Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині спостерігається негативна тенденція до збільшення тютюнозалежних

Середа, 01 червня 2022 13:16
Медики області б’ють на сполох — на Тернопіллі з кожним роком збільшується число курців. Про це говорять офіційні цифри та результати опитувань, що їх постійно проводять серед населення.

 

На жаль, більшість опитаних осіб під час проведеної спеціалістами ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України" антитютюнової акції не знають про те, яку шкоду несе тютюнопаління організму людини, близьким та рідним поруч, довкіллю.

"Куріння вбиває" часто сприймається, як абстрактна фраза - саме тому багато людей не до кінця усвідомлює всі ризики, пов’язані із вживанням тютюнових виробів. У групу ризику потрапляють не лише постійні споживачі тютюнових виробів. Пасивні курці також мають ризик отримати низку неінфекційних захворювань. А особливо небезпечним пасивне куріння є для дітей - тож за можливості захищай їх від тютюнового диму. Позаяк, тютюновий дим шкідливий у всіх його проявах», — кажуть в ДУ "Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України".

Чому варто кинути палити? Тернопільські фахівці в галузі медицини наводять основні з причин відмови від куріння, ось вони:

Жити довше. Щороку внаслідок куріння помирає понад 8 мільйонів людей у всьому світі, а в Україні куріння забирає в середньому 85 000 життів — 12% від загальної смертності (за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я).

Уникнути небезпечних хвороб. Куріння може спровокувати хвороби дихальних шляхів, коронарну хворобу серця, інфаркт, інсульт, захворювання судин, аневризму аорти, онкологічні захворювання, безпліддя.

 Зберегти кошти. Людина, яка викурює пачку сигарет щодня, щороку витрачає понад 20 тис грн.

Зберегти здоров'я рідних. Пасивне куріння є також небезпечним, у дорослих, які не курять самі, але вдихають тютюновий дим, він викликає серйозні серцево-судинні та респіраторні захворювання. У немовлят він може викликати раптову смерть.

Покращити зовнішній вигляд та якість життя. Куріння негативно впливає на зовнішній вигляд: шкіра стає сухою і з’являються зморшки, набуває сіруватого кольору, кінчики пальців та зуби стають жовтуватими. Крім того, коли ви кинете курити, ваше дихання стане чистішим, відчуття смаку та запаху покращаться, а займатись фізичними вправами стане легше.

Довідка: Тютюнопаління щороку вбиває понад 8 млн людей по всьому світі. Це офiцiйнi дані Всесвітньої організації охорони здоров'я. Та навіть якщо вас, як курця, ця цифра не бентежить, то є ще одна статистика ВООЗ: майже половина дітей у світі регулярно вдихає забруднене тютюновим димом повітря в громадських місцях. Тож викурюючи сигарету чи вейп, кальян чи електронну сигарету, ви наражаєте на небезпеку не тільки себе, а й рідних, друзів чи близьких.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар