Читайте нас в соціальних мережах

Ринок землі: вже влітку на Тернопільщині гектар землі вартуватиме менше тисячі євро

Понеділок, 08 лютого 2021 13:45
В липні на території Тернопільської області гектар землі вартуватиме в середньому 29 тисяч гривень.

Таку інформацію озвучив директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Володимир Стахів. Він додав, що жителям Тернопільщини поспішати з продажем землі не варто. Доцільніше почекати, щоб сформувалася ціна. Вона не буде нижчою, ніж нормативна грошова оцінка (на Тернопільщині вона в середньому 29 тисяч гривень за гектар), повідомляє «Суспільне». Може бути ажіотаж, а може бути і спокійне коливання ціни. Але подбати про належну документацію земельної ділянки варто заздалегідь:

"Для того, щоб підготуватися до ринку землі, насамперед потрібно зайти в Публічну кадастрову карту і перевірити, чи земельна частка паю має кадастровий номер. В публічній кадастровій карті ви вписуєте номер ділянки. Якщо номера кадастрового людина не пам’ятає, можна по назві населеного пункту знайти і кількома кліками побачити всю інформацію про земельну ділянку. Витяг замовити, грошову оцінку, побачити, чи потрібно отримати кадастровий номер – це головне. Бо раніше були проблеми, ділянки одна на одну накладалися", — розповів директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОДА Володимир Стахів.

Важливо, що договори оренди після відкриття ринку землі не "обнуляться". Якщо власник продав ділянку іншій людині, договір оренди залишається чинним до дати його закінчення, пояснив експерт.

Що ж до побоювання стосовно надто важкого податкового навантаження за землю, Володимир Стахів порадив мікро-фермерам долучитися до однієї з державних програм розвитку малого підприємництва. Для прикладу, започаткована минулого року програма створення сімейних ферм, де держава відшкодовує ЄСВ, починаючи з першого року – 90%, людина сплачує – 10%. Майже всі програми державної підтримки за минулий рік націлені на дрібних фермерів, не на великих.

"Є досить хороша програма: безвідсотковий кредит до 500 тис на 5 років. З другого року фермерське господарство має право сплачувати по тілу без жодного відсотка. В минулому році запроваджена програма підтримка пасічництва, яка в цьому році продовжує діяти. Багато програм на підтримку фермерів", – каже Стахів.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ