Читайте нас в соціальних мережах

Нам здоров'я важливіше: на Тернопільщині місцеві жителі виступили проти кар'єру з видобутку вапняку

П'ятниця, 01 жовтня 2021 19:30
На Тернопільщині жителі села Комарівка виступили проти облаштування кар'єру з видобутку та переробки вапняку на території колишнього цегельного заводу.

У редакцію "Тернополян" звернулися жителі села Комарівка, колишнього Монастириського, а сьогодні Чортківського району, що на Тернопільщині. 

Місцеві жителі стурбовані ситуацією з облаштуванням на території колишнього цегельного заводу видобутку вапняку та його переробки.

"На території колишнього цегельного заводу, що у Комарівці, біля траси, школи та житлових будинків планують облаштувати кар'єр по видобуванню вапняка на площі 3,8 гектара, по документах це місце знаходиться в 100 метрах від села Комарівка, та ми усі розуміємо, що це фактично в селі, поміж житловими будинками, а навпроти через дорогу школа та ресторан та державна траса, - відзначають мешканці села Комарівка. - Також нам стало відомо, що буде і переробка там на місці, а саме установка для подріблення вапняка".

Люди проти і видобутку і переробки вапняка саме на території колишнього цегельного заводу, адже переживають за власне здоров'я та життя, бо поряд житлові будинки.

"20 серпня 2019 року їм (ТОВ "Станіславмаксбуд", в особі директора -  Назарова Владислава Валерійовича) надали дозвіл Монастириська міська рада на сесії на проведення робіт, вони мають дозвіл державної служби геології на видобування вапняків, та якщо фірма приміром не дотримається певних норм, і вони не виконують всіх вимог, цей дозвіл анулюється, а як можна було дати дозвіл на видобуток вапняку по суті в селі, де поряд живуть люди, їздять машини і діти ходять в школу?!, - зауважують мешканці Комарівки. - Крім того, Назаров сказав що в нього є той дозвіл від екології, але ми не віримо і подали відповідний запит".

На сьогодні мешканці села Комарівка зібрали 120 підписів проти того, щоб на території колишнього цегельного заводу поставили устаткування з подрібнення вапняку та 5 жовтня у селі збираються провести громадські слухання, на які запрошують керівника ТОВ "Станіславмаксбуд" - Назарова Владислава Валерійовича, голову Монастириської ОТГ Андрія Старуха, депутатів та мешканців Комарівки.

"Ми проти і видобутку вапянку і його переробки, нам здоров'я найголовніше, хочуть кар'єр, є місце для кар'єра там два кілометри туди як на Коропець їхати, точно за межами села, ну тут в селі біля хатів, ми проти, ми не хочемо", - наголошують мешканці Комарівки. - Вони планують видобувати вапняк екскаваторно-підривним методом це купа пилюки і бруду, з надр будуть викачувати воду, села Дубівці та Делева  Івано-Франківської області, де працює дана фірма - люди кажуть, що дуже страждають від тих кар'єрів. Плюс дивіться у нас тут зробили нову дорогу "Тернопіль-Івано-Франківськ", поставили тротуари, зараз вантажівки то все почнуть возити, що буде?!. Ми готові до радикальних дій і можемо навіть перекрити цю трасу, щоб до нашої думки дослухалися".

Свою позицію з даного питання "Тернополянам" розповів керівник ТОВ "Станіславмаксбуд" Владислав Назаров.

"Ми плануємо у Комарівці видобуток та переробку вапняку, - розповів Назаров Владислав Валерійович, керівник ТОВ "Станіславмаксбуд". - Ми зустрінемося ще раз з жителями Комарівки, щоб пояснити, що це не шкода, а сплачені у бюджет податки та нові робочі місця. Поки що невідомо, коли розпочнуть активну фазу робіт. Але знову ж таки ми не хочемо нікому нашкодити, а тільки говоримо про економічну вигоду". 

На цей час фірма ТОВ "Станіславмаксбуд" зареєстрована в Івано-Франківській області та керівник обіцяє переєструвати її на території місцевої ОТГ для надходжень у бюджет громади. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ