Читайте нас в соціальних мережах

Тиск на пресу: на Тернопільщині правоохоронці намагалися отримати персональні дані сотень журналістів

Четвер, 09 грудня 2021 11:00
У Тернопільській області поліція намагалася отримати доступ до конфіденційної інформації - персональних даних сотень журналістів краю. 

Так, 2 грудня, керівник Національної спілки журналістів України у Тернопільській області Василь Тракало отримав лист від начальника сектору захисту інтересів суспільства і держави ГУ Національної поліції у Тернопільській області Віталія Недогіна з вимогою надати на їхню адресу список осіб, яким видавалося посвідчення журналіста із зазначенням ПІП журналіста, дати народження, адреси проживання, контактного телефону. 

263364974 1519944578389213 6215078205336984005 n

Даний лист в себе на сторінці опублікував Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ).

"Водночас 3 грудня 2021 року представник ГУ Національної поліції в Тернопільській області (сектор захисту інтересів суспільства і держави) звернувся до голови Тернопільської ОО НСЖУ Василя Тракала з листом про надання повної інформації про всіх членів НСЖУ, які перебувають на обліку в області (із зазначенням адрес, телефонів, підстав для видачі журналістських посвідчень тощо)", - написав Сергій Томіленко. 

Така ж ситуація склалася не тільки у Тернопільській, але і Вінницькій області. 

Тернопільські журналісти вирішили прояснити ситуацію, публічно звернувшись до керівника ГУ НП у Тернопільській області Олександра Богомола. 

"Олександр Богомол, це мене теж стосується. Хотілося би пояснення від поліції Тернопільської області навіщо поліцейським мої персональні дані, місце проживання, номер телефону, підстави видачі мені журналістського посвідчення, - відзначив тернопільський журналіст Назар Наджога. - 
Я належу до НСЖУ Національна спілка журналістів України (НСЖУ) від січня 2017-го року, і це не є таємницею. Є посвідчення, членський квиток. Відповідно до ст. 8 Закону України "Про захист персональних даних" мої особисті немайнові права на персональні дані є невід'ємними і непорушними.
Керуючись частиною другою цієї статті цього закону, маю право і вимагаю пояснень щодо мети обробки моїх персональних даних".

У коментарях до посту журналіста з Тернополя начальник обласного управління поліції Олександр Богомол відзначив, що працівники поліції неграмотно склали запит, а хотіли тільки перевірити право на носіння травматичної зброї представниками преси.

"Назаре, заходіть на роботу, поясню Вам в індивідуальному порядку. Запит відкликаний. Відповіді не витребувано. Працівники поліціі планували перевірити законність видачі травматичної зброї, однак це зробили не грамотно. Я їх зупинив коли побачив запит", - відповів Олександр Богомол. 

263603879 408429864323422 5556120498375572194 n

В той же час, Національна спілка журналістів України засудила втручання органів Національної поліції в діяльність незалежного журналістського об’єднання, яке є атакою на свободу слова.

"Тиск на обласні організації НСЖУ з вимогою надати персональні дані всіх журналістів, які перебувають на обліку в організації, неприпустимий і суперечить чинному законодавству, - йдеться у дописі спільноти.Національна спілка журналістів України закликає Національну поліцію зосередитись на ефективному захистові працівників ЗМІ від перешкоджання й фізичних атак та на боротьбі з безкарністю злочинів проти журналістів".

Представники Медіаруху також звернулися до поліції з закликом чітко дотримуватися процесуального законодавства та обмежитися мінімальним втручанням в роботу журналістських організацій, зокрема в плані витребування інформації та документів.

Тепер повернемося до поліції Тернопільщини і нагадаємо, що на сьогодні досі залишаються нерозкритими декілька резонансних злочинів на теренах краю.

Зокрема мова йде про замах на ректора ТНЕУ Андрія Крисоватого. 

Нагадаємо, невідомий предмет вибухнув 4 вересня 2019 року біля воріт приватного будинку сім’ї Крисоватих у Петриках. Поряд із вибухівкою знайшли записку, де писало латинською: «Пам’ятай про смерть».

Внаслідок вибухової хвилі Андрію Крисоватому відірвало кисть руки, а його дружина втратила око

З моменту травмування пройшло більше двох років. Винних у злочині досі намагаються встановити...

У листопаді 2019 року, у селі Великий Глибочок, що неподалік Тернополя, у приватному житловому будинку стався напад на приватного підприємця.

Два дні перед тим, невідомі особи отруїли собак бізнесмена, а в день нападу, чоловік отримав значну суму грошей – близько 200 тисяч доларів.

За даним фактом було відкрито кримінальне провадження та вже через рік його закрили...

З недавнього, у місті Почаїв, що на Тернопільщині, у місцевому парку знайшли мертвим 33-річного місцевого жителя Степана Ільницького. 

Спершу у поліції відзначили, що це нещасний випадок та чоловік впав з висоти власного тіла і забився...

Вдова Степана - Ольга Ільницька залучила до справи громадськість та журналістів і стало відомо, що це не нещасний випадок, а перед смертю Степана сталася бійка...

У поліції досі розшукують ініціатора бійки...

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ