Читайте нас в соціальних мережах

Він все рівно знайде слабке місце: тернопільський епідеміолог розповів, як розпізнати симптоми штаму Омікрон (відео)

Понеділок, 24 січня 2022 09:00
Тернопільський лікар-епідеміолог Володимир Паничев розповів, які симптоми штаму Омікрон, коли варто робити тест, та хто найчастіше хворіє.

За словами Володимира Паничева, Омікрон це останній генетичний варіант виявленого вірусу SARS-CoV-2 збудника ковіду-19. 

"Вперше його виявили в кінці минулого року в Південінй Африці, - розповів Володимир Паничев. - Відрізняється він від "Дельти" тим, що в його поверхневих білках більше 34 змін, або більше 34 мутацій. Ці зміни дозволили Омікрону змінити вхідні ворота - якщо раніше у коронавірусу вхідні ворота були легені, то тепер вхідні ворота коронавірусу- верхні дихальні шляхи. Вірус набув властивостей прикріплятися до епітелію верхніх дихальних шляхів".

Це сприяє дуже високій заразливості цього вірусу і це сприяє тому, що хворі на цей вид коронавірусу - Омікрон дуже заразні.

"Тобто те, що знаходиться в носоглотці хворої людини дуже легко потрапляє в зовнішнє середовище.  Позитивом, якщо можна так сказати, рахується, що Омікрон є менш патогенним, тобто він має легший перебіг, але це палиця з двома кінцями - тому що його значна заразливість здатна викликати захворювання одночасно великої кількості людей, і тоді навіть при меншій летальності ми все рівно ризикуємо отримати значну кількість людей, що померли", - відзначив Володимир Паничев. 

Омікрон також може викликати - лонг - форми, довгі форми хвороби, особливо у дітей. 

"За своєю симптоматикою Омікрон став дуже схожий на банальне ГРВІ - це нежить, це закладеність носа, це захриплість, це покашлювання, першіння в горлі, це головний біль та загальне нездужання. Він змінив вхідні ворота і вся сиптоматика якраз з цим і пов'язана. У зв'язку з цим є ризик, бо значна частина людей ізолюватися не буде, за медичною допомогою звертатися не буде і це величезна проблема. Так і справді частіше хворіють діти", - зауважив епідеміолог. 

Швидкий тест, або ПЛР-тест покаже Омікрон, у Тернополі та області є системи, які показують на який штам грипу захворіла та чи інша особа. 

"Всі особи з ГРВІ та грипом підлягають тестуванню на ковід. Тому що ускладнення при Омікроні пов'язані з хронічною патологією пацієнтів - проблеми з імунітетом і імунодефіцитатми, онкохворі, це люди зі зниженим імунітетом, люди з порушенням обмінної системи - лишня вага, цукровий діабет та люди з хронічними ураженнями легень.Тобто Омікрон, не дивлячись на легкість перебігу, порівняно з варіантом Дельта, він все рівно знайде слабке місце - місце найменшого спротиву в організмі людини", - підсумував Паничев. 

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ