Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільський художник проілюстрував книгу нобелівського лауреата

Неділя, 16 травня 2021 10:30
Відомий в Україні художник з Тернополя Олег Кіналь проілюстрував «Таємна троянда». 

Видання презентували вчора в Національному музеї літератури України. У книзі малої прози відомого ірландського письменника, лауреата Нобелівської премії Вільяма Батлера Єйтса «Таємна троянда» використані ілюстрації тернопільського художника, повідомляє «Укрінформ».

 «Коли почав працювати над ілюструванням книги, то намагався ретельно, у кожному малюнку передати характерні для Ірландії архетипи, той свободолюбивий дух, який відчувається чи не в кожному рядку письменника, вловити нюанси давнього епосу, певні закодовані у тексті алгоритми ірландської історії, країни, яка століттями боронила себе і мечем, і словом, таким, як, скажімо, у Вільяма Батлера Єйтса», - розповів ілюстратор книги Олег Кіналь.

1621106817 205

За словами митця, він хотів, щоб завдяки ілюстраціям книга вийшла гармонійною, щоб текст і малюнки взаємодоповнювали і збагачували один одного, аби ця збірка стала близькою й іншим народам, а особливо тим, чия історія подібна до ірландської. Передусім, це стосується й України, для якої Ірландія близька і ментально, і культурно.

630 360 1621106644 902

За задумом художника, ілюстрації свідомо витримано у чорно-білих і сірих тонах, вони - ніби паморозь на шматку чорного дерева, просякнутого морем і північними вітрами.

До збірки малої прози Вільяма Батлера Єйтса (1865–1939), лідера ірландського літературного відродження, нобелівського лауреата, увійшли твори, натхненні ірландськими віруваннями, легендами та переказами.

1621106962 876

Головна тема оповідей, хронологія яких сягає від дохристиянських часів до сучасної авторові доби - одвічна боротьба між духовним і природним началами.

Герої книжки — поети й закохані, ченці та вчені мужі, лицарі-іоанніти, самопосвятно служать ідеалу, втіленому в містичному образі троянди, між пелюстками якої проглядає то позачасове видиво сакральної краси, то безкінечно дороге обличчя коханої жінки, то вічна душа Ірландії.

Книга «Таємна троянда» вперше видана українською мовою у видавництві «Астролябія» і побачила світ у перекладі поетеси, кандидатки філологічних наук Олени О'Лір.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ