Читайте нас в соціальних мережах

У поліції розповіли деталі затримання шахраїв, які "кинули" на мільйон тернопільського валютчика

Четвер, 23 червня 2022 16:21
Тернопільські правоохоронці розповіли деталі затримання шахраїв, які під виглядом обміну валюти, всунули тернопільському валютчику фальшиві 25 тисяч доларів, натомість забрали у нього справжні 900 тисяч гривень. 

Попередньо підозрювані кілька разів проводили з потерпілим операції з обміну валюти на незначні суми.

За кілька днів потерпілий звернувся з проханням обміняти 900 тисяч гривень на долари США. 

Сталося це 15 червня у Тернополі. 

Ретельно підготувавшись, використовуючи перуки, окуляри та навіть медичний халат, зловмисники змінили зовнішність та домовилися з потерпілим про зустріч поблизу одного із закладів охорони здоров’я.

При цьому на місце запланованого злочину попередньо виїжджали кілька разів, аби передбачити всі можливі шляхи відходу, наскільки місце є людним, розрахувати час на всю «операцію» тощо.

Під час зустрічі поблизу «прохідного» під’їзду житлового будинку у Тернополі один із підозрюваних взяв у потерпілого грошові кошти у гривні, а натомість дав справжні долари США. При цьому навмисно недодав кілька купюр.

Після того, як потерпілий виявив недостачу, зловмисник взявся нібито перераховувати долари, а сам непомітно замінив їх на «куклу» – папір разом із фальшивими доларами – і додав до неї виявлену недостачу.

Після «оборудки» зловмисники швидко зайшли до під’їзду, заблокувавши за собою вхід палицею, та вийшли з іншого боку. 

Відтак у ході проведення контролю за скоєнням цього правопорушення  зловмисники й були затримані слідчими Дніпровського управління поліції Києва, за оперативного супроводу працівників Департаменту карного розшуку та карного розшуку Тернопільської області, за силової підтримки спецпідрозділу КОРД в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. 

В автомобілях зловмисників, за адресами їхнього постійного та тимчасового проживання проведено обшуки, в ході яких виявлено та вилучено речові докази, зокрема 902 тисячі гривень, майже 26 тисяч доларів США, блокноти із записами, набої, флеш-носії тощо.

Також у потерпілого вилучено фальшиві долари.

Зловмисникам оголошено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою).

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років із конфіскацією майна.

Обом підозрюваним суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави –  по 744 тисячі гривень. 

Окрім того, вказана група обґрунтовано підозрюється у скоєнні інших аналогічних кримінальних правопорушень.

Наразі тривають заходи, направлені на встановлення причетності зловмисників до інших злочинів на території держави, а також викриття повного кола осіб, залучених до протиправної діяльності.

Додати коментар