Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині шукачам роботи пропонують найнижчу зарплату серед західноукраїнських областей

Вівторок, 20 вересня 2022 15:44
Російське вторгнення в Україну негативно позначилося на ситуації в країні в цілому, що вже говорити про ринок праці. Та на заході України активність роботодавців покращилася, в тому числі і на Тернопіллі.

 

Так, до війни жителі західних населених пунктів скаржилися на брак вакансій. Часто-густо єдиним виходом для них ставала робота за кордоном, та от можливості чоловікам зараз покинути межі країни значно обмежені. Позаяк,  станом на початок вересня 2022 року релокейт в західноукраїнські регіони здійснили понад 700 підприємств, 500 із них вже поновили роботу на новому місці. За даними кадрового порталу grc.ua, сьогодні на Західну Україну припадає 30% всіх актуальних вакансій, пише Мінфін.

Традиційно, із великим відривом лідирує Львівська область - на цей регіон припадає 13,2%. Це не дивно, адже й до війни цей регіон знаходився на перших позиціях у Західній Україні. Другу позицію з показником 4,3% посідає Івано-Франківська область, третю — Закарпатська область (2,9%). Найменше вакансій у Західній Україні припадає на Чернівецьку область — 1,3%.

Попри те, що на Західну Україну переїхала велика кількість внутрішньо переміщених осіб, вони не спричинили значного росту конкуренції, адже, як уже було сказано вище, безліч нових підприємств нівелювали цей процес. У Львівській області цей показник складає 1,4 людини на місце, в Івано-Франківській — 1,2, у Закарпатській — 1,3. Навіть регіон із найбільшою конкуренцією, Волинська область, має показник конкуренції всього 2,1, що значно «приємніше», ніж у багатьох інших областях країни, де ця цифра місцями досягає 14 осіб на одне робоче місце.

Щодо середньої заробітної плати, то на початок вересня на першій позиції, як і у топі активності, знаходиться Львівська область. Тут фахівці отримують у середньому 18 800 грн. Друге місце посідає Закарпатська область — 16 600 грн. А ось Івано-Франківська область, яка відрізняється високою активністю ринку праці, поступилася місцем у трійці. Тут працівники отримують у середньому 14 400 грн. «Бронзу» відібрала Хмельницька область, де працівники заробляють 15 300 грн.

Що цікаво, Чернівецька область з найнижчим показником активності випередила багато регіонів у рейтингу середнього прибутку. Тут цей показник знаходиться на рівні 14 200 грн, тобто лише трохи нижче, ніж у Хмельницькій області, яка замкнула трійку лідерів. Чернівецька область обійшла, наприклад, Рівненську область (13 100 грн) та Тернопільську область (11 400 грн). Тернопільська область є аутсайдером у цьому рейтингу і поступається лідеру (Львівській області) орієнтовно на 40%.

А от найпопулярнішими професійними сферами в Тернопільській області є:

продажі (39%);
початок кар’єри, студенти (22,1%);
транспорт, логістика (9,1%);
бухгалтерія, управлінський облік, фінанси підприємства (5,2%);
адміністративний персонал (5,2%).

Транспорт та логістика у нашому регіоні вкотре опинилися на високих позиціях. На це, без сумніву, вплинув переїзд багатьох компаній, багато з яких налагодили транспорті перевезення.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ