко, директор територіального управління ДБР, розташованого у Львові.

- Почнемо з лісників. Скільки цього року було справ по розкраданню лісу на Тернопільщині? І чи є по них вироки?

- Працівники ДБР, не зважаючи на повномасштабну російську агресію, продовжують системну роботу щодо злочинів проти довкілля. На Тернопільщині з початку року ми викрили  злочинні дії посадовців лісових господарств області, які завдали збитків на мільйони гривень. Загалом розслідуємо 15 проваджень. Вже найближчим часом скеруємо до суду обвинувальний акт  щодо злочинної групи, до якої входили двоє лісничих та лісник ДП «Чортківське лісове господарство» а також двоє приватних підприємців. Працівники Бюро встановили, що впродовж грудня 2021 - червня 2022 злочинна група незаконно, без жодних дозвільних документів, вирубала дуби. Також працівники лісгоспу, підробляючи документи щодо обсягів деревини, які заготовляє держава і відведених для цього площ, створювали необліковані залишки лісопродукції. Згодом деревину цінних порід  за готівку продавали підприємствам, а отримані кошти ділили між собою.  Збитки, яких завдала державі діяльність цієї злочинної групи, склали 1,8 млн грн. Досудове розслідування вже завершено. Також вже у суді справа щодо посадовця  ДП «Кременецьке лісове господарство». Скеровано обвинувальний акт щодо неналежного виконання службових обов`язків (ч.1.ст. 367 КК України) внаслідок чого було незаконно зрубано 56 дерев цінних порід, завдавши збитків на понад 200 тисяч гривень.

 

 - Олег Яремко, колишній головний лісник Тернопільщини? Його доля? Чи є по ньому ще кримінальні справи? Він на лікарняному? На пенсії?

Матеріали справи щодо колишнього начальника Тернопільського обласного управління лісового та мисливського господарства ми скерували   до суду ще наприкінці  минулого  року.  Його обвинувачують у службовій недбалості, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України). Чиновник погоджував дозволи на вирубку лісовим господарствам на території природно-заповідного фонду без необхідних документів від Міністерства екології та природних ресурсів. Через це у 2017 році на територіях заказників «Суразька дача», «Яблунівський», «Дача Галілея», нацпарків «Кременецькі гори» та «Дністровський каньйон» відбулися незаконні рубки лісу, які завдали збитків державі на суму більше, ніж 2,1 млн гривень. Розгляд справи у суді досі триває. Наскільки мені відомо, з посади його звільнили  наприкінці 2021 року. Однак він оскаржував  це рішення в суді. 

 

- Загалом скільки цього року ДБР виявили псевдоволонтерів?

- З початку повномасштабної війни ми припиняємо схеми незаконного розподілу та використання гуманітарної допомоги, що надходить від багатьох країн світу   та організацій. За період воєнного стану працівники ТУ ДБР у Львові  розслідували 6 кримінальних проваджень щодо нецільового використання гуманітарної допомоги, 2 з яких вже скеровано   з обвинувальними актами до суду. Зокрема щодо мешканця Тернополя, який прикриваючись документами від місцевого благодійного фонду, ввозив в Україну бронежилети та шоломи як гуманітарну допомогу. Однак амуніція потрапляла не до благодійної організації, а на приватний склад, звідки її потім продавали. Організатора незаконної схеми затримали під час реалізації 49 бронежилетів вартістю понад 780 тисяч гривень. Вилучену амуніцію передали на потреби ЗСУ. Його обвинувачують у продажі товарів гуманітарної допомоги, з метою отримання прибутку під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України). Передбачене статтею покарання – позбавлення волі на строк до 7 років з конфіскацією майна.

 

- ДБР передало ЗСУ майже 140 тисяч набоїв, вилучених під час обшуку в мережі військових магазинів. Які ще необхідні речі передало ДБР для військових?

- Державне бюро розслідувань з лютого проводить масштабні роботи для встановлення   знаходження на території нашої держави російського майна   та ініціювала його націоналізацію, щоб  майно агресора працювало проти нього ж. Зокрема працівники територіального управління ДБР, розташованого у Львові,  виявили та передали  військовим цивільним адміністраціям для подальшої передачі на потреби ЗСУ 102 залізничних вагони  (22 з них завантажені рудою та хімікатами); 49 вантажних транспортних засобів з причепами). Більшість із них були завантажені, зокрема  лікарськими засобами, автомобільними шинами, пиломатеріалами, моторним мастилом тощо. Також ми проаналізували  наявні речові докази у кримінальних провадженнях та передали на потреби оборони  арештоване майно, зокрема вантажні автомобілі, автобуси, паливно-мастильні матеріали,  комплектуючі та запчастини до літаків МІГ-29, СУ-27, танків та бронетранспортерів, кошти та товари на суму 1 млн доларів США, майже 0,4 млн грн вилучених коштів та застави.

 

- Яка подальша доля та справа щодо заступника начальника податкової у Тернопільській області Сергія Бабія, якого зловили на хабарі у розмірі 5 тисяч доларів?

- Заступника начальника Головного управління Державної податкової служби на Тернопільщині ми затримали наприкінці серпня. Працівники ДБР встановили, що посадовець  створив  злочинну схему та намагався заробляти, зловживаючи службовим становищем. Він   очолював комісію регіонального рівня з відшкодування ПДВ та віднесення суб`єктів господарювання до переліку ризикових. До цього переліку він незаконно записав одне з місцевих підприємств і вимагав від його власника 5 тис. доларів США за те, щоб виключити його з переліку. Для отримання грошей посадовець залучив свого сусіда як посередника. Той отримав від підприємця гроші і передав їх посадовцю, після чого ділків затримали працівники ДБР. При затриманні посадовець чинив опір,  намагався втекти, травмував одного з наших працівників  і навіть намагався позбутися грошей, викинувши їх  з вікна власної автівки. Однак його було затримано. За нашим клопотанням суд обрав йому запобіжний захід – тримання під вартою з можливістю внесення застави.  Хочу також зазначити, що в податкових органах він більше не працює. Зараз розслідування вже на завершальній стадії – ми провели низку експертиз,  встановивши беззаперечну причетність посадовця до корупційних дій. Плануємо наприкінці грудня – на початку січня скерувати обвинувальний акт до суду. Санкції статей, за якими оголошено підозру (ч. 3 ст. 368, ч.3 ст.369-2, ч. 2 ст. 345 КК України), передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років. Та яким буде покарання – вирішить суд.

 

- У 2020 році затримали на вимаганні та отриманні хабара у розмірі 40 тисяч доларів - більше мільйона гривень податківця, його сина та їх спільників. Затримали - Євгена Воробця - заступника начальника Тернопільської об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Тернопільській області та його сина Василя Воробця з другом Андрієм, а також декілька осіб з кримінального світу у Тернополі. Досі немає вироку. На якому етапі дана справа?

- Обвинувальний акт у цьому кримінальному провадженні ми скерували до суду у січні 2021 року. У вересні 2020 працівники ДБР затримали   начальника Тернопільської державної податкової інспекції, його сина – керівника підприємства, а також двох цивільних осіб з числа так званих «кримінальних елементів». Посадовець, перебуваючи у змові зі своїм сином та двома особами, вимагали у громадянина 40 тисяч доларів США за нібито привласнену ним продукцію за час його роботи на підприємстві, керівником якого є 25-річний син посадовця.  При цьому погрожували йому фізичною розправою. Усіх чотирьох вимагачів затримали на гарячому під час отримання частини коштів. Наші працівники зібрали усі необхідні докази, провели належне розслідування. Зараз  усі маиеріали досліджують у суді. Очікуємо, що вирок буде винесений вже найближчим часом. У цій справі є четверо обвинувачених. зокрема батько з сином обвинувачуються у  вимаганні, поєднаному з насильством,   що завдало майнової шкоди у великих розмірах (ч. 3 ст. 189, ч. 4 ст. 189 КК України) Санкції цих статей передбачають покарання – позбавлення волі  на строк від п'яти до десяти років із конфіскацією майна. Іще двох осіб судитимуть як пособників  (ч. 5 ст. 27,  ч. 4 ст. 189 КК України).

 

- Колаборанти – Тернопільщина. Скільки було справ, чи є по них вироки?

- Слідчий відділ, дислокований у Тернополі, не розслідував таких справ. А загалом у територіальному управлінні є 17 кримінальних проваджень щодо злочинів  проти основ національної безпеки – державна зрада та колабораційна діяльність. Ми вже завершили чотири спеціальні досудові розслідування та скерували до суду обвинувальні акти за фактами вчинення державної зради за ч. 2 ст. 111 КК України стосовно судді та керівника апарату Старобільського районного суду Луганської області, заступника керівника Старобільської окружної прокуратури Луганської області і колишнього працівника правоохоронного органу (на даний час займає посаду прокурора прокуратури Кремінського району т. зв. «ЛНР»). Хочу зазначити, що кожен факт співпраці  з ворогом ретельно відпрацьовується, а всі зрадники та колаборанти будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Адже такі злочини не мають терміну давності.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар