Читайте нас в соціальних мережах

Вага – менше кілограма: історії крихіток, яких врятували у тернопільському центрі «Мати і дитина» (фото, відео)

Четвер, 18 листопада 2021 09:21
Міжнародний день передчасно народжених дітей у світі відзначають 17 листопада.

І вдень, і вночі за життя таких «ранніх пташенят» борються медики Тернопільського обласного клінічного перинатального центру «Мати і дитина». За 13 років у цьому закладі виходили майже 4 тисячі діток, які народилися раніше терміну.

З нагоди Міжнародного дня передчасно народжених дітей матері та лікарі розповіли про нелегкий шлях, який проходять крихітні пацієнти перед випискою додому.

– Народження дитини – одна із найважливіших подій у житті подружньої пари. Втім, на жаль, наразі ніхто не може передбачити та попередити передчасні пологи. У нашому центрі «Мати і дитина» роблять все, щоб зберегти життя кожного малюка. Наш заклад відрізняється від інших пологових будинків наявністю дитячої реанімації для новонароджених. Це – важливий фактор у виходжуванні передчасно народжених дітей. Дуже важливо у перші секунди життя малюків надати їм якісну медичну допомогу. Я дякую нашим лікарям, які і вдень, і вночі невтомно борються за кожне життя. Через певний період батьки з дітками, які були зовсім крихітними, приходять у центр «Мати і дитина», аби подякувати, поділитися успіхами своїх малюків. Ми спостерігаємо, як вони ростуть. Це надихає і додає сил,  поділився генеральний директор КНП ТОКПЦ «Мати і дитина» Віктор Овчарук.

IMG 9957

Під подушкою – Девятниця до Святого Тадея

Світлана Дем’янчук з смт Золотий Потік, що на Бучаччині, в гості у центр «Мати і дитина» навідалася з сином Тадеєм. Хлопчику скоро виповниться два роки. При народженні він важив менше кілограма.

– Вагітність протікала складно, але ми не очікували, що дитинка народиться передчасно. Я лягла на збереження, лікарі тоді сказали, що потрібно максимально протриматися, бо ще не час народжувати. Так вийшло, що відійшли води і на 27 тижні вагітності народилася наша «рання пташка» з вагою 990 г, 32 см, – розповіла Світлана Дем’янчук. – Було важко, я часто плакала, впадала у відчай, але лікарі сказали з такими емоціями до реанімації не заходити, тож я взяли себе в руки. Я говорила з дитиною, казала, що вдома чекають бабусі і дідусі, а на хрестини буде неймовірний торт.

Світлана Демянчук

Маленький Тадей провів в реанімації новонароджених центру «Мати і дитина» 28 днів. Другий етап лікування тривав ще 1,5 місяці. У 3 місяці хлопчика виписали додому з обласної лікарні.

– Тадейчик – довгоочікувана дитина. Ми завжди молилися Дев’ятницю до Святого Тадея, цю книгу я тримала під подушкою. Коли сказали про загрозу передчасних пологів, мій чоловік одразу прилетів з закордону. Він першим побачив сина в реанімації, прийшов до мене і каже: «Маємо Тадейчика». Я зрозуміла, що дитинка жива і неймовірно зраділа,  поділилася Світлана Дем’янчук.

Софійка з вагою 610 грамів

Наталія Кругльова з села Ангелівка народила доньку Софійку на 24-му тижні вагітності.

– З третього місяця вагітності я лежала на збереженні. Лікарі всіма силами намагалися зберегти вагітність, але в один момент почалися перейми. Софійка народилася з вагою 610 г, 32 см. На жаль, у нас з чоловіком вже був трагічний досвід вагітності, тому я дуже плакала. Попросила, щоб дитину швидко похрестили й назвали Софією,  каже Наталія Кругльова.

Наталія Кругльова

Потім почалися нелегкі дні, ділиться пані Наталія.

– Вона помаленьку росла. Бувало так, що лікарі були змушені стояти над нею всю ніч і подавати кисень. На 89-му дні нас перевели в обласну лікарню, там провели ще 1,5 місяці. Народилася Софійка 4 січня, а додому нас виписали 30 березня. Дякуємо відділенню інтенсивної терапії новонароджених центру «Мати і дитина» за те, що ми маємо змогу відчувати радість батьківства,  підкреслила Наталія Кругльова.

Оленка вже наздоганяє ровесників

Оленка – так свою доньку назвала Оксана Теслюк. Дитина народилася на 26-му тижні вагітності.

– При народженні Оленка важила 950 г. Стан був важким, ми плакали і боролися з лікарями за її життя. В реанімації провели місяць, потім ще місяць тривав другий етап реабілітації. Зараз нашій донечці – 1 рік і 2 місяці. Вона вже наздоганяє ровесників. Дякуємо усім лікарям центру «Мати і дитина», які весь цей нелегкий час були з нами. А батькам таких діток бажаю не опускати руки, вірити і молитися,  розповіла Оксана Теслюк.

Оксана Теслюк

Цілодобовий моніторинг організму дитини

Завідувачка відділення інтенсивної терапії новонароджених центру «Мати і дитина» Неля Скубенко каже, виходжування передчасно народжених дітей – тривалий і нелегкий процес.

Неля Скубенко

– Зараз у відділенні перебуває троє глибоко недоношених дітей, які народилися у період від 26-го до 28-го тижня вагітності. Передчасно народжена дитина з перших днів починає боротьбу за своє життя. Ця боротьба триває не один тиждень, не один місяць, і навіть не один рік. У нашому відділенні діти лікуються до того моменту, коли вони можуть самостійно дихати, самостійно отримують їжу і обходяться без агресивних методів респіраторної підтримки. У нас хороші показники виходжування передчасно народжених дітей. За минулий рік вижили усі діти, народжені з вагою від 1 кг до 1,5 кг, а від 750 г до 1 кг – 80 %. Це – результат важкої, довготривалої й затратної праці. Дуже важливим аспектом є якісне обладнання, адже воно забезпечує цілодобовий моніторинг за усіма функціями організму дитини, – зазначила Неля Скубенко.

IMG 9879

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ