Читайте нас в соціальних мережах

Кущі, які росли десятки років – мертві: у Тернополі активізувався небезпечний шкідник

Понеділок, 26 липня 2021 11:00
У Тернополі поширився небезпечний шкідник – вогнівка самшитова.

Як розповіли у Facebook-спільноті "Незручний Тернопіль", метелики знищили всі кущі біля пологового на Замковій, а також біля Драмтеатру та на бульварі Шевченка.

"Кущі які росли десятки років – мертві", – йдеться у дописі.

Зазначимо, що самшитова вогнівка – це вид метеликів родини вогнівок-трав'янок. Їх гусениці живляться листками самшиту. Можуть з'їдати і деякі інші декоративні рослини.

Батьківщина цього метелика – країни Східної Азії – Японія, Китай, Тайвань, Корея, Індія, а також Далекий Схід Російської Федерації. Інвазійний в Європі.

У 2006 році вперше самшитову вогнівку виявили в Німеччині; у 2007 році – у Швейцарії та Нідерландах, у 2008 – у Великій Британії, у 2009 – у Франції та Австрії, у 2011 – в Угорщині. Далі вид поширився іншими країнами Європи.

За даними українського ентомолога Володимира Крамарця, вперше в Україні самшитову вогнівку було виявлено у 2014 році на Закарпатті біля Мукачева, куди вона потрапила зі Словаччини. У Львові явні пошкодження кущів самшиту з'явилися 2019 року. У 2020 році шкідник масово поширився по Львову та районах області, де він раніше не траплявся. Також небезпечного метелика виявлено в інших регіонах України – у Києві, Харкові, на півдні України.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ