Читайте нас в соціальних мережах

Немає чим дихати, а люди "палили з дідів-прадідів і будемо палити": Тернопільську громаду заполоняє їдкий дим

Понеділок, 13 вересня 2021 10:05
Фото: ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Фото: ГУ ДСНС України у Хмельницькій області
З приходом осені на Тернопільщині люди традиційно почали спалювати сухе листя, гілки, залишки рослин та городини.

Останніми днями все більше скарг з'являється у мережі: мешканці громади повідомляють про надокучливий їдкий дим, який заполоняє повітря. 

"Їхав вчора через Великогаївську громаду. Дихати немає чим. В кожному селі починаючи від Великих Гаїв до Скоморох – селяни палять на городах. Потім думай, чому виникли проблеми зі здоров'ям", – написав Руслан Кук у Facebook-спільноті "Великогаївська об'єднана територіальна громада".

Як зазвичай, думки мешканців Тернопілля розділилися на два табори. Прихильники вважають, що цей спосіб утилізації використовували наші предки і відмовляються визнавати його протизаконним. Що не скажеш про противників спалювання листя, які обурені шкодою, яку завдають палії екології та здоров'ю людей.

"Люди не будьте сильно розумні! Всі палили і будуть палили, на цьому тема закрита! Через те, що нема куди вивозити!", – пише Ростислав Жигал.

Назар Либа коментує: "Палили з дідів-прадідів, але хворіти почали тепер, дивно...".

"Ввечері не можливо не те, що перебувати надворі, а й намагаєшся позакривали усі вікна, бо з городів несеться несамовитий їдкий "аромат" усіх тих, кому начхати на своє здоров'я, здоров'я своїх дітей та екологію. Земля вам "віддячить", шановні", – відповідає Галина Криницька.

photo 2021 09 13 09 47 24 2

Відповідальність та штраф

В Управлінні муніципальної інспекції Тернопільської міської ради нагадують, що за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Штраф за це порушення становить від 3 060 до 6 120 грн.

Шкода екології та здоров'ю

"При згорянні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовини. Крім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до знищення екосистеми", – наголошують в управлінні.

 

photo 2021 09 13 09 47 24 3

photo 2021 09 13 09 47 24

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ