Читайте нас в соціальних мережах

Підприємця катують, до рук прив’язують гранату, а тернопільська поліція закриває провадження?

Четвер, 15 липня 2021 11:51
За нашою інформацією, у листопаді 2019 року, у селі Великий Глибочок, що неподалік Тернополя, у приватному житловому будинку стався напад на приватного підприємця.

Два дні перед тим, невідомі особи отруїли собак бізнесмена, а в день нападу, чоловік отримав значну суму грошей – близько 200 тисяч доларів.

Про це знали зловмисники, як і про те, що підприємець перебуває у власному будинку сам.

Невідомі особи напали на нього, зв’язали, катували, штрикали ножем, зрештою прив’язали скотчем до рук за спиною бойову гранату, забрали гроші і пішли.

Для знешкодження вибухового пристрою викликали вибухотехніків.

Поліцію ж повідомили рідні потерпілого, які побачили голову сімейства зв’язаним і з гранатою в руках.

За даним фактом було відкрито кримінальне провадження та вже через рік його закрили.

Прояснив ситуацію керівник Тернопільської обласної прокуратури Андрій Миколайчук.

- Щодо катування підприємця, власника привокзальної території, на якому етапі розслідування даної справи? Сталося це у листопаді 2019 року у Великому Глибочку у нього вдома. Забрали близько 200 тис євро чи доларів. Що каже слідство?

- У провадженні Тернопільського РВП Тернопільського ВП ГУНП в області перебувало кримінальне провадження за фактом умисного пошкодження майна названої особи, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 194 КК України – умисне пошкодження чи знищення майна. Покарання  за  цією статтею, відповідно до Кримінального кодексу України - штраф, або громадські роботи, або виправні роботи, або обмеження волі на строк до 3 років.

За словами прокурора, у своїй заяві про вчинення кримінального правопорушення потерпілий повідомив про факт пошкодження невідомими особами майна за місцем його проживання в селі Великий Глибочок Тернопільського району у листопаді 2019 року. Жодних відомостей з приводу катування, потерпілий під час слідства не повідомляв.

- За результатами досудового розслідування, слідчим у вказаному кримінальному провадженні 30 листопада 2020 прийнято рішення про його закриття на підставі абзацу 14 ч. 1 ст. 284 КПК України, у зв’язку із закінченням строків досудового розслідування, передбачених ст. 219 КК України.

Рішення слідчого на сьогодні не скасовано, тобто провадження закрите,  і тільки потерпіла сторона зможе знову ініціювати поновлення розслідування справи, - підсумував Андрій Миколайчук.

Днями, тернопільські правоохоронці провели навчання, сценарій яких - розбійний напад із застосуванням вогнепальної зброї та вибухівки, в результаті якого потерпілий загинув. Над розкриттям злочину упродовж кількох годин посилено працювали усі підрозділи поліції Тернопільщини.

Виходить, що реальний злочин, коли підприємця катували, вимагали гроші, забрали сотні тисяч доларів, а опісля прив’язали до зав’язаних за спиною рук гранату і залишили так у підвалі – не вартий розслідування, натомість показові навчання поліції – наше все.

Адже реальну справу правоохоронці спустили «на гальмах» і деталі катування гарячою праскою і протикання гострими предметами у кримінальному провадженні забули, а ось показові тренування – навчання провели масштабно та помпезно і написали про це на власному сайті.

Виходить, що  підопічні Олександра Богомола, начальника управління національної поліції  у Тернопільській області, вихваляються розкриттям «міфічного» злочину під час навчань, коли не можуть розкрити справжні.

Крім катування підприємця у Великому Глибочку, залишається також відкритим питання щодо розкриття справи замаху на ректора Західноукраїнського національного університету у Тернополі. Ні злочинців, ні замовників досі не знайшли.

Також немає результатів розслідування злочину щодо катування та пограбування керівника будівельної фірми, торгового центру та футбольного клубу у Тернополі. Тоді злочинці зайшли до родини підприємця прямо у двері – забрали гроші, викрали автомобіль. Результатів розслідування досі немає, так само як не знайдені злочинці.

Більше того, у редакцію «Тернополян» звернулися жителі області та скаржаться на те, що правоохоронці  почали активно  залякувати власників зброї з дозволами, замість того, щоб займатися розкриттям реальних, резонансних та тяжких злочинів.

Насамкінець відзначимо, що днями Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков написав заяву на звільнення, а сьогодні депутати Верховної Ради України проголосували за його відставку.

Цікаво чи відбудуться ротації в керівному складі головного управління Національної поліції у Тернопільській області, враховуючи усі факти нерозкритих тяжких злочинів в області?!

Додати коментар