Читайте нас в соціальних мережах

"Вона навіть стріляти не вміє", - мама "Пташки" з Тернопільщини про відео, де з її доньки зробили "снайперку"

Вівторок, 20 вересня 2022 17:15
Днями у соцмережах Росії оприлюднили відео з українською полоненою, медиком Катериною Поліщук на псевдо «Пташка» з Тернопілля. Побаченому, попри усе, неабияк зраділа найрідніша її людина – мама.

Коли саме записане це інтерв’ю з 21-річною військовополоненою, невідомо. Чотири місяці тому, 19 травня, «Пташка» разом з іншими медиками і військовослужбовцями ЗСУ, виконуючи наказ українського командування, вийшла з заводу «Азовсталь» і, разом із усіма оборонцями, потрапили у російський полон.

На опублікованому відео Катерина Поліщук відповідає тільки українською мовою. З розмови з полоненою російські пропагандисти подали лише кілька її фраз.

«Я була медиком на «Азовсталі», не пішла кухарем, бо погано готую. Не пішла стрільцем, кулеметником, артилеристом. Я вважаю, що найбільше користі принесла медиком. Шкодую тільки про те, що я матюкалася на одному з відео. Мені дуже-дуже соромно перед моєю мамою, дуже. Я думаю, якби у мене був вибір, чи їхати в Маріуполь ще раз, я б поїхала», — говорить "Пташка" на відео.

Як це властиво пропагандистам росії, її вони підписали на відео ‒ «снайпер «Азову»». А в кінці короткого відеоролика у титрах запитали: «Яке покарання вона заслуговує?»

Мама Катерини, Світлана Поліщук, каже, що переглядала оприлюднене Росією відео з донькою багато разів. Жінка приглядалась до кожної деталі, прислуховувалась до кожного слова доньки. Адже голос Каті мама чула ще 19 травня, коли Катерина разом із військовими і цивільними, вийшла з «Азовсталі». Тоді у телефонній розмові вона попередила маму, що не буде виходити довго на зв’язок, попросила триматися, чекати, вірити, любити.

«Передивилась це відео стільки разів, що навіть не можете уявити. Коли його знімали не знаю. 19 вересня це вже рівно 4 місяці, відколи Катруся ‒ у полоні. Я пишаюсь своєю донечкою, що вона так тримається, що не здається.

Вона у мене молодчинка, я її дуже і дуже люблю. Знаю, що вона обов’язково повернеться додому. Це дуже мило було з її боку, що вона, знаходячись у такому скрутному становищі, думає про те, що вона сказала і як, як я це сприйняла. Вона думає, в першу чергу про когось, а не про себе чи свій стан.

Мені важко сказати, чи вона схудла, бо дуже на ній великий одяг, балахоном просто, але виглядає Катруся на обличчі гарно. Жінки на тому відео марширують і руки у них за спиною. Що сказати, як полонені. На цьому відео підписали, що Катруся ‒ снайпер, але вони давно так пишуть. Для мене це не новина. Вона, насправді, давно була медиком і всі це знають. Я знаю те, що в Росії пишуть неправду. Вона ж навіть стріляти не вміє, як мені сказали хлопці з «Азову», які знають Катю», ‒ наголосила «Радіо Свобода» Світлана Поліщук.

Відомо, що в липні «Пташка» перебувала в колонії на тимчасово окупованій території Донеччини, у селищі Оленівка. Про це мамі повідомила волонтерка, яку звільнили з полону 4 липня. Але чи донька надалі утримується в Оленівці, мамі на сьогодні нічого невідомо.

«Насправді Катерина ‒ мужня і відважна, відчувається сильний дух і висока стресостійкість. Вона добре впорається з тими проблемами, в яких опинилась. В умовах стресу людська психіка захищає людину. Цю реакцію на стрес ми усвідомлюємо вже через тривалий час.

У Катерини ‒ нормальна реакція на ненормальні події. Але ми не знаємо, коли саме записане відео, чи одразу ж, коли вона потрапила у полон, чи перед обстрілами в Оленівці, чи десь недавно, за яких умов. Ці всі обставини нам не є відомі», — сказала, переглянувши відео з «Пташкою», регіональний координатор Уповноваженого з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин, психологиня «Будинку воїна» Марія Петришин.

Яку мету переслідує Росія?

Відео з «Пташкою» зробила одна з російських платформ. В анонсі до нього 16 вересня ця російська група повідомила, що «їхні воєнкори» знімають відео з іншими полоненими. Українські експерти припускають, що ці інтерв'ю вже зняті російськими пропагандистами.

Чому саме зараз російська сторона оприлюднила відео з українською полоненою?

«Це реакція Росії на поразки, які вони несуть на всьому фронті, тому вдаються до застосування так званих гібридних заходів протистояння. «Пташка» ‒ це якраз нагадування про цей болючий момент, коли азовці потрапили у полон.

Ми чули, коли російська сторона звинувачувала військово-політичне керівництво України, що дало наказ здатися, але не вживає заходів для звільнення. Це чергове роздмухування цієї теми, що нібито Україна «кидає» своїх полонених і не вживає заходів для їхнього звільнення.

І це підкріплюється повідомленням Росії якраз про те, що знову була обстріляна Оленівка, що там загинув полонений. Це один із гібридних заходів впливу на громадську думку, бо Росія дуже хоче переговорів і тисне на Захід, і на українське суспільство.

Росія намагається показати ніби вона навіть гуманна і дозволяє полоненій «Пташці» говорити українською, тобто не утискає мову, полонена вбрана у чисту військову форму. Оприлюднили це відео після виявлення масових поховань в Ізюмі, катувань людей російськими військовими. У такий спосіб Росія намагається відбілитись і тиснути», ‒ каже експерт, офіцер запасу Володимир Гулима.

Довідка: Про медика «Пташку», яка допомагає військовим і цивільним людям на заводі «Азовсталь» в Україні та світі дізналися, коли навесні соціальними мережами поширювали відео, на якому дівчина співає українські пісні, зокрема пісні УПА.

Із листопада 2021 року Катерина була добровольцем-медиком батальйону «Госпітальєри» у Донецькій області. У перші дні повномасштабної війни Росії проти України вона поїхала в Маріуполь. Працювала у військовому шпиталі, а коли його розбомбили у числі медиків і пацієнтів знайшла прихисток на заводі «Азовсталь».

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ