Сповільнилося й подорожчання овочів, насамперед борщового набору.Це сталось через розширення пропозиції з центральних та північних областей України. Загалом же, зростання цін на сирі продукти харчування, за даними НБУ, у жовтні стрімко пришвидшилося (до 47,1% р/р).
"Найвагоміший внесок у таку динаміку мало суттєве подорожчання яєць. Це пояснюється знищенням птахофабрик, зростанням виробничих витрат і порушенням технологічних ланцюгів виробництва яєць на початку війни, поточними проблемами з енергопостачанням, а також зменшенням поголів’я курей на вирощуванні в домогосподарств, у тому числі через міграцію населення", - інформують в НБУ.
Вищими темпами зростали ціни на фрукти, насамперед імпортні. В НБУ кажуть - через курсові ефекти, ускладнену логістику та збільшення їх вартості на світових ринках. Швидше дорожчала й свинина, "з огляду на обмежену пропозицію живця свиней та перебої з електропостачанням".
А внаслідок підвищення вартості енергоносіїв та повільніших (порівняно з минулим роком) темпів збору цукрового буряку, прискорилося зростання цін на цукор.
"Зростання цін на оброблені продовольчі товари також прискорилося - але дещо менше, ніж на сирі - до 27,2% р/р. Так, швидше дорожчали м’ясні продукти, кондитерські вироби, безалкогольні напої та соуси внаслідок збільшення виробничих витрат бізнесу через вищу вартість сировини, енергії та логістики", - йдеться в офіційних даних.
Пришвидшилося зростання цін і на сухофрукти, рибні продукти, оливкову та соняшникову олію і похідні останньої (майонези, маргарини, спреди) на тлі подальшого перенесення на ціни зміни курсу гривні. З огляду на суттєве розширення експорту молочної продукції з України збільшилася вартість масла та сирів на внутрішньому ринку.