Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопільщині чоловік за власну пенсію ремонтує занедбаний костел у рідному селі (відео)

Середа, 14 липня 2021 17:12
Ось вже 5 років як 80-річний киянин Микола Горбаль у селі Литячі на Тернопіллі ремонтує давній костел 19-го століття. Звідси він родом і, розповідає, сумління і біль за те, у що перетворилося колишн місце молитви, не давало йому спокою довгі роки.

 

Отож, у 2017 пан Микола розпочав роботи із повернення костелу його істинного обличчя.  Із споруди та подвір’я вивезли 26 причепів сміття та непотребу, яке тут назбиралося за багато десятиліть. До слова, звели храм звели наприкінці 19 століття, тоді у селі було близько 30 польських родин. А після їх депортації під час Другої світової війни,  костел перетворили на колгоспний склад, згодом приміщення взагалі закинули.

«Я хочу відновити цей храм, який, сподіваюсь, стане місцем зближення двох культур – польської і української, місцем поєднання, порозуміння», — говорить Микола Горбаль.

Гроші, які потрібні на відновлення храму, чоловік збирає самостійно, відкладає зі своєї пенсії. За 5 років він вклав близько 800 000 гривень у ремонт споруди і просить у Бога лише здоров’я, щоб завершити розпочату справу – освятити костел і назвати в честь Святого Івана-Павла ІІ.

Детальніше — у сюжеті «Тернопіль 1»:

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ